22 °C Budapest

Csak az önként megadott adatainkat kezelheti a bank

Pénzcentrum
2010. március 2. 10:02

Nem kérhetnek a bankok személyi adatokat pénzbefizetéshez - döntött egy konkrét esetben a Legfelsőbb Bíróság (LB), igazat adva az adatkérést kifogásoló ügyfél panaszának - írja a Napi Gazdaság.


Az első fokú bíróság még a banknak adott igazat, a másodfokú bíróság és az LB azonban már az ügyfél javára döntött egy banki pénzbefizetés mellé kért személyes adatokkal kapcsolatos ügyben. Még 2007-ben egy banki ügyfél két esetben is pénzt szeretett volna befizetni bankjában a saját számlájára. A bank a pénzbefizetést mindaddig megtagadta az ügyfélétől, ameddig az ügyfél nem járult hozzá a személyi adatai (név, lakcím, személyi igazolvány szám) rögzítéséhez.

Az ügyfél bírósághoz fordult és az ügy évek alatt egészen az LB-ig jutott, ahol a bírák végül az ügyfél javára döntöttek. A bank kötelessége ugyanis a szerződéses kapcsolat miatt az ügyfele pénztári befizetésének teljesítése, adatokat pedig csak az ügyfél hozzájárulásával gyűjthet. A hozzájárulás az adatvédelmi törvény 2.§ 6. pontja értelmében: az érintett kívánságának önkéntes és határozott kinyilvánítása, amely megfelelő tájékoztatáson alapul, és amellyel félreérthetetlen beleegyezését adja a rá vonatkozó személyes adatok - teljes körű vagy egyes műveletekre kiterjedő - kezeléséhez. A bank pedig nem rendelkezett az önkéntes hozzájárulással.

Az ítélet a bankot a jogosulatlanul gyűjtött adatok törlésére és a perköltség megfizetésére kötelezte. Az ügyfél az esetével kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz is írt egy beadványt, így a jövőben általánosságban is születhet bírósági határozat a kérdésben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24