16 °C Budapest

"Válság van? Akkor tegyünk félre!"

Pénzcentrum
2008. október 29. 09:30

Ha válság van, az emberek testközelből érzik a "veszélyt", s ilyenkor sokkal többen gondolnak a jövőjükre, mint egy nyugodt időszakban, Ezt igazolja egy tengerentúli felmérés is.

Egészen pontosan a jövő gazdasági helyzetének bizonytalansága vezet rá nagyon sok amerikait arra, hogy fokozzák megtakarításaikat, illetve minél gyorsabban fizessék vissza hiteleket. A szeptemberben levezényelt felmérés szerint a First Command Financial Services felmérése szerint a tengerentúli lakosok az előző hónaphoz képest sokkal kevésbé érzik magukat biztonságban, ahogyan a gazdaság is lassulásnak indul.

Az elmúlt 3 hónapban a tőzsdék 30 százalékos zuhanása következtében az emberek egyre inkább aggódnak megtakarításaik miatt, a veszteség nagyon sokakat ráébresztett arra, hogy egyáltalán nem olyan biztos a pénzügyi helyzetük, mint azt hitték.

Az amerikaiak kevesebb mint harmada érez magas fokú elégedettséget pénzügyeivel kapcsolatosan, s csupán 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy jövőre javulni fog a helyzete. A válaszadó családok kétharmada aggódik a jövő miatt, s a többség aggasztónak ítéli meg a részvény- és ingatlanpiaci trendeket is.

Minden rosszban van valami jó, a felmérés szerint a válaszadók nagy része változtatott fogyasztási, megtakarítási szokásain, egyre többen törekszenek arra, hogy visszafizessék hiteleiket, illetve hogy növeljék megtakarításaikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rövidtávon lekötött pénzek átlagosan 901 dollárra (182 ezer forint) emelkedtek szeptemberben az augusztusi 756 dolláros (153 ezer forint) értékről. Nyugdíj-típusú megtakarításokba pedig 863 dollárt (175 ezer forint) tettek a kilencedik hónapban, ami az előző havi adathoz képest 54 százalékos emelkedést jelent.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
MEDIA1  |  2023. március 24. 08:59
A gyerekek médiafogyasztása és ezen belül a tévénézés fontos szerepet tölt be a jövő generációjának...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?