Nem csak az ATM-nél fizetjük majd az új adót

Pénzcentrum
2012. október 8. 09:03

Jóval szélesebb kört érinthet majd a péntek óta ATM-adóként elhíresült megemelt tranzakciós illeték, mint amit a névadó megoldás takar − értesült a Napi Gazdaság. Fizethetünk a bankfiókokban történő készpénzfelvétel után is, illetékköteles lehet a banki valutakifizetés és a valutaváltás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány a készpénzfelvételre róna háromszoros illetékterhet, így nem csak a készpénzkiadó automaták után kivett pénz után kell többet fizetni, hanem a bankfiókokban történő készpénzfelvétel után is. Egyes vélemények szerint ha a készpénzes kifizetéseket is a magasabb illeték terheli, az érvényes a valutában történő kifizetésekre is − már csak azért is, mert például az OTP működtet eurócímleteket kiadó automatákat is. Ha viszont a banki valutakifizetés illetékköteles lesz, akkor a valutaváltásra is vonatkoznia kell az új szabálynak. Ebben az esetben a bankok ügynökeként dolgozó valutaváltó cégekre is vonatkoznia kell a majdani törvénymódosításnak. Ugyancsak 3 ezrelékes illeték terheli majd a postai bankkártyás tranzakciókat, hiszen azok − hiába futnak pos-készüléken − készpénzfelvételnek minősülnek.

A várt 30 milliárd forint ugyanis pusztán az atm-használatból nem jön ki. Az MNB statisztikái szerint az idei első félévben csaknem 60 millió készpénzfelvételi tranzakció történt hazai kártyákkal, összesen 2966 milliárd forint értékben. Az egy készpénzfelvételre jutó átlagos összeg 2010 első féléve óta 50 ezer forint körül mozog, az új illetékkel vélhetően ennél alacsonyabb lehet a jövőben. Mindez azt jelzi, hogy az ügyfelek átlagosan 149 forintot fizetnek majd egy-egy pénzfelvét után. Ez esetben viszont pusztán az atm-ekből 18 milliárd forint alatt marad majd a bevétel.

Kérdés, hogy a gazdaság kifehérítése érdekében üdvözlendő illeték kivetése mellett a kormányzat elgondolkodik-e azon, hogy a polgároknak valóban alternatívát kell nyújtani a készpénzmentes fizetésre. Bár a hazai kereskedelmi bankkártya-elfogadó helyek (pos-terminálok) száma dinamikusan nő − a 100 ezer plasztikra jutó pos-ok száma két év alatt 724-ről 900 fölé emelkedett −, ám ez elmarad Európától és a régiótól is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?