1 °C Budapest

Ezek a legolcsóbb bankszámlák idén ősszel: itt a lista!

Pénzcentrum
2012. szeptember 7. 05:27

Egyre gyakrabban érdemes összehasonlítani a bankok folyószámla ajánlatait a tranzakciós illeték bevezetéséhez közeledve. Számításaink szerint a legkedvezőbb és legdrágább banki ajánlatok között már most is több tízezer forintos különbségek vannak éves szinten. Összeállításunkban két különböző jövedelemszint mellett is vizsgáltuk, mely bank ajánlata a legolcsóbb. Elemzésünk első részében a 150 ezer forint felett keresőkkel foglalkozunk, akik a legtöbb banknál ingyenes folyószámlákból válogathatnak. De vajon tényleg ingyenes az ingyenes? Mire számíthatunk a tranzakciós adó után? Milyen trükkökkel kereshetünk akár tízezreket is?

Első összehasonlításunkban a 150 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezők legjobb folyószámla ajánlatát kerestük. Átlagos tranzakciók mellett az sms fogadás díját és a kártyadíjakat is feltüntettük, különös tekintettel az akciós első éves díjakra. Számlacsomag választásakor érdemes megnézni, hogy az első év után milyen plusz költségekkel kel majd számolnunk, hiszen több esetben igen nehézkes a bankváltás.

Az alábbi díjak 150 ezer forintos jövedelem jóváírás esetén érvényesek.

 


Az összes költség kiszámításakor több igényt is figyelembe vettünk. A teljes biztonság érdekében sokan kérnek sms értesítést, legalább a bankártyás múveletről. Ezt lehet helyettesíteni a mobiltelefonokról elérhető netbankok használatával, vagy néhány bank esetében az ingyenes e-mailes értesítésekkel. Az sem mindegy, hogy milyen gyakran szorulunk idegen ATM-es készpénzfelvételre, ez köztudottan a legtöbb esetben igencsak megnöveli a havi költségeinket. Ezeknek a különböző igényeknek megfelelően négy különböző összesítő táblázatot készítettünk, melyek tartalmazzák a megválaszolhatatlanból eredő összes költséget példa-ügyfelünk esetében.

 


A folyószámla kiválasztásakor az sem mindegy, hogy mekkora hozamot kapunk a számlán tartott pénzünk után. Az AXA Kamathozó számlán tartott pénzünk után 4,07% - 5,64% hozamot kaphatunk, a többi hitelintézetnél ez minimális 0-0,1%.

Minden feltétel mellett ingyenes számlacsomagot az első év után egy bank sem kínál. Az első évben még ingyenes a Citibank Top számlacsomagja, mely korlátlan SMS értesítést és készpénzfelvételi lehetőséget tartalmaz. A második évtől viszont már hasonló feltételekkel 400 forintba kerül a szolgáltatás, amit a hónap végén 415 forintra emel a társaság (ezt nem tüntettük még fel a táblázatunkban), de még így is a legolcsóbb számlacsomag marad.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akik jobban megtudják szervezni pénzköltésüket, és csak nagyon ritkán szorulnak idegen ATM használatára már jobban járhatnak, ha az FHB Aktív számlacsomagját választják, melyek teljes költsége a második évben is 367 forint marad sms értesítésekkel együtt. De itt meg kell jegyezni, hogy már 11-12 fogadott sms esetén más lenne a helyzet, ahol már a 400, illetve 415 forint lesz az alacsonyabb ár.

A fenti számításokkor nem vettük figyelembe, de lényeges szempont lehet a bank saját ATM-einek elérhetősége. Az OTP Bank ebből a szempontból toronymagasan vezeti a listát, kevés olyan szituáció adódhat idehaza, amikor nem találnak a bank ügyfelei saját bankos pénzkiadó automatát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?