18 °C Budapest

Hány évre kössek lakástakarék szerződést? Az OTP Lakástakarékpénztár elnök-vezérigazgatója válaszol

Pénzcentrum
2010. május 3. 04:50

A hitelezési válság hatására felértékelődött a megtakarítások szerepe a lakosság körében. Az egyik kedvező megtakarítási lehetőség a lakástakarék szerződés, mely az állami támogatásnak köszönhetően a bankbetéteknél magasabb hozammal kecsegtet, hitellel egybekötve pedig alacsonyabb havi részleteket eredményez az adósoknak. Egy hete indult cikksorozatunkban Oszlányi Zsolt, az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Pénzcentrum: Hogyan vélekednek a szabad felhasználású konstrukció megszüntetéséről?

Oszlányi Zsolt, az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. elnök-vezérigazgatója: A szabad felhasználással az állam azon ügyfelek teljesítményét, akik hosszú időn keresztül a megtakarításaikkal hozzájárultak az államháztartási egyensúly megteremtéséhez, azzal ismerte el, hogy az állami támogatást is tartalmazó hozamot a lakáscélú felhasználás igazolása nélkül is felvehetővé tette. A szabad felhasználást más országokban (Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia) is alkalmazzák, a költségvetés refinanszírozásában betöltött szerepe, mint makrogazdasági előny miatt.

A fentiek ellenére, a költségvetési kiadások mérséklése érdekében ez a lehetőség megszűnt, ugyanakkor ezt követően bevezetésre került a hosszabb távú megtakarítások ösztönzésére a tartós befektetési számla intézménye, melyet az állam kamatadó mentességgel támogat.

Pénzcentrum: Megfigyelhető-e, hogy emiatt a rövidebb futamidejű megtakarítások felé fordultak az ügyfelek?

Oszlányi Zsolt: Igen, 2009 év második félévében a 8 éves megtakarítási idejű szerződéses módozatokra szerződő ügyfelek aránya az előző év, hasonló időszakának csak mintegy egyharmadát tette ki.

Pénzcentrum: Tízes skálán hány pontot adnának az ügyfelek kiutaláskor tapasztalt felkészültségére (mennyire értik a termék lényegét és a folyósítás előtti folyamatokat)?

Oszlányi Zsolt: Az ügyfelek a szerződéskötési döntéseik meghozatala előtt, illetve a szerződéskötéskor kapnak szóban és írásban (Általános Szerződési Feltételek) részletes tájékoztatást a konstrukció működéséről. Az ezt követő 4-8 év megtakarítási idő alatt az ügyfeleknek - amennyiben a szerződésén nem kívánnak változtatni - tennivalójuk nincs, különösen akkor, ha havi betétjük átutalására a teljes megtakarítási időre vonatkozóan megbízást adtak a számlavezető banknak. Ebben az időszakban az éves számlakivonatból tájékozódhatnak az ügyfelek a befizetéseikről és az arra jóváírt állami támogatásról, valamint ezek jóváírt kamatairól, továbbá arról, hogy további szerződésszerű betétbefizetés estén szerződésük mikor éri el a kiutalási feltételeket.

Mindezekből adódóan a megtakarítási évek leteltének, illetve a kiutalás közeledtének időszakára a korábbi ismeretek nehezebben felidézhetőek, így a kiutalással kapcsolatos felkészültség jellemzően 6 pontra tehető. Ezért az OTP Lakástakarék ügyfelei a szerződésükre vonatkozóan konkrét tájékoztatást személyesen az OTP Bank kiterjedt fiókhálózatában kaphatnak, illetve részletes általános tájékoztatással folyamatosan rendelkezésre áll az OTP Lakástakarék internetes honlapja.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Három hónappal a kiutalási időpont előtt az ügyfelek a konkrét szerződésére vonatkozó kiutalási értesítőt, válaszlapot, és tájékoztatást kapnak a lehetőségeikről, illetve a tennivalóikról, legyen az a megtakarítás felvétele, a lakáskölcsön igénylése, vagy a lakáscélú felhasználás igazolása. Ebben az időszakban az ügyfelek tájékozottsága már mindenre kiterjedő és 8-9 pontra tehető.

Pénzcentrum:
Milyen pénzügyi eredményekről tudnak beszámolni?

Oszlányi Zsolt: A mérlegfőösszeg 9,2%-os növekedése és a költségek változatlansága mellett az adózott eredmény - jelentős tartalékképzés mellett - mintegy 60%-kal nőtt a 2008. évhez képest, volumene pedig minden eddiginél nagyobb volt. A lakás-takarékpénztári szerződések kiutalásakor igénybe vehető kedvező kamatozású OTP Lakástakarék forint lakáskölcsön iránti érdeklődés - a piaci hitelezés területén bekövetkezett ismert tényezők hatására - 2008 utolsó negyedévétől intenzívebbé vált, és ez a tendencia 2009-ben is folytatódott. A folyósítások növekedése együtt járt az állomány növekedésével is. A 2009. év elején meglévő 4,3 milliárd forintos hitelállomány év végére 5,3 milliárd forintra nőtt (index: 124,3 %).

Pénzcentrum:
Hogyan alakult az eredményesség és a költséghatékonyság?

Oszlányi Zsolt: Az OTP Lakástakaréknál a kiadás/bevételi mutató az elmúlt évben 28%-kal javult. A pénztár alapvető jövedelmezőségi mutatói kiemelkedő értékeket mutatnak: ROAA 3,05%, ROAE 65,56%.

Cikksorozatunk korábbi részei:

Könnyebb hitelt kapni, ha van előtakarékossági szerződésem? Válaszol az OTP Lakástakarék elnök-vezérigazgatója

Kinek éri meg lakástakarék szerződést kötni? Válaszol az OTP Lakástakarék

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?