20 °C Budapest

Elkapkodták a magyar államkötvényeket

Pénzcentrum
2013. április 18. 13:15

Kiemelkedően magas kereslet mutatkozott a mai államkötvény aukción a 3 illetve az 5 éves lejáratú kötvények iránt. Az 5-6-szoros túlkeresletet látva a kibocsátó minden lejáraton megemelte az elfogadott mennyiséget, a hozamok csökkentek.

A 2016/D jelű 3 éves lejáratú államkötvényekből 20 milliárd forint összegben hirdetett mára aukciót az Államadósság Kezelő Központ, amelyre közel 120 milliárd forint benyújtott ajánlat érkezett. A túljegyzés így hatszoros lett, ami messze legmagasabb az elmúlt években. A kibocsátó megemelte az elfogadott mennyiséget 10 milliárd forinttal. Az elfogadott ajánlatok átlaghozama 4,65% lett, ami 16 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti hasonló aukció átlaghozamához képest és 7 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.


A 2018/A jelű 5 éves lejáratú államkötvényekből 15 milliárd forintnyit hirdetett meg az ÁKK, amire 78 milliárd forint ajánlat érkezett, ez pedig ugyancsak magas, 5,2-szeres lefedettségnek felel meg. Ehhez hasonló túljegyzés utoljára tavaly ősszel volt. A kibocsátó megemelte az elfogadott mennyiséget 15 milliárdról 22,5 milliárd forintra. Az elfogadott ajánlatok átlaghozama 5,09% volt, ami 22 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest és 10 bázisponttal a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.


A 10 éves államkötvényre már nem volt ilyen kiugró kereslet, a 2028/A jelű papírokból 8 milliárd forintnyit hirdetett meg a kibocsátó, amire 21,5 milliárd forint ajánlat érkezett. A 2,6-szoros lefedettség nem számít kirívónak. A kibocsátó 8 milliárdról 10 milliárd forintra emelte az elfogadott mennyiséget. Ezek átlaghozama 5,66% lett, ami 33 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest és 4 bázisponttal a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

 

Néhány alapfogalom
Az állampapír

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A hitelező az értékpapírt megvásárló Ügyfél, a hitelfelvevő pedig a magyar állam nevében az Államadósság Kezelő Központ. Az állampapírok esetén a tőke visszatérítésére és a kamatfizetésekre az állam vállal garanciát.

A kötvény

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy vállalat vagy állam által kibocsátott, meghatározott időre szóló, meghatározott kamatozású adósságot megtestesítő értékpapír. Megvásárlásával kölcsönt nyújtunk a kibocsátónak, melynek visszafizetését az a kamatokkal együtt vállalja.

A Prémium Magyar Államkötvény

3 és 5 éves futamidejű állampapír, melynek kamata függ az infláció mértékétől és az azon felüli kamatprémiumtól, ez jelenleg ez 3-5 százalék lehet. Az inflációt követő forint alapú értékpapírok esetén biztosak lehetünk, hogy a befektetett pénzünk mindig megőrzi értékét és biztos hozamot termel.

További pénzügyi fogalmak a Pénzcentrum.hu Pénzügyi Kisokosában. KATTINTS!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
MEDIA1  |  2022. október 7. 12:47
A Médiatanács arra jutott, hogy a TV2 Csoporthoz tartozó Prime csatorna jogsértést valósíthatott meg...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?