27 °C Budapest

Fájni fog a magyar családoknak a gyenge forint

Pénzcentrum
2013. március 11. 13:32

A magas euró árfolyam miatt a külföldieknek szinte minden olcsó Magyarországon, nekünk meg egyre többet kell fizetni a benzinért, lapos tévéért és minden másért, amit nem itthon forint költségen gyártanak. A külföldi utazás is akár 10 - 20 százalékkal is többe kerülhet csak a gyengébb forint miatt.

Külföldről mindent drágábban rendelhetünk a magas forint árfolyam miatt, így egyre kevésbé éri meg a nemzetközi online boltok kínálatát böngészni. De minden más is többe kerülhet, ami külföldről érkezik. Ha azt hisszük, hogy a magyar termékeket nem érinti a drágulás akkor nagyot tévedünk. Tartósan gyenge forint nagyobb költségeket okoz a termelőknek, ami a végterméket is drágítja. Például egy külföldről rendelt fejőgép is beépülhet a tej árába. De az itt székelő nagyobb gyártók, mint pl. Mercedes, Audi stb. sem forintban számol el beszállítóival a gyártás során. Ez gyenge forint esetén kedvez a vállalkozóknak.

Megéri külföldi munkát vállalni. Akár a nyári szezonra is érdemesebb lehet a határon túl megélhetést keresni, ha marad a gyenge forint. További lehetőség az elmúlt években felpörgött leginkább a budapesti belvárost érintő lakásbusiness, többen külföldieknek adják ki napokra lakásukat a turista szezonban. Nem csak lakást, szinte bármit érdemes lehet most euróra cserélni.

Még vásárolni is jöhetnek a külföldiek

Elsősorban az északi, nyugati országhatárhoz közeli városok kiskereskedelme profitálhat a gyenge forintból. Mint azt a hétvégén tapasztaltuk, Miskolc hipermarketjeibe visszatértek a Szlovákiából érkező vevők, akik nálunk intézik bevásárlásukat. Mint egy, a miskolci Auchanban vásárló felvidéki családtól megtudtuk, árfolyamtól függően 25-30 százalékkal kevesebbet fizetnek itt egy nagybevásárlásért, mint Szlovákiában. Így megéri nekik nagyjából egy-egy órát utazni kéthetente, sőt, sokszor a borsodi megyeszékhely ruhaboltjait is felkeresik.

Múlt heti sajtótájékoztatóján a Praktiker is arról számolt be, hogy sátoraljaújhelyi és komáromi - kisebb alapterületű - boltjaik forgalmának jelentős részét a határon túlról érkező vásárlók adják, de több áruházlánc is egyértelműen számol a bevásárlóturisták által generált forgalommal.

Fellendíti a hotelek forgalmát

A gyenge forint élénkítően hat a magyar beutazó turizmusra, amelyből jórészt a külföldi vendégeket fogadó magyarországi turisztikai szolgáltatók profitálnak. Ha tartósan a jelenlegi szint közelében marad a forint, komolyan meglendülhet a Szlovákiából, Ausztriából érkező turisták száma. A Szlovákiából érkező utazók elsősorban a fürdőhelyeket, wellness hétvégéket, borkóstolós túrákat részesítik előnyben, a kedvelt úticélok közé tartozik Zalakaros, Hévíz, sőt, akár Hajdúszoboszló is. Korábban leginkább szervezett utakon, utazási irodákon keresztül érkeztek vendégek a szomszédos országokból, az elmúlt hónapok azonban trendváltást hoztak: sokan már maguk intézik a szobafoglalást, gyakran az online rendszeren keresztül - leginkább családok foglalnak szállást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Leginkább a határhoz közeli fürdők, szállodák látogatottságában látszik növekedés, később azonban több magyarországi turisztikai szolgáltató is profitálhat az árfolyam alakulásából, ráadásul az alacsony árak miatt a hozzánk érkező vendégek több szolgáltatást vesznek többet is fogyasztanak, így például az éttermekben is többet költenek.

A külföldiek pénze is idejöhet

Ha a külföldi befektetők a forint erősödésére számítanak a jövőben, akkor dönthetnek magyar befektetések mellett. A magyar államkötvény hozama egyébként is magasabb az euró zónában megszokottnál, de az esetleges árfolyamnyereség extra profitot hozhat. Persze ez csak akkor történhet meg, ha valóban úgy értékelik külföldön az eseményeket, hogy a forint csak ideiglenesen gyengült a most látott szintekre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?