22 °C Budapest

Növekedtek a nyugdíj megtakarítások 2009-ben - Íme a számok!

Pénzcentrum
2010. március 12. 12:55

A kedvezőtlen 2008. évi hozamok után a tavalyi év kiemelkedő befektetési eredményt hozott a nyugdíjpénztáraknak. A szektor elmúlt 10 évi átlagos reálhozama is pozitívvá vált. A tisztán tb-nyugdíjrendszerbe közel 74 ezer állampolgár lépett vissza tavaly a magánnyugdíjpénztárakból. A PSZÁF internetes hozamráta számító, összehasonlító programot jelentetett meg honlapján, s új módszertani útmutatót adott ki a pénztárváltásról. Utóbbiban figyelmeztet: a gyakori átlépés a pénztárak közt díjkötelezettséggel és a hozamgarancia elvesztésével jár.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétette honlapján valamennyi nyugdíjpénztár tavalyi hozamteljesítményét. A 19 hazai magánnyugdíjpénztár növekedési portfólióinak összesített nettó hozama 25,62 százalék lett 2009-ben, a kiegyensúlyozott portfólió17,42, a klasszikus 11,45 százalék hozammal zárt. A kiemelkedően jó befektetési eredménynek köszönhetően az elmúlt 10 évre számított éves átlagos reálhozam - azaz az infláció fölötti hozam - mindhárom választható portfóliótípusnál pozitívvá vált, mértéke éves szinten átlagosan 0,35-1,02 százalék közötti.

A klasszikus és a növekedési portfólióknál a magyar részvények tartása, a kiegyensúlyozott portfóliókban az egyedi értékpapír-befektetések és a vagyonkezelői döntések támogatták a jó eredményeket. A számok bizonyítják: helyes volt a választható portfoliós rendszer bevezetése. A rendszer lehetővé teszi a még hosszabb távon a pénztárban maradóknak a nagyobb kockázat vállalását a nagyobb hozam reményében, ám képes a rövidesen nyugdíjba vonulóknál a kockázatok, a lehetséges veszteségek mérséklésére. 2008-ban így a nyugdíjkorhatárhoz közel lévő, klasszikus portfolióba sorolt tagok hozama kedvezőbb lett, mint a kiegyensúlyozott, vagy a növekedési portfolióban. 2009-ben pedig az elért hozamok a kockázati szint növekedésével emelkedtek.

A 63 hazai önkéntes nyugdíjpénztár átlagosan 16,76 százalékos hozamot ért el tavaly. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évtizedre számított reálhozam itt is pozitívvá vált, éves szinten 1 százalék lett. Nemzetközi összehasonlításban mindkét pénztártípus hozamteljesítménye jónak számít.

2009 végéig törvény adott lehetőséget arra, hogy a 2008 decemberéig 52. évüket betöltött, s a 2009. végéig tb öregségi nyugellátási megállapítást kapott (volt) magánnyugdíjpénztári tagok - összesen 123 ezer állampolgár - visszaléphessenek a tisztán állami tb rendszerbe, illetve módosítsák nyugellátásukat. Előbbi lehetőséggel 71 804 fő, utóbbival 1962 fő élt a pénztárak eddigi jelentései szerint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A visszalépő tagok egyéni számlájának piaci értéke 100,2 milliárd forint, amelyből eddig 74,3 milliárd forintot az Államadósság Kezelő Központnak adtak át a pénztárak, a Magyar Államkincstár részére pedig 13,2 milliárd forintot készpénzben utaltak át. A nyugellátásuk módosítását kérő pénztártagok 1,4 milliárd forintot utaltak vissza a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.

A PSZÁF ma megújított formában közzétette módszertani útmutatóját a magánnyugdíjpénztárak közötti átlépésekre vonatkozóan. 2010-től érvényes jogszabályi előírás, hogy elveszíti hozamgaranciáját az, akinek portfólióváltásai, illetve pénztári átlépései között bármikor kevesebb, mint 5 év telik el. Egy korábbi szabály szerint pedig 2 éven belüli pénztárváltásnál (a számlakövetelés legföljebb 1 ezrelékére rúgó, minden esetben fölszámítható átlépési költségen felül) külön akár 5 ezer forintnyi átlépési díjat is fizetni kell - hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?