21 °C Budapest

A hó végén alig marad pénze a legtöbb magyarnak

Pénzcentrum
2013. május 27. 16:35

Egy friss felmérés szerint nem sokat változott a magyar lakosság negatív véleménye az anyagi helyzetet és a jövőbeli kilátásokat illetően. A lakosság 12 százalékának a havi jövedelme az alapvető szükségletei fedezésére sem elég.

A magyar lakosság jelentős része (89%) továbbra is pesszimista a jövőt illetően - derül ki a Cofidis Hitel Monitor első negyedéves felméréséből. A megkérdezettek több mint fele (56%) nyilatkozott úgy, hogy a legfontosabb dolgok megvásárlása után hó végéig alig marad pénze, 12 százalék pedig az alapvető szükségleteket sem tudja fedezni a fizetéséből. A 18-69 éves korosztály közel egyharmada (28%) engedhet meg magának a szükségesen kívül plusz kiadásokat, de megtakarításra nekik sem futja. Mindössze 4 százalék azoknak az aránya, akik félre is tudnak tenni a keresetükből.

A kutatásban résztvevők közel fele (45%) szerint romlani fog idén az anyagi helyzetük, a pesszimisták aránya magasabb az átlag alatti jövedelműek körében. A 18-29 éves fiatalok 39 százaléka gondolja úgy, hogy tovább csökkennek pénzügyi kilátásaik, a teljes lakosságnak pedig csak 1 százaléka nyilatkozza azt, hogy háztartásának pénzügyi stabilitása lényegesen javulni fog. A megkérdezettek 10 százaléka szerint valamivel pozitívabb lesz a helyzetük az idei évben, míg 44 százalék mondta azt, hogy 2013-ban is ugyanolyan marad az anyagi állapota, mint tavaly.

Annak ellenére, hogy a fiatalok borúlátóak, bátrabban vesznek fel kölcsönt. A hitelfelvétel tekintetében a 18-39 éves korosztály magasabb iskolai végzettségű, az átlagnál jobb anyagi körülményekkel rendelkező tagjai nagyobb arányban terveznek hitelt felvenni, mint az átlag.

Összességében elmondható, hogy az elmúlt év első három hónapjához képest 7 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akik az alapvető dolgokat meg tudják vásárolni, de másra már nem marad pénzük. Az elmúlt években csökkent azok száma, akik az alapvető szükségleteken kívül néhány extra kiadást is megengedhetnek magunknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35