1 °C Budapest

Mibe fektet most Buffett?

2009. november 4. 13:32

A világ egyik legsikeresebbnek, és nem utolsó sorban leggazdagabbnak tartott befektetője, Warren Buffett 34 millárd dollárért megvásárolta Amerika második legnagyobb vasúttársaságát, a Burlington Northernt.

Ezzel tulajdonképpen amellett tette le voksát, hogy az USA gazdasága hamarosan ismét virágozni fog, és ismét fellendül a vasúti áruszállítás. A szakértők "tipikus Buffett" ügyletként titulálták a tegnapi vásárlást.

Buffett még 2007-ben kezdett el vasúti részvényeket vásárolni, majd idén év elején már 20 százalékos részesedése volt a Burlington Northernben, majd miután úgy látta, hogy a cég elérte mélypontját, felvásárolta az egészet.

Iparági szakértők szerint bár a vasúti szállítási forgalom idén mintegy 15 százalékkal esett vissza, ennek ellenére jók a kilátások, mivel a vasút területén jelenetős fejlesztések várhatók, ráadásul az olajár emelkedéstől való félelem is az iparágnak kedvez.

A felvásárlással Buffet tulajdonképpen a gabona, illetve a szén árának emelkedésére is fogadott, hiszen a Burlington Northern tehervagonjain ezt a két árut szállítják legtöbbször.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válság persze Buffett befektetéseit sem hagyta érintetlenül: a tavalyi pánik során hozzávetőleg 25 milliárd dollárt vesztett, azonban állítása szerint még a mostani akvizíció után is több mint 20 milliárd dollárnyi likvid tőkéje marad.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 16:38
A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két hely...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?