12 °C Budapest

Elkapkodták a magyar államkötvényeket

Pénzcentrum
2013. április 18. 13:15

Kiemelkedően magas kereslet mutatkozott a mai államkötvény aukción a 3 illetve az 5 éves lejáratú kötvények iránt. Az 5-6-szoros túlkeresletet látva a kibocsátó minden lejáraton megemelte az elfogadott mennyiséget, a hozamok csökkentek.

A 2016/D jelű 3 éves lejáratú államkötvényekből 20 milliárd forint összegben hirdetett mára aukciót az Államadósság Kezelő Központ, amelyre közel 120 milliárd forint benyújtott ajánlat érkezett. A túljegyzés így hatszoros lett, ami messze legmagasabb az elmúlt években. A kibocsátó megemelte az elfogadott mennyiséget 10 milliárd forinttal. Az elfogadott ajánlatok átlaghozama 4,65% lett, ami 16 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti hasonló aukció átlaghozamához képest és 7 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.


A 2018/A jelű 5 éves lejáratú államkötvényekből 15 milliárd forintnyit hirdetett meg az ÁKK, amire 78 milliárd forint ajánlat érkezett, ez pedig ugyancsak magas, 5,2-szeres lefedettségnek felel meg. Ehhez hasonló túljegyzés utoljára tavaly ősszel volt. A kibocsátó megemelte az elfogadott mennyiséget 15 milliárdról 22,5 milliárd forintra. Az elfogadott ajánlatok átlaghozama 5,09% volt, ami 22 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest és 10 bázisponttal a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.


A 10 éves államkötvényre már nem volt ilyen kiugró kereslet, a 2028/A jelű papírokból 8 milliárd forintnyit hirdetett meg a kibocsátó, amire 21,5 milliárd forint ajánlat érkezett. A 2,6-szoros lefedettség nem számít kirívónak. A kibocsátó 8 milliárdról 10 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. Ezek átlaghozama 5,66% lett, ami 33 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest és 4 bázisponttal a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

 

Néhány alapfogalom
Az állampapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A hitelező az értékpapírt megvásárló Ügyfél, a hitelfelvevő pedig a magyar állam nevében az Államadósság Kezelő Központ. Az állampapírok esetén a tőke visszatérítésére és a kamatfizetésekre az állam vállal garanciát.

A kötvény

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy vállalat vagy állam által kibocsátott, meghatározott időre szóló, meghatározott kamatozású adósságot megtestesítő értékpapír. Megvásárlásával kölcsönt nyújtunk a kibocsátónak, melynek visszafizetését az a kamatokkal együtt vállalja.

A Prémium Magyar Államkötvény

3 és 5 éves futamidejű állampapír, melynek kamata függ az infláció mértékétől és az azon felüli kamatprémiumtól, ez jelenleg ez 3-5 százalék lehet. Az inflációt követő forint alapú értékpapírok esetén biztosak lehetünk, hogy a befektetett pénzünk mindig megőrzi értékét és biztos hozamot termel.

További pénzügyi fogalmak a Pénzcentrum.hu Pénzügyi Kisokosában. KATTINTS!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem