Állampapírod van? Megúszhatod a plusz adót!

Pénzcentrum
2013. június 18. 14:36

A Parlamentnek hétfőn beterjesztett adóemelésekről szóló törvényjavaslathoz már kedden megérkeztek az első módosító javaslatok. A gazdasági bizottság egyik módosítójában azt javasolja, hogy az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesüljön a 6 százalékos eho megfizetése alól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Állampapírod van? Megúszhatod a plusz adót!

Egy nap telt el, máris módosítják a kormány hétfőn ismertetett adócsomagját. A gazdasági bizottság az "Egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról" szóló törvényhez két módosítást is beterjesztett.

KATTINTS! Lecsap a kormány a megtakarításokra: oda a kamat negyede!

Az egyik értelmében az államkötvényekből származó kamatjövedelem mentesül a 6 százalékos eho fizetési kötelezettség alól. "Az Európai Unió szabályaira tekintettel a mentesítés nem csak a magyar állam, hanem bármely EGT-állam által kibocsátott államkötvényre vonatkozik" - olvasható az indoklásban.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint a módosító javaslat logikus döntés a kormány részéről annak fényében, hogy minden erejével igyekszik ösztönözni a lakosság állampapír vásárlását. Ezeknek az intézkedéseknek már meg is van az eredményük: a teljes lakossági állomány közel jár az 1 300 milliárd forinthoz, a teljes adósságon belül pedig megháromszorozódott az aránya bő egy év alatt. A 6 százalékos ehó kivetése az állampapíron keletkezett kamatjövedelemből pedig széles tömegek zsebéből húzta volna ki a pénzt.

A másik javaslatban a Rogán Antal fideszes frakcióvezető vezette gazdasági bizottság pontosítja a törvényt: az Szja tv. 84/G. §-a rögzíti azokat az eseteket, amikor a kamatjövedelem adója nulla százalék. "Így például nem terheli adófizetési kötelezettség a 2006. szeptember 1. előtt határozott időtartamú kamatperiódusra megkötött betét-, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét szerződések esetében jóváírt vagy kifizetett kamatot. Nem kell adót fizetni egyes - 2006. szeptember 1. előtt megkötött - értékpapír-ügyletek, illetve biztosítási szerződések esetében sem. A jogbiztonság követelményeit szem előtt tartva ezekben az esetekben indokolatlan a kamatjövedelem egészségügyi hozzájárulással való megterhelése" - áll az indoklásban.

Vannak még módosítók

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A költségvetés 5. módosításához is érkeztek módosító indítványok. A költségvetési bizottság javaslata annak hatását vezeti át, hogy a nem állami köznevelési intézményfenntartók új típusú finanszírozását 2013. október 1-jétől tervezik bevezetni.

A kormánypárti Hermann István pedig pontosításokat tartalmaz az útdíj fizetését szolgáló hitelprogram rulírozó jellegével összefüggésben.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?