Mibe fektet most Buffett?

2009. november 4. 13:32

A világ egyik legsikeresebbnek, és nem utolsó sorban leggazdagabbnak tartott befektetője, Warren Buffett 34 millárd dollárért megvásárolta Amerika második legnagyobb vasúttársaságát, a Burlington Northernt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ezzel tulajdonképpen amellett tette le voksát, hogy az USA gazdasága hamarosan ismét virágozni fog, és ismét fellendül a vasúti áruszállítás. A szakértők "tipikus Buffett" ügyletként titulálták a tegnapi vásárlást.

Buffett még 2007-ben kezdett el vasúti részvényeket vásárolni, majd idén év elején már 20 százalékos részesedése volt a Burlington Northernben, majd miután úgy látta, hogy a cég elérte mélypontját, felvásárolta az egészet.

Iparági szakértők szerint bár a vasúti szállítási forgalom idén mintegy 15 százalékkal esett vissza, ennek ellenére jók a kilátások, mivel a vasút területén jelenetős fejlesztések várhatók, ráadásul az olajár emelkedéstől való félelem is az iparágnak kedvez.

A felvásárlással Buffet tulajdonképpen a gabona, illetve a szén árának emelkedésére is fogadott, hiszen a Burlington Northern tehervagonjain ezt a két árut szállítják legtöbbször.

A válság persze Buffett befektetéseit sem hagyta érintetlenül: a tavalyi pánik során hozzávetőleg 25 milliárd dollárt vesztett, azonban állítása szerint még a mostani akvizíció után is több mint 20 milliárd dollárnyi likvid tőkéje marad.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20