11 °C Budapest

"Válság van? Akkor tegyünk félre!"

Pénzcentrum
2008. október 29. 09:30

Ha válság van, az emberek testközelből érzik a "veszélyt", s ilyenkor sokkal többen gondolnak a jövőjükre, mint egy nyugodt időszakban, Ezt igazolja egy tengerentúli felmérés is.

Egészen pontosan a jövő gazdasági helyzetének bizonytalansága vezet rá nagyon sok amerikait arra, hogy fokozzák megtakarításaikat, illetve minél gyorsabban fizessék vissza hiteleket. A szeptemberben levezényelt felmérés szerint a First Command Financial Services felmérése szerint a tengerentúli lakosok az előző hónaphoz képest sokkal kevésbé érzik magukat biztonságban, ahogyan a gazdaság is lassulásnak indul.

Az elmúlt 3 hónapban a tőzsdék 30 százalékos zuhanása következtében az emberek egyre inkább aggódnak megtakarításaik miatt, a veszteség nagyon sokakat ráébresztett arra, hogy egyáltalán nem olyan biztos a pénzügyi helyzetük, mint azt hitték.

Az amerikaiak kevesebb mint harmada érez magas fokú elégedettséget pénzügyeivel kapcsolatosan, s csupán 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy jövőre javulni fog a helyzete. A válaszadó családok kétharmada aggódik a jövő miatt, s a többség aggasztónak ítéli meg a részvény- és ingatlanpiaci trendeket is.

Minden rosszban van valami jó, a felmérés szerint a válaszadók nagy része változtatott fogyasztási, megtakarítási szokásain, egyre többen törekszenek arra, hogy visszafizessék hiteleiket, illetve hogy növeljék megtakarításaikat.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rövidtávon lekötött pénzek átlagosan 901 dollárra (182 ezer forint) emelkedtek szeptemberben az augusztusi 756 dolláros (153 ezer forint) értékről. Nyugdíj-típusú megtakarításokba pedig 863 dollárt (175 ezer forint) tettek a kilencedik hónapban, ami az előző havi adathoz képest 54 százalékos emelkedést jelent.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?