27 °C Budapest

Egyre jobban kedveljük az állampapírokat

Pénzcentrum
2013. október 18. 13:28

A lakossági állampapírok állománya kimagasló ütemben bővült az utóbbi másfél évben, egyelőre azt lehet látni, hogy a tőkebeáramlás nagyobb része vagyonosabb ügyfelektől érkezett, azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy a kisbefektetőket is meg tudja szólítani.

Az állomány 30-40%-a ma már tartós befektetési számlákon van, miközben a közvélemény kutatás azt mutatja, hogy az ügyfélkör "fiatalodik". Az öngondoskodás elősegítése céljából Start Számlák is elérhetők az ÁKK hálózatában, amelyek iránt átmenetileg visszaesett a kereslet, viszont több olyan újítás is tervbe van véve, amely a konstrukció népszerűségét növelheti - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Réz András, az ÁKK főosztályvezetője.

Az ÁKK által ismert közvélemény kutatás szerint az 50 fölöttiek vásárolnak állampapírokat és bár hagyományosan a 60 fölöttiek körében a legelterjedtebb az állampapír befektetés, ez képezte eddig az állampapírok befektetői körét, az utóbbi időben "fiatalodik" az ügyfélkör, a 40-49 éves kategóriában nő a kedveltség. Az elmúlt két évben az ÁKK intenzíven igyekezett megszólítani a befektetőket és kifejezetten törekedett arra, hogy a kisbefektetőket is elérje.

A főosztályvezető a Start számlával kapcsolatban elmondta: a számla egy különösen hosszú távú előgondoskodást igényel az ügyfelektől. A tavaly bekövetkezett változással óhatatlanul szűkült a befektetési lehetőség, ami csökkentette a termék keresletét. Az ÁKK több szempontból is változtatni kíván ezen új hosszú futamidejű kötvény bevezetésével és a hálózat bővítésével. Mindezek - a magas és biztos hozam ígéretével együtt - véleményünk szerint alkalmas lehet a Start számla népszerűségének felfuttatására.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM