20 °C Budapest

Kiderült: erre spórol a magyar

2011. június 2. 11:17

Nem csökkent a hitellel rendelkezők aránya az elmúlt három évben Magyarországon, sőt a régió országai közül még mindig a legmagasabb szinten áll. A pénzügyi válság alapjaiban változtatta meg a magyarok gondolkodását a hitelekkel kapcsolatban. Kevesebben vásárolnának hitelből, mint korábban, de a megtakarítások vásárlásra való felélését is kisebb arányban tervezik az emberek - derül ki a GfK Csoport regionális pénzügyi felmérésének legfrissebb adataiból.

Bár a banki hitelezés drasztikusan visszaesett a 2008-as pénzügyi válság hatására Magyarországon is, a hitellel rendelkezők aránya nem csökkent az elmúlt három évben, sőt a régió országai közül még mindig a legmagasabb szinten áll. Érdekesség, hogy évekig Szlovénia vezette a rangsort, majd 2010-ben drasztikusan (10 százalékkal) visszaesett a háztartások eladósodottsági aránya.

 

Hitellel rendelkezők aránya a régió országaiban (Forrás: GfK) - nagyításhoz KATTINTS a képre


A magas hazai adat azért is meglepő, mert az MNB adatai alapján 2009 eleje óta csökken a lakossági hitelállomány, tehát azóta a lakosság nettó hitel visszafizetővé vált. A pénzügyi válság alapjaiban változtatta meg a magyarok gondolkodását a hitelekkel kapcsolatban. Ezt jelzi, hogy a GfK Fogyasztói Bizalmi Index felmérés hitelfelvételi hajlandóságot mérő kérdésére a válság előtti közel 10 százalékhoz képest most csak minden ötvenedik magyar válaszol igennel, illetve közel 70 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy soha nem venne fel hitelt, amit 5 évvel ezelőtt még alig fele annyian gondoltak hasonlóan.

A felmérés rávilágít egy másik érdekes folyamatra is. Kevesebben vásárolnának hitelből, mint korábban, de a megtakarítások vásárlásra való felélését is kisebb arányban tervezik az emberek. Ennek ellenére a megtakarítással rendelkezők arányának emelkedése átmenetinek bizonyult, és a 2009-es átmeneti csúcs után folyamatos csökkenéssel 18 százalékos mélypontot ért el.

A megkérdezettek 94 százaléka fontosnak tartja, hogy tartalékoljon időskorára. A megtakarítási célok között is kiemelt helyen szerepel a nyugdíjas évekre való takarékoskodás, mégis csak a lakosság alig ötöde képes megtakarítani.

"A pénzügyi válság hatására az öngondoskodás, a hosszú távra való tervezés foglalkoztatja az embereket, mégis a váratlan kiadásokra való takarékoskodás a legfőbb cél" - mondta Dunai Albert, a GfK Hungária pénzügyi kutatások szektormenedzsere.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire takarékoskodott a lakosság (2007-2010) (Forrás: GfK) - nagyításhoz KATTINTS a képre


A közép-európai államok mindegyikében jóval magasabb arányban rendelkeznek életbiztosításokkal, mint Magyarországon, és a megtakarítással rendelkezők aránya alapján is a mezőny második felében helyezkedünk el.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?