27 °C Budapest

Minimálbéresek! Van egy jó hírünk...

Pénzcentrum
2011. június 2. 10:02

Négyezer forinttal kellene emelni jövőre a bruttó minimálbért ahhoz, hogy - a tervezett adóváltoztatások mellett - ugyanannyit kapjanak kézhez a munkavállalók, mint az idén. A 300 ezer forint fölötti jövedelmekből béremelés nélkül is jóval több maradna a zsebekben.

A kormány határozná meg 2012-ben a minimálbért és a végzettséghez kötött garantált bérminimumot - derül ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatból. Jövőre a már elfogadott szja-szabályok szerint a jelenlegi 1,27 százalék helyett csak 1,135 százalékkal kellene "szuperbruttósítani" a béreket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy jövőre 140 milliárd forintot spórolna meg a költségvetés az adójóváírás csökkentéséből.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi havonta 12 100 forintos kedvezményt 4000 forinttal kellene mérsékelni, ha nem változna a jelenleg 2 millió 750 ezer forintos bruttósított adóalap, ameddig igénybe lehet venni - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József. Az okleveles adószakértő elkészített egy "Bérkommandós kalkulátort", amely megmutatja, mekkora mértékben kellene emelni a jövedelmeket jövőre ahhoz, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek. A kalkulátor 2012-re havi 8000 forint adójóváírással számol.

Jövőre 81 900 forintra kellene emelni a jelenleg 78 000 forintos minimálbért ahhoz, hogy a jelenlegi, megközelítően 60 ezer forintos nettó értéke ne változzon. A teljes munkaidőben foglalkoztatott,  legalább középfokú iskolai végzettségű, illetőleg középfokú szakképzettségű munkavállalók garantált bérminimumát pedig a mostani 94 ezerről 99 ezer forintra kellene növelni. Az adószakértő bruttó 100 ezer forintos jövedelemig 6 százalékos béremeléssel számol a kalkulátorban. A 100-300 ezer forint közötti jövedelmeknél 4 százalékos növekedést vett figyelembe.

Véleménye szerint a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél egyáltalán nincs szükség béremelésre. Még ebben az esetben is havonta több ezer, sőt havi egymillió forintos jövedelemnél 20 ezer forinttal több maradna az érintett munkavállalók zsebében. Ennek megfelelően a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél a kalkulátor csak azzal számol, hogy bruttó béremelés nélkül mennyi lenne a nettó kereset összege.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?