23 °C Budapest

Befektetési tippek a konferencia szakembereitől

2010. szeptember 16. 16:02

A következő hónapok nagy kérdése, hogy a nemzetközi gazdaságot a stagnálás vagy a lassú növekedés fogja meghatározni, míg hazai szinten a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a régiós lemaradás ledolgozása lehet a cél - hangzott el a mai napon a K&H Alapkezelő éves befektetői konferenciáján. A következő 12 hónap stratégiájában a devizaeszközök, illetve ezen belül a részvények felülsúlyozását ajánlják a K&H Alapkezelő szakemberei.

A K&H Alapkezelő VI. alkalommal rendezte meg éves befektetői konferenciáját, amelyen elsősorban az intézményi befektetők számára nyújtanak tanácsot, hogy a következő egy évben milyen irányok és mozgások határozhatják meg a tőkepiacokat, és ennek függvényében milyen eszközallokációt javasolnak. Az intézményi befektetők számára a jövő évi befektetési politika kialakítása jellemzően a IV. negyedévben történik, ezért a konferencián a K&H Alapkezelő többek között a következő 12 hónapra vonatkozó befektetési ajánlásait mutatta be.

Lassú növekedés vagy stagnálás

"A fejlett országokban, ezen belül is a világgazdaság növekedésének irányát döntően meghatározó USA-ban lassuló, de még pozitív növekedést tapasztalunk, ugyanakkor a fenntartható növekedés elemei - a lakossági fogyasztás, illetve a beruházások bővülése - egyelőre nem vették át a gazdaság motorjának szerepét, így azt részben továbbra is a kormányzati élénkítő beavatkozások hajtják" - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

"A fogyasztás élénkülésének jelentősen gátat szabó, igen magas munkanélküliség, valamint a válság kirobbanása óta tapasztalt, erősen visszafogott fogyasztás azonban megkérdőjelezi, hogy a központi élénkítő intézkedések nélkül is tartósan folytatható-e a növekedési pálya" - tette hozzá a szakember.

Lemaradva a régióban?

A fellendülő nemzetközi konjunktúra, illetve a német ipari termelés az elmúlt időszakban az exporton keresztül komoly támaszt jelentett a hazai gazdaság számára. A szakember szerint a lemaradó pozíció javításának feltétele, hogy a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a hazai adósságállomány csökkenjen, illetve a munkaerőpiac növekedését követően a lakossági fogyasztás élénkülni tudjon.

Alacsony növekedés, jelentős kockázat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fent említett tényezők miatt a következő 12 hónap befektetéseit az alacsony növekedés mellett a jelentős kockázat fogja meghatározni.

Hazai eszközök: A hazai gazdaságpolitika körüli bizonytalanságok miatt a forint eszközök és ezen belül az államkötvények alulsúlyozását javasolják a K&H Alapkezelő szakemberei. A hazai részvénykitettség helyett jobbnak gondolják a régiós kitettséget (CETOP20), mivel a magyar tőzsde alacsonyabb értékeltsége nem kompenzálja a gyengébb növekedési kilátásokat és a gazdaságpolitikai bizonytalanságból eredő magasabb kockázatokat.

Deviza eszközök: A válság során a hazai pénztárak portfóliójában is megjelentek a deviza kötvények, a világszerte duzzadó államadóság miatt azonban most a nemzetközi kötvények alulsúlyozását javasolják a szakemberek.

"A deviza eszközökön belül a pénzpiaci és a részvény befektetések preferáltak (felülsúly), mivel a jelenlegi negatív hangulat miatt hosszú távra tekintve olcsóbbak a nemzetközi részvénypiacok" - mondta el a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?