15 °C Budapest

Vastag bankszámláról álmodik a magyar: százból 83 képtelen félretenni

2011. február 6. 11:02

Tovább csökkent a lakosság megtakarítási képessége - derül ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index legújabb eredményeiből. A felmérés szerint száz emberből mindössze 17-nek van megtakarítása, ezért is érinthették a gazdasági válság következményei rendkívül érzékenyen a háztartások többségét. A nyugdíjas évekre a legtöbben tartós lekötött bankbetéttel készülnének.

A Raiffeisen-Gfk megtakarítási index 2011. januári értéke kismértékű csökkenést mutat az előző negyedév adatához képest. Ennek fő oka a lakosság megtakarítási képességének csökkenése.

A megtakarítások szerkezetét vizsgáló index értéke az előző időszakhoz képest alig változott, továbbra is a bankbetét a domináns megtakarítási forma, de a kockázatosabb értékpapírok aránya emelkedett. Nagyon kicsi azok aránya, akik csak készpénzben, vagy kizárólag nem banki termékekben gondolkodnak. A megtakarítási attitűd értéke kismértékben csökkent, a gazdasági körülmények 2010 IV. negyedévében sem kedveztek a korábbiaknál jobban a megtakarítások képzésének. A jövőbeli megtakarítási képességet mérő index ugyanakkor a lakosság pozitív várakozásait vetíti előre, a válaszadók 25%-a bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog - viszont kevés háztartás számít érdemi változásra jövedelme növekedését illetően.

Az előző időszakhoz képest növekedett a választott megtakarítási formával teljes mértékben elégedettek aránya, bár összességében nincs változás (a legalább némileg elégedettek aránya 95%). A kizárólag bankbetéttel vagy alacsonyabb prioritású eszközzel rendelkezők közel fele tökéletesen elégedett tartalékai kezelésével.

A megtakarítással rendelkezők közül a legtöbben váratlan kiadásokra, a gyermekek jövőjére, illetve nyugdíjas éveikre tesznek félre - utóbbiak számaránya 2010 utolsó negyedévében növekedett. A lakásvásárlást, lakásfelújítást, utazást, autó vagy műszaki cikk vásárlását, mint megtakarítási célt jóval kevesebben említették. Korcsoportjukon belül a legnagyobb arányban az 50 év felettiek, az iskolai végzettség szerint pedig a felsőfokú végzettségűek rendelkeznek tartalékokkal.

Nyugdíjas éveikre a megtakarítással rendelkezők közel fele tartósan lekötött bankbetéttel készül, de viszonylag sokan (a válaszadók 24%-a) szeretné időskori megélhetését önkéntes nyugdíjpénztárral, vagy ingatlanbefektetéssel bebiztosítani - a megkérdezettek közel 15%-a azonban nem tudta eldönteni, milyen befektetési forma lenne a legmegfelelőbb ebben a kérdésben.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egykulcsossá alakított személyi jövedelemadó és a családi adókedvezmények új rendszerének bevezetése lehetőséget teremt sokak számára arra, hogy növeljék megtakarításaikat, miközben a nyugdíjrendszer átalakítása az öngondoskodás fontosságára hívja fel a figyelmet. A hagyományos bankbetétben történő megtakarítások mellett, egyre nagyobb érdeklődésre lehet számítani a hosszabb távú megtakarítási formák iránt (ilyen például a Tartós Befektetési Számla). Összességében a közelmúlt változásai a pénzügyi tudatosság fejlődését vetítik előre - kommentálta az eredményeket Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője

 

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?