21 °C Budapest

110 milliárddal nőtt a K&H Alapkezelő által kezelt vagyon

2010. szeptember 8. 16:58

Több mint 110 milliárd forinttal, 16%-kal nőtt a K&H Alapkezelő által kezelt befektetések nagysága, ezzel közel 800 milliárd forintra növekedett a második legnagyobb hazai alapkezelő által kezelt vagyon értéke.


"A növekedés összhangban áll a piaci trenddel, hiszen csökkenő kamatkörnyezetben a befektetők hagyományosan a betéti típusú termékek felől az alternatív befektetési lehetőségek irányába mozdulnak el, amilyenek a befektetési alapok. A K&H Alapkezelő tovább erősítette piacvezető szerepét a tőke- és hozamvédett termékek piacán, így jelenleg 46,8%-os piaci részesedést tudhat magáénak" - magyarázta az elmúlt félév kiemelkedő eredményét Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A K&H Alapkezelő az idei első félévben 16%-kal, 797 milliárd forintra növelte az általa kezelt befektetői vagyon nagyságát. "A növekedésben meghatározó szerepet játszott, hogy a rekord alacsony szinten lévő jegybanki alapkamat hatására a befektetők az alacsony kamatkörnyezetben is magasabb hozamot nyújtó befektetési lehetőségeket keresik. További szerepet játszott a kezelt vagyon nagyságának bővülésében, hogy az év elején megjelent tartós befektetési számla (tbsz) a hosszabb távú befektetések irányába terelte az ügyfeleket. 2010 első félévében közel 9 ezer ügyfél helyezett el a K&H tbsz számlákon 27 milliárd forintot meghaladó befektetést, ami a teljes állomány 3-4%-a" - mondta el a vezérigazgató.

Az első félévben a bizonytalan hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt a K&H Alapkezelő a stratégiai hangsúlyt a tőke- és hozamvédett termékekre helyezte, aminek köszönhetően tovább erősítette piacvezető szerepét a tőke- és hozamvédett termékek piacán, így jelenleg 46,8%-os piaci részesedést tudhat magáénak. A garantált alapok közül a legkedveltebb termékek a K&H háromszor fizető alapok voltak, amelyek az első és a második év végén is, tehát a 3,5 éves futamidő alatt háromszor fizetnek hozamot. A három idén kibocsátott K&H háromszor fizető alapra összesen közel 28 milliárd forintot jegyeztek az ügyfelek. A félév legkiemelkedőbb lejárati hozamát a K&H plusz alap érte el, amely a 1,5 éves futamidő végén 20%-os hozamot fizetett az ügyfeleknek.

Befektetési alap újdonságok

2010 első félévében három újdonságot is kínált a K&H Alapkezelő a befektetők számára. "A K&H tőkevédett nyersanyag alapok a 100%-os tőkevédelem mellett lehetőséget nyújtanak arra, hogy a befektetők részesedjenek a nyersanyagpiacok teljesítményéből. Az elmúlt hetekben komoly aggodalmak merültek fel a világgazdaság növekedésének további alakulásával kapcsolatban, az azonban továbbra is elmondható, hogy a feltörekvő országok - leginkább India és Kína - óriási nyersanyag igénye és az egyre drágábban kitermelhető nyersanyag készletek felfelé nyomják a nyersanyagárakat" - magyarázta Zobor Zsuzsanna.

Az idén először kibocsátott K&H tőkevédett gyógyszeripari alapban a legnagyobb nemzetközi gyógyszeripari és gyógyászati vállalatok részvényei kaptak helyet. "Mivel napjaink egyik legjövedelmezőbb és legstabilabb iparága a gyógyszergyártás, ezért ez a szektor befektetési szempontból is kitűnő lehetőséget kínál. Emellett azonban a társadalmi felelősségvállalás fontosságára is szerettük volna felhívni befektetőink figyelmét, ezért a gyógyszeripari alap minden jegyzett 10 ezer forintja után 10 forintot ajánlottunk fel a K&H gyógyvarázs program javára" - mondta el a vezérigazgató.

"Idén nyáron újdonságként jelent meg K&H technológiai alapunk, amely a technológiai szektor legjobban teljesítő vállalatainak részvényeit tartalmazza. Úgy gondolom, hogy a technológiai iparág jó befektetési célpont lehet a következő időszakban, hiszen a válságban elhalasztott fejlesztéséket egy idő után már nem lehet tovább halogatni, és a gazdasági fellendüléssel a növekedés motorjai a vállalati beruházások lehetnek" - mondta el a vezérigazgató.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Az év még hátralévő részében a tőkepiacok mozgását a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság fogja meghatározni, ezért kibocsátási stratégiánkban továbbra is nagy hangsúlyt kapnak a befektetett tőke védelmét biztosító alapok. A kockázatosabb eszközökön belül a nyersanyagok és a feltörekvő piaci részvényeket javasoljuk, az egyéni portfóliókon belül pedig a deviza felülsúlyozást ajánljuk. Az ügyfelek részéről az euró alapú megtakarítások iránti folyamatos igényre reagálva termékkínálatunkat egy óvatos besorolású, nyíltvégű euró vegyes alappal bővítjük, melynek jegyzése augusztusban kezdődött, valamint továbbra is ajánljuk a K&H prémium vagyonvédett portfolió alapot, amely az egyik legmodernebb befektetési forma a hazai befektetési piacon" - mondta el Zobor Zsuzsanna.

TBSZ: az elkövetkező hónapok slágere

"Az elkövetkezendő hónapok befektetési piacán a tbsz egyértelműen meghatározó szerepet fog betölteni. Év végéig a tartós befektetési számlákra történő beáramlások felgyorsulását várjuk, ami akár százmilliárdos nagyságrendű tőkemozgást is jelenthet" - mondta el a vezérigazgató. Miközben az adóelőny erős motivációt jelent a befektetők számára, a tbsz befektetési piacra gyakorolt hatását tovább növeli, hogy a hosszabb - leginkább 3-5 éves időtávra tervezett befektetési horizont - nagyobb kockázatvállalásra ad lehetőséget.

2011-es várakozások

"Várakozásaink szerint a következő évben a lakossági megtakarítások jelentős szerepet fognak játszani a befektetési piacon. A válság kezdetén, 2008-ban szinte 0%-os megtakarítási rátával rendelkező lakosság a tavalyi évben folyamatosan növelte megtakarításait. Ez a trend várhatóan 2011-ben is folytatódni fog, amelyet az egykulcsos szja bevezetését követően várhatóan javuló lakossági jövedelmi helyzet tovább erősíthet. Az szja változás mellett a további adózási - kamatadót és az örökösödési illetéket érintő - változások is segíthetik a befektetési alapok piacának növekedését. Mindennek eredményeként a befektetési alapok piaca 2011-ben kétszámjegyű növekedést produkálhat" - nyilatkozta Zobor Zsuzsanna.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24