21 °C Budapest

A magyarok többsége hosszabb távú befektetésekben gondolkodik

MTI
2013. október 28. 16:02

Egy online kutatás szerint a megkérdezettek 90 százaléka gondolja úgy, hogy a jövőben felértékelődik az öngondoskodás szerepe. A megtakarítások fő célja a gyerekek támogatása és a kockázatos életeseményekre való felkészülés.

Az Aegon Befektetési Alapkezelő felmérését ismertető hétfői közlemény szerint a válaszadók 90 százaléka inkább az öngondoskodásban látja a jövőt, és mindössze 10 százalékuk értett egyet azzal az állítással, hogy az állami nyugdíj- és egészségügyi rendszer 30 év múlva is képes lesz ellátni a feladatát.

Az alapkezelő szakértői szerint az eredmények azt mutatják: az elmúlt években hektikusan alakuló világgazdasági folyamatok mindenki számára világossá tették, hogy stabil jövőt kizárólag öngondoskodással, sok lábon álló hosszú távú megtakarításokkal lehet építeni.

A 40-49 év közöttieknél és az 50 év fölöttieknél a megtakarítások fő célja a gyerekek támogatása, 25 százalékuk jelölte meg ezt a választ. A fiatalabbaknál - 19-29, illetve 30-39 éves korcsoport - a lakásvásárlás- és felújítás célja dominál. A nyugdíj-előtakarékosságot a 40-49 közöttiek választották legnagyobb arányban, ennek a korcsoportnak 21 százaléka spórol a későbbi évekre.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a megtakarítók többsége inkább hosszabb távú befektetésekben gondolkodik. A megkérdezettek 36 százaléka több mint egy évre köti le vagy fekteti be a pénzét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35