17 °C Budapest

Fejlemények a bankkártyacsatában: a kereskedők is megszólaltak

Pénzcentrum
2013. április 23. 15:08

A magyar fizetési kártya piac szereplői és szabályozói vitát tartottak arról a törvényjavaslatról, amely kártyás tranzakciókra vonatkozó bankközi jutalékot korlátozná. A Napi Gazdaság bankkártyákról szóló sajtóeseményén a MasterCard (Hamberger András), a Visa (Kiss Ede), az OTP (Krasznai Zoltán), a Bankszövetség (Sütő Ágnes), az OKSZ (Vámos György), az MNB (Varga Lóránt), és a GVH (Martinovic Boris) képviseltette magát.

A háttérben már régóta folynak az egyeztetések

A sajtóeseményen az eddig még nyilvánosan nem megjelent, de a Portfolio.hu által már korábban ismertetett érvek hangzottak el, ugyanis ahogyan azt az MNB képviselője, Varga Lóránt elmondta, már ötödik alkalommal ültek le a felek, hogy a bankközi jutalékok szabályozásának javaslatáról egyeztessenek.

Fontos változás volt azonban, hogy ezúttal a kereskedőket képviselő OKSZ (Országos Kereskedelmi Szövetség) főtitkára, Vámos György is kifejthette véleményét a témában, viszont a szabályozással megbízott NGM nem vett részt a kerekasztal beszélgetésen.

Az MNB a "katalizátor" szerepet vállalja fel

A szabályozási javaslat az MNB tavalyi, a "Jelentés a fizetési rendszerről 2012" tanulmánya alapján készült. A három lépcsős javaslat első lépése a betéti kártyákra vonatkozó interchange díj nemzetközi díjakban való maximálása. A második lépés a POS terminálok megvásárlásának ösztönzése lehetne uniós források bevonásával. Ez korábban azért hiúsult meg, mert az adminisztrációs költségek az EU-s források lehívása esetében a tényleges támogatás kétszeresét is kitehetik, azonban Varga Lóránt szerint ezen még lehet jelentősen csökkenteni. Harmadik lépésben pedig a kártyaelfogadás és fizetés kötelezővé tétele bizonyos összeghatár felett (ezzel a módszerrel már több európai országban is élnek). Varga Lóránt szerint az lenne a célszerű, ha a három lépésre időben egymáshoz közel kerülne sor, akár már idén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szabályozással az elsődleges cél az, hogy a készpénzes és egyéb papír alapú fizetéseket egyre inkább az elektronikus csatornákra tereljék át, ennek kulcsfontosságú területe a kártyahasználat ösztönzése. Ezért az MNB a katalizátor szerepet vállalta fel ebben a kérdésben - mondta el Varga Lóránt.

Hogyan vélekedik az OKSZ?

Vámos György, az OKSZ főtitkára kifejtette, hogy szerinte az egyik legnagyobb probléma, hogy a kereskedők számára egy ezer forintos fizetésnél a készpénz elfogadása lényegesen olcsóbb, mint a kártyaelfogadás. Szerinte akár 8-10-szeres költsége is lehet a kártyaelfogadásnak a készpénzzel szemben, vagyis a kereskedelmi cégek nem érdekeltek a kártyás fizetések növelésében. Ugyanis a nagykereskedők körülbelül 1 százalékos, vagy ez alatti kereskedői jutalékot fizetnek az elfogadóknak, addig a kiskereskedők akár 4-5 százalékot is kénytelenek kigazdálkodni, ha kártyát is el akarnak fogadni.

A kereskedelmi díjak csökkentésére alkalmas eszköz lehet a bankközi jutalékot drasztikus csökkentése. Vámos azt is felvetette, hogy a szabályozók esetleg ne csak a bankközi jutalékot, hanem direkt módon a kereskedői jutalékot szabályozzák (természetesen a csökkentés irányába). A bankoknak a kieső bevételeket célszerű lehet a készpénzfelvételi díjak emelésével kompenzálni ahelyett, hogy például az éves kártyadíjakat csökkentenék - tette hozzá Vámos György.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 6. 15:14
A rezsiszabályok átalakítása hatással van az ingatlanpiacra: az energiatakarékos, modern otthonok fe...
MEDIA1  |  2022. október 6. 15:09
A változás célja a magyarázat szerint, hogy a Telekom a nagyvállalati szegmensben is képes legyen eg...
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?