2 °C Budapest

Meddig marad ez így? A devizahitelesek örülhetnek

Pénzcentrum
2011. május 2. 13:02

Ez év márciusában a svájci frank több mint 8, az euró pedig 6,5 forintot gyengült, ennek köszönhetően még ha talán ideiglenesen is, de forintban számított tartozásuk jelentős, 251,7 milliárd forintos csökkenésének örülhettek az év harmadik hónapjában a devizahitelesek. A devizahitelek aránya a teljes lakossági hitelállományon belül 65% alá süllyedt, amire 2008 szeptembere óta nem volt példa. Ennél kedvezőbb fejleményeket azonban nehéz volna találni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusra vonatkozó lakossági hitelezési statisztikáiban. A betéti adatokat szintén elsősorban a forintárfolyam alakulása mozgatta.

Lakossági hitelek

Semmi rendkívüli nem történt márciusban a lakosság nettó hiteltörlesztésével: az előző hónapokhoz hasonlóan 40 milliárd forint körüli, egészen pontosan 40,8 milliárd forintnyi összegben törlesztett több devizahitelt a magyar lakosság, mint amennyit felvett, a forinthitelek esetében pedig 12,5 milliárd forint nettó hitelfelvétel történt. Összességében tehát 28,3 milliárd forint volt a hiteltörlesztések és hitelfelvételek különbsége előbbi javára tranzakciós alapon, átértékelődési hatások nélkül számolva.

A 25,5 milliárd forintnyi új jelzáloghitelen belül 16,6 milliárd forint volt a kihelyezett lakáshitelek összege, ami 24%-kal marad el a 2010-es, 45%-kal a 2009-es és 74%-kal a 2008-as értéktől. Az ok-okozati viszonyokat nehéz pontosan megállapítani, de mindez összhangban áll a KSH nemrég közzétett lakáspiaci statisztikáival.


Bár az alacsony lakás- és lakáshitelkeresletnek csak egyik tényezője a sok közül a lakáshitelek magas költségszintje, érdemes arról is megemlékezni, hogy az új forintalapú lakáshitelek hitelköltség-mutatója legutóbb tavaly májusban volt magasabb a mostaninál. Bár ez nem lehet független a jegybanki alapkamat-emelésektől, elsősorban a bankok továbbra is erős kockázatkerülésére utal a lakáshitelezés területén is.

Hasonló mondható el a fogyasztási hitelekre is, igaz, ezeknél márciusban már nem folytatódott az árjellegű szigorítás, legalábbis ami a forintalapú hitelek átlagos hitelköltség-mutatóját illeti. A fogyasztási hitelek rendkívül sokfélék, így hitelköltség-mutatójuk is nagymértékben szóródik, átlagos hitelköltség-mutatójukra azonban elmondható, hogy forint alapon 22% körüli.

Korábbi elemzésünk: Ezért szállt el a devizahitelek kamata


A devizaalapú konstrukciók a fedezetlen fogyasztási hitelek piacáról is jószerivel eltűntek, így a 20,8 milliárd forintnyi új fogyasztási hitelből 20,1 milliárdot forintban folyósítottak a bankok. A fogyasztási hitelek összegében 2010-hez képest 32%, 2009-es képest 42%,2008-hoz képest pedig 77% volt márciusban a visszaesés.

A legutóbbi hónapokban is megszokhattuk, hogy a lakossági hitelek, ezeken belül is a devizahitelek állományát nem elsősorban a túlsúlyba került törlesztések, hanem az árfolyamingadozások mozgatják. Március hónapban e téren a devizahitelesek szempontjából örvendetes fejlemény szemtanúi lehettünk: 251,7 milliárd forinttal 5176,2 milliárd forintra csökkent a háztartások devizahitel-tartozása, ami ugyan továbbra is felér egy nemzetgazdasági kockázattal, aránya a teljes lakossági hitelállományon belül 2008 szeptembere óta nem látott szintre, 64,6%-ra csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lakossági betétek

A lakossági betétek állománya hónapról hónapra eltérő mértékű és irányú ingadozást mutat Magyarországon, és ebben komoly szerepet játszik a döntően eurós devizabetétek átértékelődése is. Márciusban 45,9 milliárd forinttal 7330,5 milliárd forintra csökkent az állomány, amiben az éven belül lekötött betétek 64,9 milliárd forintos csökkenése játszotta a legnagyobb szerepet. E csökkenés meglehetősen nagy, legutóbbi tavaly márciusban és áprilisban volt ennél nagyobb mértékűre példa.


Tranzakcióból eredendően ugyanakkor az MNB adatai szerint csak 11,6 milliárd forint volt a csökkenés: a forintbetétek esetében 14,0 milliárd forintnyi nettó betétkivonás, a devizabetétek esetében pedig 2,3 milliárd forint nettó betét-elhelyezés történt. Az euróhoz képest közel 6,5 egységnyi forinterősödésnek is köszönhetően ugyanakkor a devizabetétek aránya a teljes betétállományon belül 15,46%-ra csökkent.

Körképek: Forint és Euró betét

A lakossági betétállomány nagy részét kitevő, éven belül lekötött betétek körében a forintbetétek átlagos éves kamata márciusban 5,54%-ról 5,43%-ra csökkent, miközben az euróbetéteké 1,99%-ról 2,06%-ra nőtt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem