Gázszámlára sem elég a nyugdíj: ennyit kap egy Kossuth-díjas

2011. július 3. 07:32

Felkopna az álla Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekesnek, ha a rokkant nyugdíjából kellene megélnie. Havonta 63 ezer forintot hoz neki a postás, ami még a gázszámlája kifizetésére sem lenne elég. A kormányzati tervek szerint jövőre befellegzik a művészek korkedvezményes nyugdíjának is.

Gerincműtétei miatt 1992 óta rokkantnyugdíjas Bangó Margit. Tizenkilenc évvel ezelőtt 3700 forinttal kezdte. Első pillantásra boldog volt, mert egy nullával többet látott a szelvényen. Az unokája világosította fel, hogy nem 37 000, hanem 3700 forintról van szó. Jelenleg 63 ezer forintot hoz a művésznőnek a postás - mondta el a TV2 Magellán című műsorában.

Ez még a gázszámlájára sem lenne elég - tette hozzá. Mindezek ellenére úgy véli, hogy ő még szerencsés helyzetben van, mert ismertsége miatt több felkérést kap, mint művésztársai, de minden nap azért imádkozik, nehogy valami baja legyen, és ne tudjon többé színpadra állni.


Több millióval kárpótolt a Kossuth-díj 

Némiképp kárpótolta a művésznőt a méltánytalanul alacsony nyugdíjért, hogy 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. A díjjal járó jutalom összege a vonatkozó törvény szerint a bérből és a fizetésből élők előző évi - a Központi Statisztikai Hivatal által számított - országos szintű nettó nominál átlagkereset ötszöröse, ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel.

2005-ben 103 ezer forint volt a havi, vagyis 1 millió 236 ezer forint az éves átlagos nettó bér. Ennek az ötszörösét véve 6 millió 200 ezer forintot kapott Bangó Margit a kitüntetéssel. A díjjal járó jutalom után nem kell sem személyi jövedelemadót, sem illetéket fizetni.


Vége a művészek korkedvezményes nyugdíjának is

A művészek is azok közé tartoznak, akik 25 év munka után nyugdíjba mehetnek. A jogszabály célja a szervezetüket ért megterhelés kompenzálása. Hamarosan azonban tőlük is megvonják a korkedvezményes nyugdíjat, a már folyósított juttatásokat pedig jövedelempótlékká lakítanák át - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a kormány számára készített előterjesztésből, amelyről a Pénzcentrum.hu június 29-én beszámolt. 

KATTINTS! Tényleg vége minden korhatár előtti nyugdíjnak

A dokumentumból kiderül, hogy kezdetben csak a cirkuszi akrobaták (vázizomzat gyengülése, sérülés), fúvószenészek, operaénekesek (tüdőtágulás), majd a balett táncosok (izületi bántalmak) vehették igénybe az öregségi korhatár előtti nyugdíjat, a későbbiekben viszont indoklás nélkül minden előadóművészi tevékenységet folytatóra kiterjesztették ezt a lehetőséget. A vonatkozó kormányrendelet szerint korhatárra tekintet nélkül 20, illetve 25 év művészeti tevékenység alapján lehet igénybe venni a művésznyugdíjat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Felülvizsgálják, ki, mennyire használódott el a művészetben

A szaktárca javaslata szerint azokon az előadóművészeken, akiknél a szervezet fokozott igénybevétele valóban fennáll, a jogot még nem szerzettek esetében életpályamodellekkel, vagy a korkedvezmény helyébe lépő esetleges új rendszer révén lehet segíteni. Ennél az ellátásnál azt is figyelembe lehet venni, hogy a kedvezményért külön járulékot nem fizetnek, és az ellátás viszonylag hosszú ideig jár.

Ezért elképzelhető olyan rendszer is, hogy nem csak az újonnan nyugdíjba vonulókat vizsgálják felül, hanem az ellátásban részesülőket is, hogy valóban fennáll-e náluk valamiféle egészségkárosodás, dolgoznak-e még a pályán - áll a dokumentumban.

Az ellátást jövedelempótló juttatássá alakítják. Ez több szempontból kedvezőtlen. Egyrészt a juttatás az öregségi korhatár eléréséig nem emelkedik, másrészt az érintettek elesnek a nyugdíjasokat megillető számos kedvezménytől.


A százezer forintot sem éri el az átlag

Magyarországon jelenleg 800-an kapnak művésznyugdíjat. A juttatás összege átlagosan 91 ezer forint. Ez messze elmarad a bányászoknak folyósított 141 ezer, a rendvédelmi szolgálati nyugdíjasoknak járó 177 ezer forintos átlagtól.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?