Hova tartanak a magyar nyugdíjak? Jogos a megszorítás?

Pénzcentrum
2008. október 29. 05:40

Van, amit muszáj... Az IMF-hitelkeret kérdésével központi helyzetbe kerültek a nyugdíjak. A 13. havi nyugdíj lefaragása szükséges lépés lenne a költségvetési deficit csökkentéséhez. Sokan egyelőre ennyivel vannak tisztában. De nézzük meg, hogyan is működik a rendszer maga és milyen problémákkal kell szembenéznie a közeljövőben...

Szigorú feltételeket szabott az IMF: Mi lesz a nyugdíjakkal?

Miközben a rendszerváltás előtt a nyugdíjakról teljes egészében az állam gondoskodott, és a nyugdíjat a munkában töltött évek, és nem a befizetések alapján állapították meg, addig ez a rendszer ma már elavultnak számít, ráadásul nem is jelent elegendő fedezetet a növekvő számú nyugdíjas eltartására. A régi rendszerben a nyugdíjkorhatár is alacsony volt, de gyakori volt a korengedményes nyugdíjazás is.

A rendszerváltás utáni reformok következtében úgy tűnt, a kelet-európai országok biztosítani tudják az állam nyugdíjfizető képességét. A nyugdíjkorhatár emelése elengedhetetlen volt ehhez, így hosszabbították meg ugyanis a járulékfizetési időtartamot.

Az állami rendszer mellé idővel bevezetésre került egy második, majd harmadik pillér is, ami mind a nyugdíjasok megélhetését és a dolgozók előtakarékosságát szolgálta. Volt olyan ország ahol választható jelleggel, volt ahol kötelezően alkalmazták a harmadik pillért. Majd az utóbbi néhány évben több országban, többek között nálunk is megjelent egy negyedik pillér is.

Első pillér

Az első pillér az állami nyugdíjakat foglalja magába, ami felosztó-kirovó alapon működik, és mindenkinek kötelező fizetnie, aki munkát vállal. Az állam a beszedett járulékokból öregségi nyugdíjat fizet a jelenlegi nyugdíjasoknak. De emellett ebből a pénzből fizetik a rokkantsági nyugdíjat, az árvaellátást, az özvegyi nyugdíjat, stb.

A nyugdíjjogosultsághoz legalább 20 évig kötelező fizetni a járulékot, 15 év után azonban részleges nyugdíj fizethető. Emellett a nyugdíjkorhatárt is megemelték, jelenleg 62 év a korhatár. 62 éves kor előtt előrehozott öregségi nyugdíjat vehet igénybe az a nő, aki az 57., és az a férfi, aki a 60. életévét betöltötte, valamint 38 év szolgálati időt szerzett és biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Ha a 38 év nincs meg, de legalább 33 évvel rendelkezik valaki, csökkentett előrehozott nyugdíjra jogosult.

2009-től viszont változik a jogosultsági feltétel. Nők 59, férfiak 60 éves életkorban 40 év szolgálati idő megléte után tudják igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíjat. A csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj pedig 37 év szolgálati idő után fog csak járni. 2013. január 1-jétől a nők és férfiak egyaránt 37 év igazolt szolgálati idővel 60 éves korban, a jogviszony megszűnését követően tudják igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíjat.

Második pillér

A felosztó-kirovó rendszer egyre növekedő terhei miatt hozták létre a magánnyugdíjak rendszerét. Minden első munkavállalónak valamely magán-nyugdíjrendszer tagjává kell válnia, az általa választott nyugdíjalapba történő belépéssel. Nincs meghatározva, hogy melyik nyugdíjalapot kell választani, de egybe kötelező a belépés.

A korábban munkaviszonnyal rendelkezők pedig választhattak, hogy melyik rendszerbe szeretnének befizetni. Több lehetőségük is volt, az első, hogy maradtak csak a felosztó-kirovó rendszer tagjai. A második pedig, hogy mind a korábbi, mind az új magánnyugdíj rendszerbe is fizetnek. A munkavállalók mintegy 50 százaléka használta ki ezt a lehetőséget.

Emelt összegű nyugdíj? Van, aki nem csak álmodik róla!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2006-ban 2,6 millióan voltak ilyen nyugdíjalapnak a tagjai. A törvényes nyugdíjkorhatár elérése után járadékként fizetik ki a befizetett összeget, hozzáadva a hozamot, és levonva a költségeket, a nyugdíjalapok. A nyugdíjkorhatár elérése előtt nincs lehetőség arra, hogy a befizetett összeget visszakapja az illető. Azoknál viszont, akik 15 évnél kevesebb ideje fizetik a megfelelő összeget, a nyugdíjalapok egy összegben fizetik ki a pénzt.

Ennél a rendszernél már nincs lehetőség rokkantsági nyugdíj kifizetésre, ezzel próbálta az állam korlátozni a jogtalanul rokkantságot igazoló emberek próbálkozásait.

Választható portfolió: most kell döntened a nyugdíjadról!

A magánnyugdíjpénztárakban elhelyezett összegeket a pénztár meghatározott szabályok szerint befekteti, ezzel biztosítva a megfelelő hozamokat. Emiatt alakították ki a választható portfoliós rendszert is, amiben az emberek eldönthették, hogy milyen részvényarányt szeretnének a befektetési portfoliójukba. Akik a magas részvényarányt választották egy évvel ezelőtt, még nem tudhatták, hogy a magyar értékpapírpiacot is keményen érintheti a válság, ezzel jelentős összegeket kivonva a magánnyugdíjpénztári számlákról.

Magyarországon a kötelező és önkéntes magánnyugdíjpénztárak 20 százalékos mínuszt könyvelhettek el a válság egy éves évfordulója alkalmából. A vagyonarányos veszteség azért lehetett magasabb mint a környező országokban, mert a választható portfoliós rendszer bevezetése miatt a nyugdíjpénztárak az időszak folyamán 10 százalékról 17 százalékra növelték a részvénykitettségüket, miközben Lengyelországban éppen az ellenkezőjét tapasztalhattuk, itt a részvényarány 38.5 százalékról 28.9 százalékra csökkent (a magyar pénztáraknak korábban 2009 nyaráig kellett volna a minimális részvényarányt elérniük, azonban ezt nemrég kitolták egészen 2011-ig közepéig).

Nem kötelező, de ajánlott!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 24. 20:26
A Media1 még a hétvégén e-mailben feltett néhány kérdést Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének,...
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem