1 °C Budapest

Ezek a legolcsóbb bankszámlák idén ősszel: itt a lista!

Pénzcentrum
2012. szeptember 7. 05:27

Egyre gyakrabban érdemes összehasonlítani a bankok folyószámla ajánlatait a tranzakciós illeték bevezetéséhez közeledve. Számításaink szerint a legkedvezőbb és legdrágább banki ajánlatok között már most is több tízezer forintos különbségek vannak éves szinten. Összeállításunkban két különböző jövedelemszint mellett is vizsgáltuk, mely bank ajánlata a legolcsóbb. Elemzésünk első részében a 150 ezer forint felett keresőkkel foglalkozunk, akik a legtöbb banknál ingyenes folyószámlákból válogathatnak. De vajon tényleg ingyenes az ingyenes? Mire számíthatunk a tranzakciós adó után? Milyen trükkökkel kereshetünk akár tízezreket is?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Első összehasonlításunkban a 150 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezők legjobb folyószámla ajánlatát kerestük. Átlagos tranzakciók mellett az sms fogadás díját és a kártyadíjakat is feltüntettük, különös tekintettel az akciós első éves díjakra. Számlacsomag választásakor érdemes megnézni, hogy az első év után milyen plusz költségekkel kel majd számolnunk, hiszen több esetben igen nehézkes a bankváltás.

Az alábbi díjak 150 ezer forintos jövedelem jóváírás esetén érvényesek.

 


Az összes költség kiszámításakor több igényt is figyelembe vettünk. A teljes biztonság érdekében sokan kérnek sms értesítést, legalább a bankártyás múveletről. Ezt lehet helyettesíteni a mobiltelefonokról elérhető netbankok használatával, vagy néhány bank esetében az ingyenes e-mailes értesítésekkel. Az sem mindegy, hogy milyen gyakran szorulunk idegen ATM-es készpénzfelvételre, ez köztudottan a legtöbb esetben igencsak megnöveli a havi költségeinket. Ezeknek a különböző igényeknek megfelelően négy különböző összesítő táblázatot készítettünk, melyek tartalmazzák a megválaszolhatatlanból eredő összes költséget példa-ügyfelünk esetében.

 


A folyószámla kiválasztásakor az sem mindegy, hogy mekkora hozamot kapunk a számlán tartott pénzünk után. Az AXA Kamathozó számlán tartott pénzünk után 4,07% - 5,64% hozamot kaphatunk, a többi hitelintézetnél ez minimális 0-0,1%.

Minden feltétel mellett ingyenes számlacsomagot az első év után egy bank sem kínál. Az első évben még ingyenes a Citibank Top számlacsomagja, mely korlátlan SMS értesítést és készpénzfelvételi lehetőséget tartalmaz. A második évtől viszont már hasonló feltételekkel 400 forintba kerül a szolgáltatás, amit a hónap végén 415 forintra emel a társaság (ezt nem tüntettük még fel a táblázatunkban), de még így is a legolcsóbb számlacsomag marad.

Akik jobban megtudják szervezni pénzköltésüket, és csak nagyon ritkán szorulnak idegen ATM használatára már jobban járhatnak, ha az FHB Aktív számlacsomagját választják, melyek teljes költsége a második évben is 367 forint marad sms értesítésekkel együtt. De itt meg kell jegyezni, hogy már 11-12 fogadott sms esetén más lenne a helyzet, ahol már a 400, illetve 415 forint lesz az alacsonyabb ár.

A fenti számításokkor nem vettük figyelembe, de lényeges szempont lehet a bank saját ATM-einek elérhetősége. Az OTP Bank ebből a szempontból toronymagasan vezeti a listát, kevés olyan szituáció adódhat idehaza, amikor nem találnak a bank ügyfelei saját bankos pénzkiadó automatát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?