14 °C Budapest

Lebukhatnak a Széchenyi Terv trükközői

2011. február 7. 14:02

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelenő pályázatok elbírálása és megvalósítása során, a rendelkezésre álló források minél hatékonyabb felhasználása érdekében, a pályázóknak új ellenőrzési típusokkal, új megoldásokkal is meg kell barátkozniuk. A fokozott ellenőrzésekre már a pályázatok elbírálása esetében is számítani lehet, így elkerülhetőek már a legelején, hogy fiktív pályázatok jussanak támogatáshoz - tájékoztatta lapunkat a 4 Tender Hungary pályázatíró és tanácsadó cég.

Az előző pályázati ciklusban (2007-2010) alapvetően dokumentum alapú és előzetesen bejelentett ellenőrzések történtek, a ciklus vége felé azonban egyre hangsúlyosabbá váltak az előre be nem jelentett, rendkívüli helyszíni revíziók is. Ezek különösen az olyan pályázatoknál fordultak elő, amelyek nem beruházási típusúak voltak, így nagyobb volt az esélye egy esetleges visszaélésnek.

Ezentúl viszont már a pályázatok értékelése során is kockázati ellenőrzésre kerülhet sor, hogy az ügyeskedőket a lehető leghamarabb kiszűrjék. Ha az ellenőrzés során megállapítják, hogy a projekt megvalósítása jelentős kockázatot hordoz, vagy a pályázat nincs összhangban a pályázati kiírás célkitűzéseivel, akkor az jogosulatlanság miatt elutasításra kerül majd.

Mely projektek számíthatnak kiemelten kockázatosnak?

• ha a pályázó, illetve az árajánlat adó/szállító székhelye, telephelye, fióktelepe között egyezés áll fenn

• a megvalósítási helyszín nem alkalmas a pályázatban jelzett tevékenység végzésére

• ha a pályázó székhelyének és a megvalósítás helyének eltérő a támogatási intenzitása

• ha a projekt megvalósítása szempontjából kockázatosak a pályázó gazdálkodás adatai

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

• ha a megvásárolt eszközök együtt sem alkalmasak termelő tevékenység végzésére

• ha a saját forrás magánszeméllyel, különös tekintettel külföldi magánszeméllyel vagy vállalkozással kötött kölcsönszerződés alapján, vagy tagi kölcsön révén biztosított

• ha a pénzügyi teljesítés több kisösszegű részátutalás révén, vagy nagy összegű készpénzes kiegyenlítés révén történik

Így könnyebben kiszűrhetőek azok a próbálkozók, akik például azért jegyeztetnek be vidéken egy fiktív telephelyet, hogy ezáltal magasabb támogatási intenzitáshoz jussanak, vagy azok is, akik partner/kapcsolt vállalkozásuktól kívántak egy-egy eszközt, szolgáltatást beszerezni, megrendelni. A több kis összegű részátutalások, illetve a nagy összegű készpénzes számlák kiszűrésével pedig megakadályozhatóak a fiktív számlák alapján történő kifizetések - vélik a 4 Tender Hungary szakértői.


NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40