120 új bankfiókot nyitna hazánkban az UniCredit

Pénzcentrum
2010. december 2. 18:02

A közép- és kelet-európai növekedési lehetőségek kiaknázását tervezi az UniCredit expanzió és a bank tőkeáttéttelének növelése révén - derül ki Federico Ghizzoni vezérigazgató londoni befektetői prezentációjából. A bank öt éven belül 900 új fiókot nyitna a régióban jelenlegi 3860 egysége mellé, ebből 120-at Magyarországon - írja a Dow Jones.

Mint a bankok többsége, az UniCredit is profitabilitásának növelésére törekszik, és ebben kiemelt szerepet szán Közép- és Kelet-Európának. A milánói székhelyű bank ezért "kész finanszírozni" expanziós lehetőségeit és növelni tőkeáttételét "erős tőkehelyzetére és biztos refinanszírozására" támaszkodva.

Az UniCredit közelmúltban közzétett gyorsjelentéséből kiderült: a bank régiós adózás előtti profitja a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi csaknem háromszorosára, 366 millió euróra nőtt. A 22 országban működő bank jelezte: nagyobb régiós piacaira kíván fókuszálni a jövőben. A csoport jelenleg is keresi régiós vezetőjét, hisz az előző, Federico Ghizzoni nemrég a bankcsoport vezérigazgatója lett.

Ghizzoni most közölte: a bankcsoport kifejezett szándéka, hogy több tőkét allokáljon Közép- és Kelet-Európába. A következő öt évben 900 új fiókot tervenek nyitni Közép- és Kelet-Európában, ebből 300-at Törökországban és 300-at Romániában, 120-at Magyarországon, a maradék összesen 180-at pedig Oroszországban, Bulgáriában és Szerbiában - írja a Dow Jones. A vezérigazgató kijelentette: nem gondolkodnak azon, hogy mindehhez tőkeemelést vesznek igénybe.

Pénzcentrum vélemény
Az UniCredit harmadik negyedéves gyorsjelentése alapján a ráfordításnak számító magyarországi bankadó első részét a harmadik negyedévben számolta el a bank. Ennek fényében a magyar leánybank 19 millió eurós, vagyis közel 5,5 milliárd forintos harmadik negyedéves, IFRS szerinti adózás előtti eredménye azt mutatja, a bank jövedelmezősége átlagon felüli a bankszektorban (a szektor a harmadik negyedévben - igaz, magyar számviteli szabályok szerint, a bankadó első felének elszámolása után - közel 60 milliárd forint veszteséget szenvedett el.)
Ennek ellenére, a bankadó hosszú távú fennmaradását valószínűsítve elsőre túl ambiciózusnak tűnik a 120 új magyarországi bankfiók megnyitása: a 2009. év végi adatok szerint 133 fiókkal rendelkezett a pénzintézet. Jelenleg épp az UniCredit terveivel ellentétes folyamatok zajlanak a magyar bankoknál (lásd a tervezett elbocsátásokat), és az MNB stabilitási jelentése szerint is hátrányba kerül(t)ünk az anyabankok tőkeallokációjában. Kérdés, a fiókhálózat megduplázásához milyen üzleti volumen-bővítést kapcsolna a bank (ehhez igénybe venne-e akár fúziós eszközöket is), és a következő öt év során milyen ütemezéssel valósítaná ezt meg.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem