2 °C Budapest

Gázszámlára sem elég a nyugdíj: ennyit kap egy Kossuth-díjas

2011. július 3. 07:32

Felkopna az álla Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekesnek, ha a rokkant nyugdíjából kellene megélnie. Havonta 63 ezer forintot hoz neki a postás, ami még a gázszámlája kifizetésére sem lenne elég. A kormányzati tervek szerint jövőre befellegzik a művészek korkedvezményes nyugdíjának is.

Gerincműtétei miatt 1992 óta rokkantnyugdíjas Bangó Margit. Tizenkilenc évvel ezelőtt 3700 forinttal kezdte. Első pillantásra boldog volt, mert egy nullával többet látott a szelvényen. Az unokája világosította fel, hogy nem 37 000, hanem 3700 forintról van szó. Jelenleg 63 ezer forintot hoz a művésznőnek a postás - mondta el a TV2 Magellán című műsorában.

Ez még a gázszámlájára sem lenne elég - tette hozzá. Mindezek ellenére úgy véli, hogy ő még szerencsés helyzetben van, mert ismertsége miatt több felkérést kap, mint művésztársai, de minden nap azért imádkozik, nehogy valami baja legyen, és ne tudjon többé színpadra állni.


Több millióval kárpótolt a Kossuth-díj 

Némiképp kárpótolta a művésznőt a méltánytalanul alacsony nyugdíjért, hogy 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. A díjjal járó jutalom összege a vonatkozó törvény szerint a bérből és a fizetésből élők előző évi - a Központi Statisztikai Hivatal által számított - országos szintű nettó nominál átlagkereset ötszöröse, ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel.

2005-ben 103 ezer forint volt a havi, vagyis 1 millió 236 ezer forint az éves átlagos nettó bér. Ennek az ötszörösét véve 6 millió 200 ezer forintot kapott Bangó Margit a kitüntetéssel. A díjjal járó jutalom után nem kell sem személyi jövedelemadót, sem illetéket fizetni.


Vége a művészek korkedvezményes nyugdíjának is

A művészek is azok közé tartoznak, akik 25 év munka után nyugdíjba mehetnek. A jogszabály célja a szervezetüket ért megterhelés kompenzálása. Hamarosan azonban tőlük is megvonják a korkedvezményes nyugdíjat, a már folyósított juttatásokat pedig jövedelempótlékká lakítanák át - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a kormány számára készített előterjesztésből, amelyről a Pénzcentrum.hu június 29-én beszámolt. 

KATTINTS! Tényleg vége minden korhatár előtti nyugdíjnak

A dokumentumból kiderül, hogy kezdetben csak a cirkuszi akrobaták (vázizomzat gyengülése, sérülés), fúvószenészek, operaénekesek (tüdőtágulás), majd a balett táncosok (izületi bántalmak) vehették igénybe az öregségi korhatár előtti nyugdíjat, a későbbiekben viszont indoklás nélkül minden előadóművészi tevékenységet folytatóra kiterjesztették ezt a lehetőséget. A vonatkozó kormányrendelet szerint korhatárra tekintet nélkül 20, illetve 25 év művészeti tevékenység alapján lehet igénybe venni a művésznyugdíjat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Felülvizsgálják, ki, mennyire használódott el a művészetben

A szaktárca javaslata szerint azokon az előadóművészeken, akiknél a szervezet fokozott igénybevétele valóban fennáll, a jogot még nem szerzettek esetében életpályamodellekkel, vagy a korkedvezmény helyébe lépő esetleges új rendszer révén lehet segíteni. Ennél az ellátásnál azt is figyelembe lehet venni, hogy a kedvezményért külön járulékot nem fizetnek, és az ellátás viszonylag hosszú ideig jár.

Ezért elképzelhető olyan rendszer is, hogy nem csak az újonnan nyugdíjba vonulókat vizsgálják felül, hanem az ellátásban részesülőket is, hogy valóban fennáll-e náluk valamiféle egészségkárosodás, dolgoznak-e még a pályán - áll a dokumentumban.

Az ellátást jövedelempótló juttatássá alakítják. Ez több szempontból kedvezőtlen. Egyrészt a juttatás az öregségi korhatár eléréséig nem emelkedik, másrészt az érintettek elesnek a nyugdíjasokat megillető számos kedvezménytől.


A százezer forintot sem éri el az átlag

Magyarországon jelenleg 800-an kapnak művésznyugdíjat. A juttatás összege átlagosan 91 ezer forint. Ez messze elmarad a bányászoknak folyósított 141 ezer, a rendvédelmi szolgálati nyugdíjasoknak járó 177 ezer forintos átlagtól.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm