Visszapótlódhat a nyugdíjpénztári veszteség

2009. október 12. 09:17

A Stabilitás Pénztárszövetség második negyedéves elemzése szerint a nyugdíjpénztári vagyonok összesített piaci értéke 266,8 Mrd forinttal, azaz 15,3%-al nőtt az előző negyedévhez képest. A Szövetség véleménye szerint a piac a stabilizáció útjára lépett, így reális esély mutatkozik arra, hogy az elmúlt időszak nyugdíjpénztári veszteségei hosszú távon visszapótlódjanak majd.

Ez a folyamat egyértelműen látszik a most publikált, II. negyedévi hozamadatokból is, melyet több évre visszamenőleg is az egyik legsikeresebb negyedévnek tartanak a szakemberek. A Szövetség egészségpénztárainak taglétszámának növekedése gyakorlatilag megállt, ugyanakkor a tagdíjbevételek 16 %-kal nőttek.

A Szövetséghez tartozó magánnyugdíjpénztárak befektetési teljesítménye a befektetői környezetben tapasztalható pozitív fordulat hatására meghaladta a 2000 Mrd forintot, és ezzel a 2007. év végén mért eddigi legmagasabb értéket, amikor is a már évek óta tartó egyenletes növekedési ütem megtört. A magánnyugdíjpénztári klasszikus portfolió 9,71%, a kiegyensúlyozott portfolió 11,14%, míg a növekedési portfolió 11,17% átlaghozamot ért el 2009. második negyedévben.

A tavalyi adatokhoz képest a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma emelkedett. A növekedés fő indikátora továbbra is a rendszerbe belépő új tagok, pályakezdők nagy száma. A más pénztárba átlépők száma az előző negyedévi 44 141 főről 53 528 főre emelkedett, így az összes taglétszámhoz viszonyítva a más pénztárba átlépők aránya 1,9%-ra emelkedett. A taglétszámhoz viszonyítva továbbra is elenyésző azon pénztártagok száma, akik a jogszabály adta lehetőségeket kihasználva úgy döntöttek, hogy a vegyes rendszerből visszalépnek a felosztó-kirovó rendszerbe. (0,08 %)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon összesített piaci értéke 59,0 Mrd forinttal, azaz 10,2%-al nőtt a második negyedévben. Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökkent a második negyedévben, összesen 8 656 fővel. Megfigyelhető az a folyamat, hogy a banki, biztosítási háttérrel rendelkező pénztárak folyamatosan növelni tudják taglétszámukat a munkáltatói és a független pénztárak hátrányára. Az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekben az "egyportfoliós" modellt alkalmazó pénztárak hozama (9,66 %) a II. negyedévben alulmúlta a választható portfoliós rendszert üzemeltető pénztárak hozamát (11,18 %).

A Szövetség egészségpénztárainak a taglétszám az előző negyedévhez képest mindössze 0,4 %-kal növekedett, abszolút számban is csak 2.869 fővel. A fordulatot jól érzékelteti, hogy az I. negyedévi létszám növekmény (32.683 fő) az egy tizedére esett vissza. Míg a taglétszám alakulásában a II. negyedévben stagnálás mutatkozott, a bevételek a szokásos évközi tendenciáknak megfelelően növekedtek, így a tagdíjbevételek 16 %-kal nőttek az előző negyedévhez képest. Az egészségpénztárak portfóliójának értékében az előző negyedévhez képest 4 %-os növekedés ment végbe, így a vagyon nagysága meghaladja a 44 milliárd forintot.

Az egészségpénztári tagok az első félévben 21,5 milliárd forint értékben vettek igénybe szolgáltatásokat. A félév folyamán 4 millió esetszám felett volt a szolgáltatások igénye vétele, s egy tag átlagosan több mint 5 esetben igényelt szolgáltatást, átlagosan 5 ezer Ft/szolgáltatás értékben.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?