20 °C Budapest

Egyre jobban kedveljük az állampapírokat

Pénzcentrum
2013. október 18. 13:28

A lakossági állampapírok állománya kimagasló ütemben bővült az utóbbi másfél évben, egyelőre azt lehet látni, hogy a tőkebeáramlás nagyobb része vagyonosabb ügyfelektől érkezett, azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy a kisbefektetőket is meg tudja szólítani.

Az állomány 30-40%-a ma már tartós befektetési számlákon van, miközben a közvélemény kutatás azt mutatja, hogy az ügyfélkör "fiatalodik". Az öngondoskodás elősegítése céljából Start Számlák is elérhetők az ÁKK hálózatában, amelyek iránt átmenetileg visszaesett a kereslet, viszont több olyan újítás is tervbe van véve, amely a konstrukció népszerűségét növelheti - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Réz András, az ÁKK főosztályvezetője.

Az ÁKK által ismert közvélemény kutatás szerint az 50 fölöttiek vásárolnak állampapírokat és bár hagyományosan a 60 fölöttiek körében a legelterjedtebb az állampapír befektetés, ez képezte eddig az állampapírok befektetői körét, az utóbbi időben "fiatalodik" az ügyfélkör, a 40-49 éves kategóriában nő a kedveltség. Az elmúlt két évben az ÁKK intenzíven igyekezett megszólítani a befektetőket és kifejezetten törekedett arra, hogy a kisbefektetőket is elérje.

A főosztályvezető a Start számlával kapcsolatban elmondta: a számla egy különösen hosszú távú előgondoskodást igényel az ügyfelektől. A tavaly bekövetkezett változással óhatatlanul szűkült a befektetési lehetőség, ami csökkentette a termék keresletét. Az ÁKK több szempontból is változtatni kíván ezen új hosszú futamidejű kötvény bevezetésével és a hálózat bővítésével. Mindezek - a magas és biztos hozam ígéretével együtt - véleményünk szerint alkalmas lehet a Start számla népszerűségének felfuttatására.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18