26 °C Budapest

Elkapkodták a magyar államkötvényeket

Pénzcentrum
2013. április 18. 13:15

Kiemelkedően magas kereslet mutatkozott a mai államkötvény aukción a 3 illetve az 5 éves lejáratú kötvények iránt. Az 5-6-szoros túlkeresletet látva a kibocsátó minden lejáraton megemelte az elfogadott mennyiséget, a hozamok csökkentek.

A 2016/D jelű 3 éves lejáratú államkötvényekből 20 milliárd forint összegben hirdetett mára aukciót az Államadósság Kezelő Központ, amelyre közel 120 milliárd forint benyújtott ajánlat érkezett. A túljegyzés így hatszoros lett, ami messze legmagasabb az elmúlt években. A kibocsátó megemelte az elfogadott mennyiséget 10 milliárd forinttal. Az elfogadott ajánlatok átlaghozama 4,65% lett, ami 16 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti hasonló aukció átlaghozamához képest és 7 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.


A 2018/A jelű 5 éves lejáratú államkötvényekből 15 milliárd forintnyit hirdetett meg az ÁKK, amire 78 milliárd forint ajánlat érkezett, ez pedig ugyancsak magas, 5,2-szeres lefedettségnek felel meg. Ehhez hasonló túljegyzés utoljára tavaly ősszel volt. A kibocsátó megemelte az elfogadott mennyiséget 15 milliárdról 22,5 milliárd forintra. Az elfogadott ajánlatok átlaghozama 5,09% volt, ami 22 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest és 10 bázisponttal a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.


A 10 éves államkötvényre már nem volt ilyen kiugró kereslet, a 2028/A jelű papírokból 8 milliárd forintnyit hirdetett meg a kibocsátó, amire 21,5 milliárd forint ajánlat érkezett. A 2,6-szoros lefedettség nem számít kirívónak. A kibocsátó 8 milliárdról 10 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. Ezek átlaghozama 5,66% lett, ami 33 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest és 4 bázisponttal a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

 

Néhány alapfogalom
Az állampapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A hitelező az értékpapírt megvásárló Ügyfél, a hitelfelvevő pedig a magyar állam nevében az Államadósság Kezelő Központ. Az állampapírok esetén a tőke visszatérítésére és a kamatfizetésekre az állam vállal garanciát.

A kötvény

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy vállalat vagy állam által kibocsátott, meghatározott időre szóló, meghatározott kamatozású adósságot megtestesítő értékpapír. Megvásárlásával kölcsönt nyújtunk a kibocsátónak, melynek visszafizetését az a kamatokkal együtt vállalja.

A Prémium Magyar Államkötvény

3 és 5 éves futamidejű állampapír, melynek kamata függ az infláció mértékétől és az azon felüli kamatprémiumtól, ez jelenleg ez 3-5 százalék lehet. Az inflációt követő forint alapú értékpapírok esetén biztosak lehetünk, hogy a befektetett pénzünk mindig megőrzi értékét és biztos hozamot termel.

További pénzügyi fogalmak a Pénzcentrum.hu Pénzügyi Kisokosában. KATTINTS!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?