26 °C Budapest

Minimálbéresek! Van egy jó hírünk...

Pénzcentrum
2011. június 2. 10:02

Négyezer forinttal kellene emelni jövőre a bruttó minimálbért ahhoz, hogy - a tervezett adóváltoztatások mellett - ugyanannyit kapjanak kézhez a munkavállalók, mint az idén. A 300 ezer forint fölötti jövedelmekből béremelés nélkül is jóval több maradna a zsebekben.

A kormány határozná meg 2012-ben a minimálbért és a végzettséghez kötött garantált bérminimumot - derül ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatból. Jövőre a már elfogadott szja-szabályok szerint a jelenlegi 1,27 százalék helyett csak 1,135 százalékkal kellene "szuperbruttósítani" a béreket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy jövőre 140 milliárd forintot spórolna meg a költségvetés az adójóváírás csökkentéséből.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi havonta 12 100 forintos kedvezményt 4000 forinttal kellene mérsékelni, ha nem változna a jelenleg 2 millió 750 ezer forintos bruttósított adóalap, ameddig igénybe lehet venni - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József. Az okleveles adószakértő elkészített egy "Bérkommandós kalkulátort", amely megmutatja, mekkora mértékben kellene emelni a jövedelmeket jövőre ahhoz, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek. A kalkulátor 2012-re havi 8000 forint adójóváírással számol.

Jövőre 81 900 forintra kellene emelni a jelenleg 78 000 forintos minimálbért ahhoz, hogy a jelenlegi, megközelítően 60 ezer forintos nettó értéke ne változzon. A teljes munkaidőben foglalkoztatott,  legalább középfokú iskolai végzettségű, illetőleg középfokú szakképzettségű munkavállalók garantált bérminimumát pedig a mostani 94 ezerről 99 ezer forintra kellene növelni. Az adószakértő bruttó 100 ezer forintos jövedelemig 6 százalékos béremeléssel számol a kalkulátorban. A 100-300 ezer forint közötti jövedelmeknél 4 százalékos növekedést vett figyelembe.

Véleménye szerint a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél egyáltalán nincs szükség béremelésre. Még ebben az esetben is havonta több ezer, sőt havi egymillió forintos jövedelemnél 20 ezer forinttal több maradna az érintett munkavállalók zsebében. Ennek megfelelően a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél a kalkulátor csak azzal számol, hogy bruttó béremelés nélkül mennyi lenne a nettó kereset összege.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?