1 °C Budapest

2-2 millió forintos PSZÁF-bírságot kaptak a Budapest Nyugdíjpénztárak

2010. március 18. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2-2 millió forintos bírságot szabott ki a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztárra és a Budapest Magánnyugdíjpénztárra. A büntetések a cégekre kiszabható bírság alsó tartományába esnek.

A felügyeleti határozat hosszasan sorolja a kifogásokat, melyek szerint a gondokat a központosított bevallásra való átállás nehézségei, valamint a választható portfólió rendszerének, a napi eszközszámítás (unit) bevezetése okozta. A felügyelet kötelezte a magánnyugdíjpénztárt, hogy tekintse át a tagokkal való elszámolásokat és rendezze a negatív számlaegyenlegeket.

Több tag egyéni számláján a bevallott tagdíjnál nagyobb összeget írtak jóvá. A felügyelet szerint a májusi tagdíjak kétszeri könyvelése azt mutatja, hogy a nyilvántartási rendszer folyamatába épített ellenőrzés nem megfelelően működik. A pénztár az eltérést maga is észrevette, sőt korrigálta.

Ugyancsak az adóhivataltól kapott információk zökkenői miatt vezetett be a kassza egy osztatlan számla elnevezésű megoldást. Ez a bankszámlán lévő pénzek, tartalékok és portfóliók közötti napi szintű megosztásával teremt napi egyezőséget az egyes tartalékok, illetve az egyes választható portfóliók eszköz- és forrásoldala között.

A PSZÁF szerint azonban így a pénztár a folyamatos, napon belüli egyezőséget az utólagos elszámolás miatt nem biztosítja, ezért megsérti a nyugdíjpénztári törvényt. A Budapest önkéntes ágánál is problémákat tárt fel a felügyelet, itt szintén kétmillió forint bírságot szabott ki, valamint előírta, hogy vizsgálja felül a tagok tavalyi elszámolásai és a módosított adatok figyelembevételével készítse el a pótelszámolást.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem