8 °C Budapest

A mi történetünk: befürdött az állam a Prémium eurókötvényekkel

Pénzcentrum
2013. április 24. 15:02

Hatalmas mértékben csökkent a múlt év végén bevezetett, lakosságinak szánt eurós állampapír, a P€MÁK (Prémium Euró Magyar Államkötvény) befektetőknél lévő mennyisége. Az eurókötvényből az első három hónapban több mint 1,4 milliárd eurónyit tudott eladni a magyar állam, ennek túlnyomó részét - majdnem nyolcvan százalékát - hazai vállalati befektetők vették meg, és húsz százalék alatt volt a lakossági vásárlók aránya (a maradék néhány százalékot külföldi befektetők vásárolták).

Márciusban az Államadósság Kezelő Központ közleménye szerint "veszített kezdeti lendületéből" a P€MÁK értékesítése. Ami a gyakorlatban annyit tett ki, hogy mindössze 25,8 millió eurónyit vettek meg a befektetők, ugyanakkor 472,3 millió eurónyit - tehát az első három hónapban eladott érték nagyjából egyharmadát - vissza kellett vásárolnia az államnak. A visszaváltások után, az új értékesítésekkel együtt 977,7 millió euró értékű most a P€MÁK-állomány.

Az ÁKK közölte: kiemelt célja volt a P€MÁK-kal, hogy "olyan forgalmazási rendszert alakítson ki, amely megfelelő likviditást biztosít az érintett állampapír számára". Ezért egyfelől a Magyar Államkincstárban folyamatosan visszaváltási árfolyamot jegyez az adósságkezelő, a többi forgalmazó számára pedig visszavásárlási árjegyzési kötelezettséget írt elő. "Amint a márciusi forgalmazási helyzet is alátámasztja, ez a rendszer másodpiaci árjegyzés nélkül is lehetővé teszi a befektetők számára, hogy szükség esetén a futamidő lejárta előtt is pénzükhöz juthassanak" - jegyzi meg az adósságkezelő.

A hatalmas intenzitású múlt havi visszaváltások hozzájárulhattak ahhoz, hogy bár a központi költségvetés adóssága márciusban újabb történelmi csúcsra nőtt, ezen belül a devizás adósság enyhén csökkent az előző hónaphoz képest. A központi költségvetés devizaalapú adóssága 8967,8 milliárd forint volt március végén, nagyjából 70 milliárddal kevesebb, mint egy hónappal korábban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 09:12
Ezentúl Havas Henrik a Megoldás Mozgalomhoz és Gattyán György milliárdoshoz közeli Frisshirek.hu-t t...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem