20 °C Budapest

Bamosz: stagnál a lakossági betéti vagyon

Pénzcentrum
2010. augusztus 31. 13:02

Az év második negyedévében a befektetési alapok vagyona 5 százalékkal, míg a BAMOSZ Regiszter által érintett vagyonkezelt kör 3,4 százalékkal nőtt - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) negyedéves Regiszteréből.

"Az előző negyedévben mért nagyobb csökkenés stagnálássá vált a lakossági forintbetétek esetében, míg az intézményi megtakarítások, ha kisebb ütemben is - 4,1 százalékkal az elmúlt negyedév 8,2 százalékához képest -, de tovább emelkedtek. Mindemellett a megtakarítások döntő többsége a kevésbé kockázatos termékeket részesíti továbbra is előnyben" - mondta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

Az információt szolgáltató vagyonkezelők és a BAMOSZ saját adatai alapján az intézményes megtakarítások teljes állománya 2010. június végén 9 200 milliárd forintot tett ki piaci értéken. Az év második negyedévében a befektetési alapok vagyona 5 százalékkal, míg a regiszter által érintett vagyonkezelt kör 3,4 százalékkal nőtt. Mind az alapok, mind pedig a vagyonkezelt vagyon esetében a negyedéves bővülés az előző negyedévben tapasztaltnál kisebb mértékű.

Az összes kezelt vagyon közel két harmada továbbra is pénztári, harmada pedig biztosítói vagyon, és ebben a három hónapban is az elmúlt évek trendje érvényesült: a pénztári vagyon bővült, a biztosítói vagyon viszont mérséklődött - derült ki a BAMOSZ Regiszteréből.

Apénztári vagyon 3 609 milliárd forintot tett ki az elmúlt negyedévben (ez a teljes vagyon 63,4 százaléka), ezen belül a részvényarány csökkent, míg a hazai betétek és diszkontkincstárjegyek aránya, valamint az államkötvényeké nőtt. Ezen kívül a hazai vállalati kötvények/jelzáloglevelek aránya tovább csökkent, a külföldi betétek és kötvénytípusú eszközök aránya viszont - részben a forint gyengülése miatt - nőtt, ahogy a külföldi ingatlanok aránya is, míg a külföldi egyéb eszközök aránya csökkent. A hazai ingatlanok és az egyéb belföldi eszközök aránya szintén csökkent. A BAMOSZ regisztere szerint a negyedévben 95 milliárd forint körüli friss tőke érkezhetett a pénztárakba.

Az összes kezelt vagyon 29,5 százaléka biztosítói vagyon. A PSZÁF 2010. március végi adatai alapján a biztosítók vagyonának 72,2 százalékát kezelték a BAMOSZ Regiszterbe adatot szolgáltató vagyonkezelők. A biztosítói vagyon kisebb részét a unit-linked termékek teszik ki - az adatszolgáltatók összesített adatai alapján 652 milliárd forint -, míg a nagyobb részt az egyéb biztosítói vagyonok jelentik - a negyedév végén ez 1 025 milliárd forintot tett ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A unit-linked portfoliókban csökkent a hazai, nőtt a külföldi részvények aránya. A negyedévben a hazai bankbetétek, és az állampapírok aránya kismértékben csökkent, míg a hazai egyéb kötvények aránya nőtt. A külföldi betétek, és kötvénytípusú eszközök aránya szintén emelkedett, míg a külföldi ingatlanoké, és egyéb eszközöké stagnált. A hazai ingatlanok aránya nőtt, míg az egyéb eszközöké csökkent. A külföldi befektetések elsősorban befektetési jegyeken keresztül valósultak meg. A BAMOSZ felmérése szerint 7 - 10 milliárd forint körüli friss tőke érkezhetett a unit-linked termékekbe az elmúlt három hónapban.

Az egyéb kezelt portfoliók (magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapok, alapítványok, stb. vagyona) részben a nagy betétbiztosítási és befektető-védelmi alapokra érvényes befektetési szabályok, részben a magán- és jogi személyek kockázatkerülése miatt, még a biztosítási tartalékoknál is jobban preferálják az alacsonyabb kockázatú eszközöket. Ennek eredménye: a vagyon 84 százaléka továbbra is hazai állampapírokban található. A BAMOSZ Regiszter adatai szerint a negyedévben 1,5 - 2 milliárd forint tőkekivonás történhetett az egyéb portfoliók esetében.

Az adatot szolgáltató letétkezelők által kezelt teljes vagyon 2010. június 30-i piaci értéke 14 516 milliárd forintot tett ki, ami 5,9 százalékos csökkenést jelent az előző negyedévhez viszonyítva. A letétkezelésben lévő teljes vagyon 41,2 százalékát a külföldi megbízók számára, míg további 11,6 százalékát a befektetési alapok részére kezelt vagyon teszi ki.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 11:55
A holland újságírók szövetsége (NVJ) több jogvédő szervezettel és internetszolgáltatóval együtt pert...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?