Itt van a felturbózott babakötvény

Pénzcentrum
2013. október 21. 15:48

Hosszú egyeztetés után bevezetik a gyermekek öngondoskodását elősegítő Start-számlához illeszkedő babakötvényt, amely többek között lejáratában, megvásárolhatóságában, és kamatozásában is speciális. Az egyik legfontosabb, hogy a babakötvény a 19 éves futamideje alatt az éves átlagos infláció felett 3%-os kamatprémiumot fizet évente, az egyes sorozatok kibocsátását pedig a gyermekek születési idejéhez kötik. A termék igaz, csak az államkincstárnál vezetett számlákon érhető el, a keretfeltételek ismerete után viszont úgy látszik, növekvő érdeklődésre tarthat számot a konstrukció. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a pénzintézeteknél vezetett számlákat egyre többen vigyék át az államkincstárhoz, és a számlák tulajdonosai is belássák, hogy érdemes rendszeresen megtakarítani ilyen formában a gyermekeik jövőjére - hangzott el az ÁKK mai sajtótájékoztatóján.

Az államadósság finanszírozásában pozitív fordulat történt, az utóbbi két évben jelentősen nőtt a lakossági ügyfelek kezében lévő állampapírok állománya, 2013 szeptemberének végén 1567 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a fél- és egyéves futamidejű kincstárjegyek állománya közel 70%-ot tesz ki, vagyis viszonylag rövid időre fektetik be az ügyfelek a pénzüket. Az ÁKK több lépésben próbált azért tenni, hogy a befektetési futamidő emelkedjen, ennek része az is, hogy egy új terméket vezetnek be a magyar piacra, a valóságos babakötvényt, amelyet a Start-számlákra lehet majd megvásárolni - mondta el Dr. Borbély László András.

A kötvény egy teljesen új konstrukció, az első sorozat kizárólag azok számára lesz vásárolható, amelyek gyermeke 2014. január 31. napjáig született. A következő sorozatok kibocsátása adagolva valósul meg minden évben, a fő viszonyítási pont a gyermek születésének ideje lesz. A kötvény változó kamatozású, az éves kamatozás mértéke az előző év átlagos fogyasztói árindexe, növelve a 3%-os kamatprémiummal (2014 februárjáig évesítve 8,7%-os kamat érhető el, míg februártól 5-5,2% várhatóan). A kamatfizetésre minden évben február elsején kerül sor, fontos tényező, hogy a különböző sorozatok esetében a kamatprémium változatlanul 3%, így senkit sem érhet azért hátrány, mert "rossz" időben született.

Több tényező miatt is speciális lesz a kötvény a korábbiakon felül. Például 1 forintos névértékű, vagyis még havi nagyon alacsony megtakarítási összeg esetében is meg lehet oldani a friss pénzek befektetését. Ezen felül az egyes sorozatok megvásárlására egészen a lejáratig lehetőség lesz (míg korábban fix értékesítési idő volt meghatározva), így nem kell arra a megtakarítónak ügyelnie, hogy mikor jár le a kötvénye, hiszen az állandó. A kötvény futamideje (19 év) úgy van meghatározva, hogy az illeszkedjen a Start-számlákhoz. Sőt egy külön jóváhagyás értelmében az is automatikus lehet, hogy a kötvényre fizetett kamatot a termékbe újra befektessék.

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy az államnál vezetett Start-számlán csak az adott sorozatú babakötvényt lehet megvásárolni, amely magas kamatprémiuma miatt vonzó befektetés. Viszont, akik még a korábbi szabályozás alapján a pénzintézeteknél nyitottak Start-számlát, azok a saját számlájukra nem vásárolhatnak ebből a termékből. Erre csak akkor kerülhet sor, hogy a magyar államkincstárhoz viszik át a számlájukat. Ennek fényében várhatóan nő majd az érdeklődés a számla vezetőjének megváltoztatása iránt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az új termék bevezetése mellett azon is dolgoznak az ÁKK-nál, hogy az értékesítési pontok számát növeljék. Jelenleg 21 fix és 10 mozgó értékesítési pont érhető el. A mozgó értékesítési pontok azt jelentik, hogy bizonyos okmányirodákban elérhető egy olyan ügyintéző, akinél Start-számlát is lehet nyitni. A sajtótájékoztató alapján azon gondolkoznak, hogy az okmányirodákon való elérhetőséget növeljék, hiszen ide mindenképpen el kell látogatniuk a szülőknek, ha gyermekük születik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 26. 18:45
Bankkártya nélkül nem érdemes bankszámláról beszélni, ez szükséges a kártyás vásárlásokhoz, illetve...
MEDIA1  |  2024. február 26. 16:09
Varga Zs. András, a Kúria elnöke feloldotta a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóirat fe...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem