25 °C Budapest

Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni

2011. február 6. 11:02

Tovább csökkent a lakosság megtakarítási képessége - derül ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményeiből. A felmérés szerint száz emberből mindössze 17-nek van megtakarítása, ezért is érinthették a gazdasági válság következményei rendkívül érzékenyen a háztartások többségét. A nyugdíjas évekre a legtöbben tartós lekötött bankbetéttel készülnének.

A Raiffeisen-Gfk megtakarítási index 2011. januári értéke kismértékű csökkenést mutat az előző negyedév adatához képest. Ennek fő oka a lakosság megtakarítási képességének csökkenése.

A megtakarítások szerkezetét vizsgáló index értéke az előző időszakhoz képest alig változott, továbbra is a bankbetét a domináns megtakarítási forma, de a kockázatosabb értékpapírok aránya emelkedett. Nagyon kicsi azok aránya, akik csak készpénzben, vagy kizárólag nem banki termékekben gondolkodnak. A megtakarítási attitűd értéke kismértékben csökkent, a gazdasági körülmények 2010 IV. negyedévében sem kedveztek a korábbiaknál jobban a megtakarítások képzésének. A jövőbeli megtakarítási képességet mérő index ugyanakkor a lakosság pozitív várakozásait vetíti előre, a válaszadók 25%-a bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog - viszont kevés háztartás számít érdemi változásra jövedelme növekedését illetően.

Az előző időszakhoz képest növekedett a választott megtakarítási formával teljes mértékben elégedettek aránya, bár összességében nincs változás (a legalább némileg elégedettek aránya 95%). A kizárólag bankbetéttel vagy alacsonyabb prioritású eszközzel rendelkezők közel fele tökéletesen elégedett tartalékai kezelésével.

A megtakarítással rendelkezők közül a legtöbben váratlan kiadásokra, a gyermekek jövőjére, illetve nyugdíjas éveikre tesznek félre - utóbbiak számaránya 2010 utolsó negyedévében növekedett. A lakásvásárlást, lakásfelújítást, utazást, autó vagy műszaki cikk vásárlását, mint megtakarítási célt jóval kevesebben említették. Korcsoportjukon belül a legnagyobb arányban az 50 év felettiek, az iskolai végzettség szerint pedig a felsőfokú végzettségűek rendelkeznek tartalékokkal.

Nyugdíjas éveikre a megtakarítással rendelkezők közel fele tartósan lekötött bankbetéttel készül, de viszonylag sokan (a válaszadók 24%-a) szeretné időskori megélhetését önkéntes nyugdíjpénztárral, vagy ingatlanbefektetéssel bebiztosítani - a megkérdezettek közel 15%-a azonban nem tudta eldönteni, milyen befektetési forma lenne a legmegfelelőbb ebben a kérdésben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egykulcsossá alakított személyi jövedelemadó és a családi adókedvezmények új rendszerének bevezetése lehetőséget teremt sokak számára arra, hogy növeljék megtakarításaikat, miközben a nyugdíjrendszer átalakítása az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet. A hagyományos bankbetétben történő megtakarítások mellett, egyre nagyobb érdeklődésre lehet számítani a hosszabb távú megtakarítási formák iránt (ilyen például a Tartós Befektetési Számla). Összességében a közelmúlt változásai a pénzügyi tudatosság fejlődését vetítik előre - kommentálta az eredményeket Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 09:42
Alig 24 óra alatt két, meglehetősen furcsa eset is történt az Indamedia egy-egy lapjánál.
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?