21 °C Budapest

Itt van a felturbózott babakötvény

Pénzcentrum
2013. október 21. 15:48

Hosszú egyeztetés után bevezetik a gyermekek öngondoskodását elősegítő Start-számlához illeszkedő babakötvényt, amely többek között lejáratában, megvásárolhatóságában, és kamatozásában is speciális. Az egyik legfontosabb, hogy a babakötvény a 19 éves futamideje alatt az éves átlagos infláció felett 3%-os kamatprémiumot fizet évente, az egyes sorozatok kibocsátását pedig a gyermekek születési idejéhez kötik. A termék igaz, csak az államkincstárnál vezetett számlákon érhető el, a keretfeltételek ismerete után viszont úgy látszik, növekvő érdeklődésre tarthat számot a konstrukció. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a pénzintézeteknél vezetett számlákat egyre többen vigyék át az államkincstárhoz, és a számlák tulajdonosai is belássák, hogy érdemes rendszeresen megtakarítani ilyen formában a gyermekeik jövőjére - hangzott el az ÁKK mai sajtótájékoztatóján.

Az államadósság finanszírozásában pozitív fordulat történt, az utóbbi két évben jelentősen nőtt a lakossági ügyfelek kezében lévő állampapírok állománya, 2013 szeptemberének végén 1567 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a fél- és egyéves futamidejű kincstárjegyek állománya közel 70%-ot tesz ki, vagyis viszonylag rövid időre fektetik be az ügyfelek a pénzüket. Az ÁKK több lépésben próbált azért tenni, hogy a befektetési futamidő emelkedjen, ennek része az is, hogy egy új terméket vezetnek be a magyar piacra, a valóságos babakötvényt, amelyet a Start-számlákra lehet majd megvásárolni - mondta el Dr. Borbély László András.

A kötvény egy teljesen új konstrukció, az első sorozat kizárólag azok számára lesz vásárolható, amelyek gyermeke 2014. január 31. napjáig született. A következő sorozatok kibocsátása adagolva valósul meg minden évben, a fő viszonyítási pont a gyermek születésének ideje lesz. A kötvény változó kamatozású, az éves kamatozás mértéke az előző év átlagos fogyasztói árindexe, növelve a 3%-os kamatprémiummal (2014 februárjáig évesítve 8,7%-os kamat érhető el, míg februártól 5-5,2% várhatóan). A kamatfizetésre minden évben február elsején kerül sor, fontos tényező, hogy a különböző sorozatok esetében a kamatprémium változatlanul 3%, így senkit sem érhet azért hátrány, mert "rossz" időben született.

Több tényező miatt is speciális lesz a kötvény a korábbiakon felül. Például 1 forintos névértékű, vagyis még havi nagyon alacsony megtakarítási összeg esetében is meg lehet oldani a friss pénzek befektetését. Ezen felül az egyes sorozatok megvásárlására egészen a lejáratig lehetőség lesz (míg korábban fix értékesítési idő volt meghatározva), így nem kell arra a megtakarítónak ügyelnie, hogy mikor jár le a kötvénye, hiszen az állandó. A kötvény futamideje (19 év) úgy van meghatározva, hogy az illeszkedjen a Start-számlákhoz. Sőt egy külön jóváhagyás értelmében az is automatikus lehet, hogy a kötvényre fizetett kamatot a termékbe újra befektessék.

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy az államnál vezetett Start-számlán csak az adott sorozatú babakötvényt lehet megvásárolni, amely magas kamatprémiuma miatt vonzó befektetés. Viszont, akik még a korábbi szabályozás alapján a pénzintézeteknél nyitottak Start-számlát, azok a saját számlájukra nem vásárolhatnak ebből a termékből. Erre csak akkor kerülhet sor, hogy a magyar államkincstárhoz viszik át a számlájukat. Ennek fényében várhatóan nő majd az érdeklődés a számla vezetőjének megváltoztatása iránt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az új termék bevezetése mellett azon is dolgoznak az ÁKK-nál, hogy az értékesítési pontok számát növeljék. Jelenleg 21 fix és 10 mozgó értékesítési pont érhető el. A mozgó értékesítési pontok azt jelentik, hogy bizonyos okmányirodákban elérhető egy olyan ügyintéző, akinél Start-számlát is lehet nyitni. A sajtótájékoztató alapján azon gondolkoznak, hogy az okmányirodákon való elérhetőséget növeljék, hiszen ide mindenképpen el kell látogatniuk a szülőknek, ha gyermekük születik.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?