-2 °C Budapest

Ötöslottó: így kell okosan elkölteni 2,2 milliárdot

2013. augusztus 17. 08:05

2,26 milliárd forint az Ötöslottó főnyereménye ezen a héten. Az, aki lottózik, biztosan elgondolkozott már, mire is költene egy ekkora összeget. Ingatlan, autó, utazás szerepelhet a leggyakoribb vágyak között, a Pénzcentrum.hu azonban most arra volt kíváncsi, mibe érdemes fektetni két miilliárd forintot, mi történik, miután valaki átveszi a nyereményt, hogy érdemes hozzáfogni az elköltéshez, és hogyan lehet belőle generációkon átnyúló vagyont csinálni?

A 33. heti nyerőszámok
Az Ötöslottó 33. heti nyerőszámai:

12; 25; 31; 56; 57;

KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG, VOLT-E ÖTÖS A LOTTÓN!


Ahhoz, hogy megvizsgáljuk, hogyan is tudjuk befektetni a 2,2 milliárd forintot, első körben feltételezzük azt, hogy a nyertes nem kezdi el szórni a pénzt, hanem - a körülményekhez képest higgadtan - átgondolja, hogy és mire költse azt.


Fontos tudnunk, hogy a megnyert milliárdokat természetesen nem készpénzben kapja a nyertes, hanem bankszámlára utalja azt a Szerencsejáték Zrt. Első körben érdemes lehet több számlaszámot - akár ötnél is többet - megadni, különböző bankoknál, és így "szétaprózni" a nyereményt. Mindez azért is lényeges, mert ha 300-400 millió forintot utalunk is egy-egy bankba, ennyi pénzzel már biztosan privátbanki ügyfélnek fogunk számítani - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Szabics Zsolt, a Portfolio.hu elemzője.

A privátbanki státusznak természetesen ára van (éves szinten ez az összeg több százezer forint is lehet), ugyanakkor cserébe professzionális, személyre szabott kiszolgálást, tanácsadást, és jobb kondíciókat is kapunk.


Kérdés persze, hogy kiben bízhat meg az újdonsült milliárdos, kitől kérjen pénzügyi tanácsot? Szabics Zsolt szerint egyrészt megbízhatunk a privátbanki tanácsadókban - akiket köt a banktitok, tehát nem fogják az esti sörözés mellett elmesélni, hogy ismerik a lottómilliárdost-, másrészt kérhetünk tanácsot a nevesebb alapkezelő-cégektől vagy brókercégektől (ez utóbbi természetesen nem jelenti automatikusan, hogy tőzsdei befektetésbe kerülne a pénzünk). A szakértő kiemelte, hogy érdemes a lehető leghamarabb konzultálni egy ügyvéddel is: el kell ugyanis döntenünk, hogy örökösödési, házassági viszonyainkat hogy érinti ez a vagyon.

Mennyit hozhat a konyhára?

A bankbetétek kamatai jelenleg alacsonyak Magyarországon (akciósan is 3-4% körüliek), így ha csak erre hagyatkozunk, éves szinten 65-85 millió forintot vehetünk ki a nyereményből. A tanácsadók ugyanakkor ajánlanak majd más befektetési formákat, például különféle kötvényeket, befektetési jegyeket, esetleg alternatív befektetéseket is. Ezekkel - bár természetesen különféle kondíciójúak és futamidejűek - kialakíthatunk egy olyan befektetési portfóliót, ami 5-7 százalékos kamatot is jelenthet évente, így pedig már összejöhet az évi 110-130 millió forint. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a privátbanki ügyfelek alapvetően magasabb kamattal számolhatnak, mint azok, akik "csak" néhány százezer forintot visznek be a bankba.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes okosan megválogatni, mibe fektetünk, ugyanakkor tudnunk kell azt, hogy a privátbanki tanácsadónak is érdeke, hogy minél jobb portfóliót állítson össze számunkra. Ennek egyik elemeként valószínűleg felajánlják majd, hogy külföldön helyezzük el pénzünk egy részét. Fontos tudni, hogy a legtöbb hazai nagybank mögött külföldi anyabankok állnak, így valószínűleg pénzintézetenként más-más országot javasolnak majd nekünk. Így a közismert svájci bankszámla mellett (helyett) kaphatunk ajánlatot német, luxemburgi, osztrák, brit, belga befektetésekre, bankszámlákra is.

A külföldön elhelyezett megtakarítás nem jár feltétlenül jobb hozammal, ugyanakkor (főként a jogszabályi környezet) biztonságosabbnak tekinthető. Tudnunk kell viszont azt is, hogy nagyobbak a költségei (például a vagyonkezelési díj vagy a privátbanki kiszolgálás díja) annak, ha nyugat-Európában tartjuk pénzünket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az unokáknak is marad?

Azt ugyanakkor már nem olyan egyszerű elintézni, hogy hosszú távra, akár generációkon átívelve alapozzuk meg családunk jólétét. A Portfolio.hu elemzője szerint a vagyon egy részét érdemes úgy befektetni, hogy az a gyerekek oktatására, lakására legyen félretéve - egy hosszabb távra lekötött összeg természetesen magasabb kamattal is jár. Ebbe a 10-20 évre lekötött portfólióba tehetünk részvényeket, abszolút hozamú alapot, illetve egyéb, magasabb hozammal kecsegtető befektetési formákat.

Ha ennél is hosszabb távban gondolkozunk, érdemes különféle biztosításokat is figyelembe vennünk, ugyanakkor mindenképp szükséges jogilag rendezni az örökösödés kérdését, hogy pontosan ki kaphasson a vagyon fennmaradó részéből.


Szintén a hosszabb távú befektetési célokat szolgálja, ha nemesfémbe - praktikusan aranyba - fektetjük pénzünket. Szabics Zsolt azonban azt tanácsolja, ne a teljes összeget, hanem mindössze néhány százalékot (5%-nál kevesebbet) költsük fizikai aranyra. A nemesfém ugyanis kifejezetten alkalmas a leghosszabb távú értékmegőrzésre is, értékét valószínűleg több évtizeden keresztül sem veszíti el.

Hogyan osszuk szét a rokonok közt?

Valószínűleg óriási dilemma elé állítja a lottónyertest az, hogyan osszon a vagyonából a közeli családtagoknak, a távolabbi rokonoknak, vagy épp a barátoknak, ismerősöknek. Az elemző szerint jó módja lehet az "osztogatásnak", ha feltőkésítünk egy, már korábban is működő családi vállalkozást, amiből részesedhetnek a rokonok is.

Ugyanakkor egyfajta életjáradékban is gondolkozhatunk, például megtámogatjuk az idősebb családtagokat havi 100-200 ezer forintos nyugdíj-kiegészítéssel, vagy adhatunk a rokonoknak úgy is pénzt, hogy nem egyszeri nagy összeget, hanem valamilyen jövedelmező befektetést juttatunk számukra, amelyhez bizonyos korlátok között férhetnek hozzá.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 19:40
A BVOP szerint a visszaéléseket és bűncselekményeket feltáró Átlátszó nevű oknyomozó műhely olyan ké...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem