28 °C Budapest

BAMOSZ: újabb mínusz a leendő nyugdíjasoknak

2009. október 13. 13:02

"Káros a nyugdíj-előtakarékossági számlák tervezett kivezetése, mert erőteljesen gyengítheti a magyar háztartások egyébként sem túl acélos öngondoskodási hajlandóságát, és lényegesen csökkenti a befektetések átlagos tartási idejét - mutatnak rá a hazai alapkezelési szakmát tömörítő BAMOSZ vezetői.

Szalai Sándor elnök szerint annak a káros beidegződésnek az erősödéséhez vezethetnek a különféle megtakarítási formákkal kapcsolatos gyakori szabályozási változások, miszerint hazánkban nem lehet és nem érdemes hosszú távra tervezni. A BAMOSZ a 10 éves tartási idő után az adójóváírás megtartása mellett érvel.

Kormányzati elképzelések szerint 2011 után a már nem nyithatnánk szja-jóváírás és kamatadó-mentesség formájában adókedvezménnyel is támogatott nyugdíj-előtakarékossági számlákat, 2014. január 1-től pedig megszűnne a meglévő számlákhoz kapcsolódó adójóváírás is. A jogalkotás ezek helyett évente indítható, tartós befektetési számlát javasol, amely már 3 év után kamatadó-kedvezményt, 5 éves tartási idő után pedig kamatadó mentességet nyújtana az ügyfelek számára.

"Ezt a megoldást jó iránynak tartjuk, a háztartások megtakarításait, finanszírozási képességét kétségtelenül erősíteni kell" - hangsúlyozta Szalai. Az új konstrukció afelé tereli a megtakarítókat, hogy befektetéseiket a korábbinál is rövidebb ideig tartsák meg portfóliójukban - figyelmeztet a szakember, aki a tíz éves tartási időszakhoz kapcsolódó adójóváírás mellett érvel, a három és öt év utáni javasolt kamatadó-kedvezmények megtartása mellett.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?