7 °C Budapest

Minimálbéresek! Van egy jó hírünk...

Pénzcentrum
2011. június 2. 10:02

Négyezer forinttal kellene emelni jövőre a bruttó minimálbért ahhoz, hogy - a tervezett adóváltoztatások mellett - ugyanannyit kapjanak kézhez a munkavállalók, mint az idén. A 300 ezer forint fölötti jövedelmekből béremelés nélkül is jóval több maradna a zsebekben.

A kormány határozná meg 2012-ben a minimálbért és a végzettséghez kötött garantált bérminimumot - derül ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatból. Jövőre a már elfogadott szja-szabályok szerint a jelenlegi 1,27 százalék helyett csak 1,135 százalékkal kellene "szuperbruttósítani" a béreket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy jövőre 140 milliárd forintot spórolna meg a költségvetés az adójóváírás csökkentéséből.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi havonta 12 100 forintos kedvezményt 4000 forinttal kellene mérsékelni, ha nem változna a jelenleg 2 millió 750 ezer forintos bruttósított adóalap, ameddig igénybe lehet venni - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József. Az okleveles adószakértő elkészített egy "Bérkommandós kalkulátort", amely megmutatja, mekkora mértékben kellene emelni a jövedelmeket jövőre ahhoz, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek. A kalkulátor 2012-re havi 8000 forint adójóváírással számol.

Jövőre 81 900 forintra kellene emelni a jelenleg 78 000 forintos minimálbért ahhoz, hogy a jelenlegi, megközelítően 60 ezer forintos nettó értéke ne változzon. A teljes munkaidőben foglalkoztatott,  legalább középfokú iskolai végzettségű, illetőleg középfokú szakképzettségű munkavállalók garantált bérminimumát pedig a mostani 94 ezerről 99 ezer forintra kellene növelni. Az adószakértő bruttó 100 ezer forintos jövedelemig 6 százalékos béremeléssel számol a kalkulátorban. A 100-300 ezer forint közötti jövedelmeknél 4 százalékos növekedést vett figyelembe.

Véleménye szerint a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél egyáltalán nincs szükség béremelésre. Még ebben az esetben is havonta több ezer, sőt havi egymillió forintos jövedelemnél 20 ezer forinttal több maradna az érintett munkavállalók zsebében. Ennek megfelelően a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél a kalkulátor csak azzal számol, hogy bruttó béremelés nélkül mennyi lenne a nettó kereset összege.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem