25 °C Budapest

Visszapótlódhat a nyugdíjpénztári veszteség

2009. október 12. 09:17

A Stabilitás Pénztárszövetség második negyedéves elemzése szerint a nyugdíjpénztári vagyonok összesített piaci értéke 266,8 Mrd forinttal, azaz 15,3%-al nőtt az előző negyedévhez képest. A Szövetség véleménye szerint a piac a stabilizáció útjára lépett, így reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak majd.

Ez a folyamat egyértelműen látszik a most publikált, II. negyedévi hozamadatokból is, melyet több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedévnek tartanak a szakemberek. A Szövetség egészségpénztárainak taglétszámának növekedése gyakorlatilag megállt, ugyanakkor a tagdíjbevételek 16 %-kal nőttek.

A Szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye a befektetői környezetben tapasztalható pozitív fordulat hatására meghaladta a 2000 Mrd forintot, és ezzel a 2007. év végén mért eddigi legmagasabb értéket, amikor is a már évek óta tartó egyenletes növekedési ütem megtört. A magánnyugdíjpénztári klasszikus portfolió 9,71%, a kiegyensúlyozott portfolió 11,14%, míg a növekedési portfolió 11,17% átlaghozamot ért el 2009. második negyedévben.

A tavalyi adatokhoz képest a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma emelkedett. A növekedés fő indikátora továbbra is a rendszerbe belépő új tagok, pályakezdők nagy száma. A más pénztárba átlépők száma az előző negyedévi 44 141 főről 53 528 főre emelkedett, így az összes taglétszámhoz viszonyítva a más pénztárba átlépők aránya 1,9%-ra emelkedett. A taglétszámhoz viszonyítva továbbra is elenyésző azon pénztártagok száma, akik a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva úgy döntöttek, hogy a vegyes rendszerből visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe. (0,08 %)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon összesített piaci értéke 59,0 Mrd forinttal, azaz 10,2%-al nőtt a második negyedévben. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent a második negyedévben, összesen 8 656 fővel. Megfigyelhető az a folyamat, hogy a banki, biztosítási háttérrel rendelkező pénztárak folyamatosan növelni tudják taglétszámukat a munkáltatói és a független pénztárak hátrányára. Az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekben az "egyportfoliós" modellt alkalmazó pénztárak hozama (9,66 %) a II. negyedévben alulmúlta a választható portfoliós rendszert üzemeltető pénztárak hozamát (11,18 %).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Szövetség egészségpénztárainak a taglétszám az előző negyedévhez képest mindössze 0,4 %-kal növekedett, abszolút számban is csak 2.869 fővel. A fordulatot jól érzékelteti, hogy az I. negyedévi létszám növekmény (32.683 fő) az egy tizedére esett vissza. Míg a taglétszám alakulásában a II. negyedévben stagnálás mutatkozott, a bevételek a szokásos évközi tendenciáknak megfelelően növekedtek, így a tagdíjbevételek 16 %-kal nőttek az előző negyedévhez képest. Az egészségpénztárak portfóliójának értékében az előző negyedévhez képest 4 %-os növekedés ment végbe, így a vagyon nagysága meghaladja a 44 milliárd forintot.

Az egészségpénztári tagok az első félévben 21,5 milliárd forint értékben vettek igénybe szolgáltatásokat. A félév folyamán 4 millió esetszám felett volt a szolgáltatások igénye vétele, s egy tag átlagosan több mint 5 esetben igényelt szolgáltatást, átlagosan 5 ezer Ft/szolgáltatás értékben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem