Befektetési tippek a konferencia szakembereitől

2010. szeptember 16. 16:02

A következő hónapok nagy kérdése, hogy a nemzetközi gazdaságot a stagnálás vagy a lassú növekedés fogja meghatározni, míg hazai szinten a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a régiós lemaradás ledolgozása lehet a cél - hangzott el a mai napon a K&H Alapkezelő éves befektetői konferenciáján. A következő 12 hónap stratégiájában a devizaeszközök, illetve ezen belül a részvények felülsúlyozását ajánlják a K&H Alapkezelő szakemberei.

A K&H Alapkezelő VI. alkalommal rendezte meg éves befektetői konferenciáját, amelyen elsősorban az intézményi befektetők számára nyújtanak tanácsot, hogy a következő egy évben milyen irányok és mozgások határozhatják meg a tőkepiacokat, és ennek függvényében milyen eszközallokációt javasolnak. Az intézményi befektetők számára a jövő évi befektetési politika kialakítása jellemzően a IV. negyedévben történik, ezért a konferencián a K&H Alapkezelő többek között a következő 12 hónapra vonatkozó befektetési ajánlásait mutatta be.

Lassú növekedés vagy stagnálás

"A fejlett országokban, ezen belül is a világgazdaság növekedésének irányát döntően meghatározó USA-ban lassuló, de még pozitív növekedést tapasztalunk, ugyanakkor a fenntartható növekedés elemei - a lakossági fogyasztás, illetve a beruházások bővülése - egyelőre nem vették át a gazdaság motorjának szerepét, így azt részben továbbra is a kormányzati élénkítő beavatkozások hajtják" - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

"A fogyasztás élénkülésének jelentősen gátat szabó, igen magas munkanélküliség, valamint a válság kirobbanása óta tapasztalt, erősen visszafogott fogyasztás azonban megkérdőjelezi, hogy a központi élénkítő intézkedések nélkül is tartósan folytatható-e a növekedési pálya" - tette hozzá a szakember.

Lemaradva a régióban?

A fellendülő nemzetközi konjunktúra, illetve a német ipari termelés az elmúlt időszakban az exporton keresztül komoly támaszt jelentett a hazai gazdaság számára. A szakember szerint a lemaradó pozíció javításának feltétele, hogy a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a hazai adósságállomány csökkenjen, illetve a munkaerőpiac növekedését követően a lakossági fogyasztás élénkülni tudjon.

Alacsony növekedés, jelentős kockázat

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fent említett tényezők miatt a következő 12 hónap befektetéseit az alacsony növekedés mellett a jelentős kockázat fogja meghatározni.

Hazai eszközök: A hazai gazdaságpolitika körüli bizonytalanságok miatt a forint eszközök és ezen belül az államkötvények alulsúlyozását javasolják a K&H Alapkezelő szakemberei. A hazai részvénykitettség helyett jobbnak gondolják a régiós kitettséget (CETOP20), mivel a magyar tőzsde alacsonyabb értékeltsége nem kompenzálja a gyengébb növekedési kilátásokat és a gazdaságpolitikai bizonytalanságból eredő magasabb kockázatokat.

Deviza eszközök: A válság során a hazai pénztárak portfóliójában is megjelentek a deviza kötvények, a világszerte duzzadó államadóság miatt azonban most a nemzetközi kötvények alulsúlyozását javasolják a szakemberek.

"A deviza eszközökön belül a pénzpiaci és a részvény befektetések preferáltak (felülsúly), mivel a jelenlegi negatív hangulat miatt hosszú távra tekintve olcsóbbak a nemzetközi részvénypiacok" - mondta el a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 3. 22:48
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Etikai Bizottsága az Úgytudjuk.hu főszerkesztőjének beadványa...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem