7 °C Budapest

Sokat spórolhatunk az EU legújabb döntésével

Pénzcentrum
2012. február 15. 05:19

Tegnap döntött az Európai Parlament arról, hogy legkésőbb 2016-ra nem lesz különbség az EU-ban a belföldi és a külföldi banki átutalások között. Így elvileg az utóbbinak ugyanannyira egyszerűnek és zökkenőmentesnek kell lennie, mint az előbbinek.

Kedden, nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament azt a szabályozást, mely szerint az eurózóna országainak 2014. februárjáig be kell vezetniük a SEPA fizetési módokat (átutalás és beszedés), amelyek jelentősen megkönnyítik az euróban történő banki átutalások és beszedések alkalmazását. A szabályozás szerint a bevezetés az euró zónán kívüli tagállamokra, így Magyarországra nézve is kötelező lesz, legkésőbb 2016. október 31-i hatállyal. Az új szabályok célja, hogy országhatároktól függetlenül, egységes szabályok alapján lehessen euró fizetéseket lebonyolítani az Európai Unión belül, csökkenjen a számlatulajdonosok által fizetendő díj, és nőjön a bankok közti verseny.

Mi is SEPA-állam vagyunk
Az Egységes Euró Fizetési Övezetben (SEPA) a gazdasági élet szereplői tartózkodási helytől függetlenül, országhatáron kívül vagy belül, azonos feltételekkel (díjak, teljesítési idők, jogi keretek tekintetében), ugyanolyan egyszerűen és olcsón tudják fizetési műveleteiket végrehajtani, ahogy ezt jelenleg saját országukban is teszik.

A SEPA célkitűzéseihez az Európai Unió 27 tagállama valamint Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia és Svájc is csatlakoztak. A 32 tagállam 490 millió lakosa és gazdasága évente mintegy 71,5 milliárd elektronikus tranzakciót bonyolít le egymás között.

SEPA szolgáltatások alatt olyan fizetési módokat, eljárásokat és szabványokat értünk, melyek az euró övezeten belül egységesek, és amelyek folyamatosan felváltják a sajátos nemzeti fizetési módokat és szabványokat.

(Forrás: sepahungary.hu)

123 milliárd eurót spórolunk

Sari Essayah finn képviselő, a téma egyik kidolgozója szerint az új szabályozás legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy külföldi munkavállaláskor nem kell majd új bankszámlát nyitni, a fizetést az otthoni számlára is lehet majd kérni. A vállalatoknak pedig elég lesz csupán egyetlen egy európai számlaszám.

A fizetés megkönnyítése más területen, így például az internetes kereskedelemben is jót tehet a versenynek, ami végső soron az árak csökkenéséhez vezethet.

A szabályok változásával, a díjak csökkentésével, a bankok közötti verseny erősödésével - az Európai Bizottság számításai szerint- hatalmas, számokban kifejezve legalább 123 milliárd eurós hasznot érhet el az európai gazdaság.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem biztos, hogy minden azonnal érzékelhető lesz

A finn képviselő szerint ugyanakkor nem fogunk mindent, egy csapásra érezni két év múlva. Mint elmondta, az átutalások költségeit általában a számlavezetés éves díjába számítják bele. Hosszú távon a versenynek köszönhetően ezeknek is olcsóbbá kell válniuk. Ezeket a díjakat a számlatulajdonosok nem ismerik pontosan, ezért ezeknek a csökkentése sem biztos, hogy látható lesz majd.

Fontos változás, hogy az új fizetési rendszer kizárólag a nemzetközi IBAN kód használatára épül majd, a bankazonosításra használt BIC kódot fokozatosan kivezetik.

Mi az az IBAN, mi az a BIC?
Az IBAN az angol International Bank Account Number kifejezés rövidítése (magyarul: Nemzetközi Bankszámlaszám). A 3-szor 8 számjegyből álló egységes formátum/szabvány célja, hogy a nemzetközi átutalásokat egyszerűsítsék és automatizálják. Az IBAN  lehetőséget ad arra, hogy az igénybe vevő fél részére a nemzetközi szintű bankközi forgalom költségei ne haladják meg a belföldi forgalom költségeit.

A BIC (más néven SWIFT) kódok a nemzetközi átutalási forgalomban az egyes bankokat jelölik. Ha valaki külföldről indít utalást, az indító banknál a kedvezményezett bankjának BIC kódját is kötelező megadni az egyértelműség miatt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem