21 °C Budapest

Hány évre kössek lakástakarék szerződést? Az OTP Lakástakarékpénztár elnök-vezérigazgatója válaszol

Pénzcentrum
2010. május 3. 04:50

A hitelezési válság hatására felértékelődött a megtakarítások szerepe a lakosság körében. Az egyik kedvező megtakarítási lehetőség a lakástakarék szerződés, mely az állami támogatásnak köszönhetően a bankbetéteknél magasabb hozammal kecsegtet, hitellel egybekötve pedig alacsonyabb havi részleteket eredményez az adósoknak. Egy hete indult cikksorozatunkban Oszlányi Zsolt, az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Pénzcentrum: Hogyan vélekednek a szabad felhasználású konstrukció megszüntetéséről?

Oszlányi Zsolt, az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója: A szabad felhasználással az állam azon ügyfelek teljesítményét, akik hosszú időn keresztül a megtakarításaikkal hozzájárultak az államháztartási egyensúly megteremtéséhez, azzal ismerte el, hogy az állami támogatást is tartalmazó hozamot a lakáscélú felhasználás igazolása nélkül is felvehetővé tette. A szabad felhasználást más országokban (Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia) is alkalmazzák, a költségvetés refinanszírozásában betöltött szerepe, mint makrogazdasági előny miatt.

A fentiek ellenére, a költségvetési kiadások mérséklése érdekében ez a lehetőség megszűnt, ugyanakkor ezt követően bevezetésre került a hosszabb távú megtakarítások ösztönzésére a tartós befektetési számla intézménye, melyet az állam kamatadó mentességgel támogat.

Pénzcentrum: Megfigyelhető-e, hogy emiatt a rövidebb futamidejű megtakarítások felé fordultak az ügyfelek?

Oszlányi Zsolt: Igen, 2009 év második félévében a 8 éves megtakarítási idejű szerződéses módozatokra szerződő ügyfelek aránya az előző év, hasonló időszakának csak mintegy egyharmadát tette ki.

Pénzcentrum: Tízes skálán hány pontot adnának az ügyfelek kiutaláskor tapasztalt felkészültségére (mennyire értik a termék lényegét és a folyósítás előtti folyamatokat)?

Oszlányi Zsolt: Az ügyfelek a szerződéskötési döntéseik meghozatala előtt, illetve a szerződéskötéskor kapnak szóban és írásban (Általános Szerződési Feltételek) részletes tájékoztatást a konstrukció működéséről. Az ezt követő 4-8 év megtakarítási idő alatt az ügyfeleknek - amennyiben a szerződésén nem kívánnak változtatni - tennivalójuk nincs, különösen akkor, ha havi betétjük átutalására a teljes megtakarítási időre vonatkozóan megbízást adtak a számlavezető banknak. Ebben az időszakban az éves számlakivonatból tájékozódhatnak az ügyfelek a befizetéseikről és az arra jóváírt állami támogatásról, valamint ezek jóváírt kamatairól, továbbá arról, hogy további szerződésszerű betétbefizetés estén szerződésük mikor éri el a kiutalási feltételeket.

Mindezekből adódóan a megtakarítási évek leteltének, illetve a kiutalás közeledtének időszakára a korábbi ismeretek nehezebben felidézhetőek, így a kiutalással kapcsolatos felkészültség jellemzően 6 pontra tehető. Ezért az OTP Lakástakarék ügyfelei a szerződésükre vonatkozóan konkrét tájékoztatást személyesen az OTP Bank kiterjedt fiókhálózatában kaphatnak, illetve részletes általános tájékoztatással folyamatosan rendelkezésre áll az OTP Lakástakarék internetes honlapja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Három hónappal a kiutalási időpont előtt az ügyfelek a konkrét szerződésére vonatkozó kiutalási értesítőt, válaszlapot, és tájékoztatást kapnak a lehetőségeikről, illetve a tennivalóikról, legyen az a megtakarítás felvétele, a lakáskölcsön igénylése, vagy a lakáscélú felhasználás igazolása. Ebben az időszakban az ügyfelek tájékozottsága már mindenre kiterjedő és 8-9 pontra tehető.

Pénzcentrum:
Milyen pénzügyi eredményekről tudnak beszámolni?

Oszlányi Zsolt: A mérlegfőösszeg 9,2%-os növekedése és a költségek változatlansága mellett az adózott eredmény - jelentős tartalékképzés mellett - mintegy 60%-kal nőtt a 2008. évhez képest, volumene pedig minden eddiginél nagyobb volt. A lakás-takarékpénztári szerződések kiutalásakor igénybe vehető kedvező kamatozású OTP Lakástakarék forint lakáskölcsön iránti érdeklődés - a piaci hitelezés területén bekövetkezett ismert tényezők hatására - 2008 utolsó negyedévétől intenzívebbé vált, és ez a tendencia 2009-ben is folytatódott. A folyósítások növekedése együtt járt az állomány növekedésével is. A 2009. év elején meglévő 4,3 milliárd forintos hitelállomány év végére 5,3 milliárd forintra nőtt (index: 124,3 %).

Pénzcentrum:
Hogyan alakult az eredményesség és a költséghatékonyság?

Oszlányi Zsolt: Az OTP Lakástakaréknál a kiadás/bevételi mutató az elmúlt évben 28%-kal javult. A pénztár alapvető jövedelmezőségi mutatói kiemelkedő értékeket mutatnak: ROAA 3,05%, ROAE 65,56%.

Cikksorozatunk korábbi részei:

Könnyebb hitelt kapni, ha van előtakarékossági szerződésem? Válaszol az OTP Lakástakarék elnök-vezérigazgatója

Kinek éri meg lakástakarék szerződést kötni? Válaszol az OTP Lakástakarék

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 16:32
A honatya így akarta kifejezésre juttatni, hogy a megszűnés „bárkit, bármikor utolérhet”, nem csak a...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?