12 °C Budapest

Befektetési tippek a konferencia szakembereitől

2010. szeptember 16. 16:02

A következő hónapok nagy kérdése, hogy a nemzetközi gazdaságot a stagnálás vagy a lassú növekedés fogja meghatározni, míg hazai szinten a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a régiós lemaradás ledolgozása lehet a cél - hangzott el a mai napon a K&H Alapkezelő éves befektetői konferenciáján. A következő 12 hónap stratégiájában a devizaeszközök, illetve ezen belül a részvények felülsúlyozását ajánlják a K&H Alapkezelő szakemberei.

A K&H Alapkezelő VI. alkalommal rendezte meg éves befektetői konferenciáját, amelyen elsősorban az intézményi befektetők számára nyújtanak tanácsot, hogy a következő egy évben milyen irányok és mozgások határozhatják meg a tőkepiacokat, és ennek függvényében milyen eszközallokációt javasolnak. Az intézményi befektetők számára a jövő évi befektetési politika kialakítása jellemzően a IV. negyedévben történik, ezért a konferencián a K&H Alapkezelő többek között a következő 12 hónapra vonatkozó befektetési ajánlásait mutatta be.

Lassú növekedés vagy stagnálás

"A fejlett országokban, ezen belül is a világgazdaság növekedésének irányát döntően meghatározó USA-ban lassuló, de még pozitív növekedést tapasztalunk, ugyanakkor a fenntartható növekedés elemei - a lakossági fogyasztás, illetve a beruházások bővülése - egyelőre nem vették át a gazdaság motorjának szerepét, így azt részben továbbra is a kormányzati élénkítő beavatkozások hajtják" - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

"A fogyasztás élénkülésének jelentősen gátat szabó, igen magas munkanélküliség, valamint a válság kirobbanása óta tapasztalt, erősen visszafogott fogyasztás azonban megkérdőjelezi, hogy a központi élénkítő intézkedések nélkül is tartósan folytatható-e a növekedési pálya" - tette hozzá a szakember.

Lemaradva a régióban?

A fellendülő nemzetközi konjunktúra, illetve a német ipari termelés az elmúlt időszakban az exporton keresztül komoly támaszt jelentett a hazai gazdaság számára. A szakember szerint a lemaradó pozíció javításának feltétele, hogy a pozitív államháztartási egyenleg megtartása mellett a hazai adósságállomány csökkenjen, illetve a munkaerőpiac növekedését követően a lakossági fogyasztás élénkülni tudjon.

Alacsony növekedés, jelentős kockázat

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fent említett tényezők miatt a következő 12 hónap befektetéseit az alacsony növekedés mellett a jelentős kockázat fogja meghatározni.

Hazai eszközök: A hazai gazdaságpolitika körüli bizonytalanságok miatt a forint eszközök és ezen belül az államkötvények alulsúlyozását javasolják a K&H Alapkezelő szakemberei. A hazai részvénykitettség helyett jobbnak gondolják a régiós kitettséget (CETOP20), mivel a magyar tőzsde alacsonyabb értékeltsége nem kompenzálja a gyengébb növekedési kilátásokat és a gazdaságpolitikai bizonytalanságból eredő magasabb kockázatokat.

Deviza eszközök: A válság során a hazai pénztárak portfóliójában is megjelentek a deviza kötvények, a világszerte duzzadó államadóság miatt azonban most a nemzetközi kötvények alulsúlyozását javasolják a szakemberek.

"A deviza eszközökön belül a pénzpiaci és a részvény befektetések preferáltak (felülsúly), mivel a jelenlegi negatív hangulat miatt hosszú távra tekintve olcsóbbak a nemzetközi részvénypiacok" - mondta el a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?