25 °C Budapest

120 új bankfiókot nyitna hazánkban az UniCredit

Pénzcentrum
2010. december 2. 18:02

A közép- és kelet-európai növekedési lehetőségek kiaknázását tervezi az UniCredit expanzió és a bank tőkeáttéttelének növelése révén - derül ki Federico Ghizzoni vezérigazgató londoni befektetői prezentációjából. A bank öt éven belül 900 új fiókot nyitna a régióban jelenlegi 3860 egysége mellé, ebből 120-at Magyarországon - írja a Dow Jones.

Mint a bankok többsége, az UniCredit is profitabilitásának növelésére törekszik, és ebben kiemelt szerepet szán Közép- és Kelet-Európának. A milánói székhelyű bank ezért "kész finanszírozni" expanziós lehetőségeit és növelni tőkeáttételét "erős tőkehelyzetére és biztos refinanszírozására" támaszkodva.

Az UniCredit közelmúltban közzétett gyorsjelentéséből kiderült: a bank régiós adózás előtti profitja a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi csaknem háromszorosára, 366 millió euróra nőtt. A 22 országban működő bank jelezte: nagyobb régiós piacaira kíván fókuszálni a jövőben. A csoport jelenleg is keresi régiós vezetőjét, hisz az előző, Federico Ghizzoni nemrég a bankcsoport vezérigazgatója lett.

Ghizzoni most közölte: a bankcsoport kifejezett szándéka, hogy több tőkét allokáljon Közép- és Kelet-Európába. A következő öt évben 900 új fiókot tervenek nyitni Közép- és Kelet-Európában, ebből 300-at Törökországban és 300-at Romániában, 120-at Magyarországon, a maradék összesen 180-at pedig Oroszországban, Bulgáriában és Szerbiában - írja a Dow Jones. A vezérigazgató kijelentette: nem gondolkodnak azon, hogy mindehhez tőkeemelést vesznek igénybe.

Pénzcentrum vélemény
Az UniCredit harmadik negyedéves gyorsjelentése alapján a ráfordításnak számító magyarországi bankadó első részét a harmadik negyedévben számolta el a bank. Ennek fényében a magyar leánybank 19 millió eurós, vagyis közel 5,5 milliárd forintos harmadik negyedéves, IFRS szerinti adózás előtti eredménye azt mutatja, a bank jövedelmezősége átlagon felüli a bankszektorban (a szektor a harmadik negyedévben - igaz, magyar számviteli szabályok szerint, a bankadó első felének elszámolása után - közel 60 milliárd forint veszteséget szenvedett el.)
Ennek ellenére, a bankadó hosszú távú fennmaradását valószínűsítve elsőre túl ambiciózusnak tűnik a 120 új magyarországi bankfiók megnyitása: a 2009. év végi adatok szerint 133 fiókkal rendelkezett a pénzintézet. Jelenleg épp az UniCredit terveivel ellentétes folyamatok zajlanak a magyar bankoknál (lásd a tervezett elbocsátásokat), és az MNB stabilitási jelentése szerint is hátrányba kerül(t)ünk az anyabankok tőkeallokációjában. Kérdés, a fiókhálózat megduplázásához milyen üzleti volumen-bővítést kapcsolna a bank (ehhez igénybe venne-e akár fúziós eszközöket is), és a következő öt év során milyen ütemezéssel valósítaná ezt meg.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?