29 °C Budapest

Szorongatják a biztosítási ügynököket és a pénzügyi közvetítőket

MTI
2010. március 10. 14:02

Már egyeztetés alatt van egy pénzügyminiszteri rendelet, amely előírná a pénzügyi közvetítők képzési követelményrendszerét és hatósági vizsgához kötné az ügynöki és alkuszi tevékenység végzését - mondta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) sajtófőnöke szerdán az MTI-nek. Szintén előterjesztés előtt áll a pénzügyi közvetítők díjazását, valamint egy a kötelező felelősségbiztosítási alkuszokat szabályozó kormányrendelet is.

A rendeletek az idén január 1.-én módosított Hitelintézeti törvényt (HPT) tárgyiasítanák - jelezte Pichler Ferenc. A képzésről, illetve a díjazásról szóló szabályozás az összes pénzügyi közvetítői tevékenységre, így a biztosítási ügynökökre, a hitelközvetítőkre, a befektetési üzletkötőkre és a nyugdíjpénztári ügynökökre is kiterjedne.

A PM kötelező képzési követelményeiben, egyebek között a hitelezés alapfogalmai, a lakossági megtakarítások és hiteltermékek, a pénzügyi piacok szereplőinek ismerete, a kis- és középvállalkozói üzletág pénzügyeinek ismerete, valamint az általános jogi ismeretek lennének a kötelező vizsgatárgyak. A PM csak a képzések tartalmi részét írná elő, illetve a hatósági vizsgákat szabályozná, így a kötelező tanfolyamok időtartamáról Pichler nem tudott nyilatkozni.

A Pénzügyminisztérium sajtófőnöke elmondta, hogy a korábbiakhoz képest az új szabályozás áttörést jelent, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) eddig csak a közvetítők regisztrációja volt kötelező, ügynök pedig gyakorlatilag bárkiből lehetett. Szerinte a módosítások azért szükségesek, mert a gazdasági válság során felszínre került, hogy számos pénzügyi közvetítő érdekelt abban, hogy ügyfeleit ne teljes körűen tájékoztassa a szolgáltatásairól.

A módosult hitelintézeti törvény már előírja, hogy a pénzügyi közvetítőknek minimum középfokú végzettséggel, valamint a PSZÁF által kiadott közvetítői hatósági vizsga letételét igazoló tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. A feltételeknek 2010. szeptember 30.-ig kell megfelelni, e dátumhoz igazodik majd a pénzügyminiszteri rendelet kiadása - véli Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szollár Domokos kormányszóvivő, az MTI-nek elmondta, hogy a kötelező felelősségbiztosítás tárgykörében és a közvetítők díjazásával kapcsolatosan kormányrendelet van előkészületben, részletekkel azonban nem szolgált.

A korábbi információk szerint a közvetítői jutalék nagyságát egyelőre nem maximálnák, ugyanakkor a kapott jutalék összetételét és mértékét kötelezően nyilvánosságra kellene hoznia a közvetítőknek. A jutalékplafon a PSZÁF tavalyi közlései szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási alkuszi, illetve a nyugdíjpénztári ügynöki tevékenység körében lenne indokolt.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?