5 °C Budapest

Visszapótlódhat a nyugdíjpénztári veszteség

2009. október 12. 09:17

A Stabilitás Pénztárszövetség második negyedéves elemzése szerint a nyugdíjpénztári vagyonok összesített piaci értéke 266,8 Mrd forinttal, azaz 15,3%-al nőtt az előző negyedévhez képest. A Szövetség véleménye szerint a piac a stabilizáció útjára lépett, így reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak majd.

Ez a folyamat egyértelműen látszik a most publikált, II. negyedévi hozamadatokból is, melyet több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedévnek tartanak a szakemberek. A Szövetség egészségpénztárainak taglétszámának növekedése gyakorlatilag megállt, ugyanakkor a tagdíjbevételek 16 %-kal nőttek.

A Szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye a befektetői környezetben tapasztalható pozitív fordulat hatására meghaladta a 2000 Mrd forintot, és ezzel a 2007. év végén mért eddigi legmagasabb értéket, amikor is a már évek óta tartó egyenletes növekedési ütem megtört. A magánnyugdíjpénztári klasszikus portfolió 9,71%, a kiegyensúlyozott portfolió 11,14%, míg a növekedési portfolió 11,17% átlaghozamot ért el 2009. második negyedévben.

A tavalyi adatokhoz képest a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma emelkedett. A növekedés fő indikátora továbbra is a rendszerbe belépő új tagok, pályakezdők nagy száma. A más pénztárba átlépők száma az előző negyedévi 44 141 főről 53 528 főre emelkedett, így az összes taglétszámhoz viszonyítva a más pénztárba átlépők aránya 1,9%-ra emelkedett. A taglétszámhoz viszonyítva továbbra is elenyésző azon pénztártagok száma, akik a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva úgy döntöttek, hogy a vegyes rendszerből visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe. (0,08 %)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon összesített piaci értéke 59,0 Mrd forinttal, azaz 10,2%-al nőtt a második negyedévben. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent a második negyedévben, összesen 8 656 fővel. Megfigyelhető az a folyamat, hogy a banki, biztosítási háttérrel rendelkező pénztárak folyamatosan növelni tudják taglétszámukat a munkáltatói és a független pénztárak hátrányára. Az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekben az "egyportfoliós" modellt alkalmazó pénztárak hozama (9,66 %) a II. negyedévben alulmúlta a választható portfoliós rendszert üzemeltető pénztárak hozamát (11,18 %).

A Szövetség egészségpénztárainak a taglétszám az előző negyedévhez képest mindössze 0,4 %-kal növekedett, abszolút számban is csak 2.869 fővel. A fordulatot jól érzékelteti, hogy az I. negyedévi létszám növekmény (32.683 fő) az egy tizedére esett vissza. Míg a taglétszám alakulásában a II. negyedévben stagnálás mutatkozott, a bevételek a szokásos évközi tendenciáknak megfelelően növekedtek, így a tagdíjbevételek 16 %-kal nőttek az előző negyedévhez képest. Az egészségpénztárak portfóliójának értékében az előző negyedévhez képest 4 %-os növekedés ment végbe, így a vagyon nagysága meghaladja a 44 milliárd forintot.

Az egészségpénztári tagok az első félévben 21,5 milliárd forint értékben vettek igénybe szolgáltatásokat. A félév folyamán 4 millió esetszám felett volt a szolgáltatások igénye vétele, s egy tag átlagosan több mint 5 esetben igényelt szolgáltatást, átlagosan 5 ezer Ft/szolgáltatás értékben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?