19 °C Budapest

Ne a párnába varrd a megtakarításodat: kis pénzből is érdemes befektetni

2011. február 17. 16:02

A magyar lakosság gondolkodásában a tudatos gazdálkodás, valamint a pénzügyi tervezés egyre nagyobb szerepet játszik. Sokan azonban továbbra is szkeptikusak a különböző megtakarítási eszközöket illetően, mert úgy vélik, hogy kisebb összegeket nem éri meg befektetni. Holott már havi néhány, akár 5-10 ezer forint befektetéssel is versenyképes hozamra lehet szert tenni.

Az OTP Alapkezelő megbízásából végzett pénzügyi kultúrát vizsgáló kutatás megmutatta, hogy ma Magyarországon sokan azért nem fektetik be megtakarított pénzüket, mert úgy vélik annak magas a kockázata, vagy mert szerintük csak akkor érdemes befektetni, ha nagyobb összeg áll rendelkezésükre. Ezért sokan megtakarításaikat készpénzben, vagy lekötetlenül a bankszámlájukon tartják. Azonban ha megvizsgáljuk a jelenleg elérhető befektetési lehetőségeket, látható, hogy számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítségével akár néhány ezer forintos befektetés segítségével lehetséges a versenyképes hozam elérése.

A befektetési alapokat például mindössze a lakosság kis része ismeri és még kisebb hányada rendelkezik velük. Pedig hatékony eszközök vannak arra, hogy a rendszeresen félretett és befektetett kis összegekből is számottevő megtakarítást építhessünk fel hosszabb távon.

"A befektetési alapokkal kapcsolatban gyakori tévedés, hogy csak akkor érdemes befektetni, ha nagyobb összeg áll az ember rendelkezésére. Ezzel szemben a befektetési alapokba tetszőleges, akár egészen kis összegek is elhelyezhetőek, az elérhető hozam nagyságát a befektetett összeg nem befolyásolja. Ez úgy lehetséges, hogy az Alapkezelő a sok ügyfél által befektetett kisebb-nagyobb összegeket egy nagyobb, hatékonyabban kezelhető portfolióvá alakítja. A szakemberek pedig olyan befektetési eszközöket, stratégiákat alkalmaznak, amelyeket egy egyéni befektető önállóan nem tudna megvalósítani - mondta Gáti Lászlótól, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketing igazgatója.

"Akár egy összegű, akár rendszeres megtakarításról van szó, fontos, hogy milyen időtávra takarékoskodunk. Rövidebb, éven belüli vagy 1-3 éves időtávra nem érdemes kockázatos, részvényeket is tartalmazó alapokat választani. Éven belüli célok esetén érdemesebb pénzpiaci alapba fektetni, 1-3 éves időtávra pedig inkább kötvényalapokat válasszunk. Legalább 3 éves befektetési cél esetén már gondolkozhatunk olyan alapokban, amelyek magasabb kockázatúak, de részvényalapokat csak minimum 5-7 éves időtávon javaslunk" - mondta el Gáti László.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30