18 °C Budapest

Szorongatják a biztosítási ügynököket és a pénzügyi közvetítőket

MTI
2010. március 10. 14:02

Már egyeztetés alatt van egy pénzügyminiszteri rendelet, amely előírná a pénzügyi közvetítők képzési követelményrendszerét és hatósági vizsgához kötné az ügynöki és alkuszi tevékenység végzését - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke szerdán az MTI-nek. Szintén előterjesztés előtt áll a pénzügyi közvetítők díjazását, valamint egy a kötelező felelősségbiztosítási alkuszokat szabályozó kormányrendelet is.

A rendeletek az idén január 1.-én módosított Hitelintézeti törvényt (HPT) tárgyiasítanák - jelezte Pichler Ferenc. A képzésről, illetve a díjazásról szóló szabályozás az összes pénzügyi közvetítői tevékenységre, így a biztosítási ügynökökre, a hitelközvetítőkre, a befektetési üzletkötőkre és a nyugdíjpénztári ügynökökre is kiterjedne.

A PM kötelező képzési követelményeiben, egyebek között a hitelezés alapfogalmai, a lakossági megtakarítások és hiteltermékek, a pénzügyi piacok szereplőinek ismerete, a kis- és középvállalkozói üzletág pénzügyeinek ismerete, valamint az általános jogi ismeretek lennének a kötelező vizsgatárgyak. A PM csak a képzések tartalmi részét írná elő, illetve a hatósági vizsgákat szabályozná, így a kötelező tanfolyamok időtartamáról Pichler nem tudott nyilatkozni.

A Pénzügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy a korábbiakhoz képest az új szabályozás áttörést jelent, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) eddig csak a közvetítők regisztrációja volt kötelező, ügynök pedig gyakorlatilag bárkiből lehetett. Szerinte a módosítások azért szükségesek, mert a gazdasági válság során felszínre került, hogy számos pénzügyi közvetítő érdekelt abban, hogy ügyfeleit ne teljes körűen tájékoztassa a szolgáltatásairól.

A módosult hitelintézeti törvény már előírja, hogy a pénzügyi közvetítőknek minimum középfokú végzettséggel, valamint a PSZÁF által kiadott közvetítői hatósági vizsga letételét igazoló tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. A feltételeknek 2010. szeptember 30.-ig kell megfelelni, e dátumhoz igazodik majd a pénzügyminiszteri rendelet kiadása - véli Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Szollár Domokos kormányszóvivő, az MTI-nek elmondta, hogy a kötelező felelősségbiztosítás tárgykörében és a közvetítők díjazásával kapcsolatosan kormányrendelet van előkészületben, részletekkel azonban nem szolgált.

A korábbi információk szerint a közvetítői jutalék nagyságát egyelőre nem maximálnák, ugyanakkor a kapott jutalék összetételét és mértékét kötelezően nyilvánosságra kellene hoznia a közvetítőknek. A jutalékplafon a PSZÁF tavalyi közlései szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási alkuszi, illetve a nyugdíjpénztári ügynöki tevékenység körében lenne indokolt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?