Sokkal több idős nő dolgozik, mint férfi: elhivatottság vagy kényszer?

Pénzcentrum
2008. október 29. 13:00

A hivatalos adatok szerint ahogy a két nem a nyugdíjkorhatár felé közeledik Nagy-Britanniában, a nők sokkal inkább hajlandóak a munkapiacon maradni, mint a férfiak.

A növekvő megélhetési költségek és annak az igénye, hogy az ember többet keressen a kényelmes nyugdíjas évek biztosítására ahhoz vezetett, hogy a nők arányaiban többen halasztják el a nyugdíjat, de sokkal többen mennek vissza hamarabb teljes munkaidős állásba a gyerekvállalás után is.

Az utóbbi időszakban azoknak a száma is megnőtt, akik a háztartás vezetése mellett vállalnak részmunkaidős állást, vagy működtetik a saját üzletüket otthonról. A különbséget az is okozza részben, hogy a nők nyugdíjkorhatára alacsonyabb, így valóban többen vannak akik elhalasztják a nyugdíjba vonulás idejét, ráadásul a férfiak nem is élnek olyan hosszú ideig, mint a nők. De ez nem sokat változtat azon, hogy a 60-65 éves férfiak 58,4 százaléka dolgozik mielőtt eléri a korhatárt, ami a nőknél 55-60 éves korban 63,9 százalék.

A korhatár betöltése utáni foglalkoztatási ráta is jelentősen magasabb a nőknél, 12,3 százalék a férfiak 10,7 százalékával szemben. A szakértők szerint ez a tendencia törvényszerű volt. Miközben korábban a nők aktivitása a munkapiacon lényegesen alacsonyabb volt a férfiakénál, addig az elmúlt 20 évben a helyzet drámai változásokon ment keresztül, ugyanis a gyerekvállalás után egyre több nő megy vissza dolgozni a könnyebb megélhetés érdekében.

A nyugdíjkérdés pedig szintén arra ösztönzi a nőket, hogy tovább dolgozzanak, ugyanis a születéskor várható magasabb élettartam és a gyerekvállalás miatt kevesebb munkában töltött év miatt a havonta kapott nyugdíjösszeg alacsonyabb mint a férfiaknál, így sokan rá vannak szorulva a munka folytatására.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyesek szerint az is valószínű, hogy ez a helyzet tovább fog változni a nők javára, így a brit kormány tervei szerint a nők nyugdíjkorhatárát, 2010 és 2020 között 65 évre emelnék.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?