14 °C Budapest

Itt van a felturbózott babakötvény

Pénzcentrum
2013. október 21. 15:48

Hosszú egyeztetés után bevezetik a gyermekek öngondoskodását elősegítő Start-számlához illeszkedő babakötvényt, amely többek között lejáratában, megvásárolhatóságában, és kamatozásában is speciális. Az egyik legfontosabb, hogy a babakötvény a 19 éves futamideje alatt az éves átlagos infláció felett 3%-os kamatprémiumot fizet évente, az egyes sorozatok kibocsátását pedig a gyermekek születési idejéhez kötik. A termék igaz, csak az államkincstárnál vezetett számlákon érhető el, a keretfeltételek ismerete után viszont úgy látszik, növekvő érdeklődésre tarthat számot a konstrukció. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a pénzintézeteknél vezetett számlákat egyre többen vigyék át az államkincstárhoz, és a számlák tulajdonosai is belássák, hogy érdemes rendszeresen megtakarítani ilyen formában a gyermekeik jövőjére - hangzott el az ÁKK mai sajtótájékoztatóján.

Az államadósság finanszírozásában pozitív fordulat történt, az utóbbi két évben jelentősen nőtt a lakossági ügyfelek kezében lévő állampapírok állománya, 2013 szeptemberének végén 1567 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya. Problémát jelent ugyanakkor, hogy a fél- és egyéves futamidejű kincstárjegyek állománya közel 70%-ot tesz ki, vagyis viszonylag rövid időre fektetik be az ügyfelek a pénzüket. Az ÁKK több lépésben próbált azért tenni, hogy a befektetési futamidő emelkedjen, ennek része az is, hogy egy új terméket vezetnek be a magyar piacra, a valóságos babakötvényt, amelyet a Start-számlákra lehet majd megvásárolni - mondta el Dr. Borbély László András.

A kötvény egy teljesen új konstrukció, az első sorozat kizárólag azok számára lesz vásárolható, amelyek gyermeke 2014. január 31. napjáig született. A következő sorozatok kibocsátása adagolva valósul meg minden évben, a fő viszonyítási pont a gyermek születésének ideje lesz. A kötvény változó kamatozású, az éves kamatozás mértéke az előző év átlagos fogyasztói árindexe, növelve a 3%-os kamatprémiummal (2014 februárjáig évesítve 8,7%-os kamat érhető el, míg februártól 5-5,2% várhatóan). A kamatfizetésre minden évben február elsején kerül sor, fontos tényező, hogy a különböző sorozatok esetében a kamatprémium változatlanul 3%, így senkit sem érhet azért hátrány, mert "rossz" időben született.

Több tényező miatt is speciális lesz a kötvény a korábbiakon felül. Például 1 forintos névértékű, vagyis még havi nagyon alacsony megtakarítási összeg esetében is meg lehet oldani a friss pénzek befektetését. Ezen felül az egyes sorozatok megvásárlására egészen a lejáratig lehetőség lesz (míg korábban fix értékesítési idő volt meghatározva), így nem kell arra a megtakarítónak ügyelnie, hogy mikor jár le a kötvénye, hiszen az állandó. A kötvény futamideje (19 év) úgy van meghatározva, hogy az illeszkedjen a Start-számlákhoz. Sőt egy külön jóváhagyás értelmében az is automatikus lehet, hogy a kötvényre fizetett kamatot a termékbe újra befektessék.

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy az államnál vezetett Start-számlán csak az adott sorozatú babakötvényt lehet megvásárolni, amely magas kamatprémiuma miatt vonzó befektetés. Viszont, akik még a korábbi szabályozás alapján a pénzintézeteknél nyitottak Start-számlát, azok a saját számlájukra nem vásárolhatnak ebből a termékből. Erre csak akkor kerülhet sor, hogy a magyar államkincstárhoz viszik át a számlájukat. Ennek fényében várhatóan nő majd az érdeklődés a számla vezetőjének megváltoztatása iránt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az új termék bevezetése mellett azon is dolgoznak az ÁKK-nál, hogy az értékesítési pontok számát növeljék. Jelenleg 21 fix és 10 mozgó értékesítési pont érhető el. A mozgó értékesítési pontok azt jelentik, hogy bizonyos okmányirodákban elérhető egy olyan ügyintéző, akinél Start-számlát is lehet nyitni. A sajtótájékoztató alapján azon gondolkoznak, hogy az okmányirodákon való elérhetőséget növeljék, hiszen ide mindenképpen el kell látogatniuk a szülőknek, ha gyermekük születik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 13:50
A technológiát az Életrevalók cím darabon mutatták be a Játékszínben, Hirtling István és Vadász Gábo...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
MNB Intézet  |  2022. szeptember 27. 11:08
A szingapúri Nanyang Technological University-t 1991-ben hozták létre többek között azzal a céllal,...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 07:54
Megjelentek a részletek az új Bónusz Magyar Állampapírral kapcsolatban (BMÁP), az induló éves kamats...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?