6 °C Budapest

Hova tartanak a magyar nyugdíjak? Jogos a megszorítás?

Pénzcentrum
2008. október 29. 05:40

Van, amit muszáj... Az IMF-hitelkeret kérdésével központi helyzetbe kerültek a nyugdíjak. A 13. havi nyugdíj lefaragása szükséges lépés lenne a költségvetési deficit csökkentéséhez. Sokan egyelőre ennyivel vannak tisztában. De nézzük meg, hogyan is működik a rendszer maga és milyen problémákkal kell szembenéznie a közeljövőben...

Szigorú feltételeket szabott az IMF: Mi lesz a nyugdíjakkal?

Miközben a rendszerváltás előtt a nyugdíjakról teljes egészében az állam gondoskodott, és a nyugdíjat a munkában töltött évek, és nem a befizetések alapján állapították meg, addig ez a rendszer ma már elavultnak számít, ráadásul nem is jelent elegendő fedezetet a növekvő számú nyugdíjas eltartására. A régi rendszerben a nyugdíjkorhatár is alacsony volt, de gyakori volt a korengedményes nyugdíjazás is.

A rendszerváltás utáni reformok következtében úgy tűnt, a kelet-európai országok biztosítani tudják az állam nyugdíjfizető képességét. A nyugdíjkorhatár emelése elengedhetetlen volt ehhez, így hosszabbították meg ugyanis a járulékfizetési időtartamot.

Az állami rendszer mellé idővel bevezetésre került egy második, majd harmadik pillér is, ami mind a nyugdíjasok megélhetését és a dolgozók előtakarékosságát szolgálta. Volt olyan ország ahol választható jelleggel, volt ahol kötelezően alkalmazták a harmadik pillért. Majd az utóbbi néhány évben több országban, többek között nálunk is megjelent egy negyedik pillér is.

Első pillér

Az első pillér az állami nyugdíjakat foglalja magába, ami felosztó-kirovó alapon működik, és mindenkinek kötelező fizetnie, aki munkát vállal. Az állam a beszedett járulékokból öregségi nyugdíjat fizet a jelenlegi nyugdíjasoknak. De emellett ebből a pénzből fizetik a rokkantsági nyugdíjat, az árvaellátást, az özvegyi nyugdíjat, stb.

A nyugdíjjogosultsághoz legalább 20 évig kötelező fizetni a járulékot, 15 év után azonban részleges nyugdíj fizethető. Emellett a nyugdíjkorhatárt is megemelték, jelenleg 62 év a korhatár. 62 éves kor előtt előrehozott öregségi nyugdíjat vehet igénybe az a nő, aki az 57., és az a férfi, aki a 60. életévét betöltötte, valamint 38 év szolgálati időt szerzett és biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Ha a 38 év nincs meg, de legalább 33 évvel rendelkezik valaki, csökkentett előrehozott nyugdíjra jogosult.

2009-től viszont változik a jogosultsági feltétel. Nők 59, férfiak 60 éves életkorban 40 év szolgálati idő megléte után tudják igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíjat. A csökkentett előrehozott öregségi nyugdíj pedig 37 év szolgálati idő után fog csak járni. 2013. január 1-jétől a nők és férfiak egyaránt 37 év igazolt szolgálati idővel 60 éves korban, a jogviszony megszűnését követően tudják igénybe venni az előrehozott öregségi nyugdíjat.

Második pillér

A felosztó-kirovó rendszer egyre növekedő terhei miatt hozták létre a magánnyugdíjak rendszerét. Minden első munkavállalónak valamely magán-nyugdíjrendszer tagjává kell válnia, az általa választott nyugdíjalapba történő belépéssel. Nincs meghatározva, hogy melyik nyugdíjalapot kell választani, de egybe kötelező a belépés.

A korábban munkaviszonnyal rendelkezők pedig választhattak, hogy melyik rendszerbe szeretnének befizetni. Több lehetőségük is volt, az első, hogy maradtak csak a felosztó-kirovó rendszer tagjai. A második pedig, hogy mind a korábbi, mind az új magánnyugdíj rendszerbe is fizetnek. A munkavállalók mintegy 50 százaléka használta ki ezt a lehetőséget.

Emelt összegű nyugdíj? Van, aki nem csak álmodik róla!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006-ban 2,6 millióan voltak ilyen nyugdíjalapnak a tagjai. A törvényes nyugdíjkorhatár elérése után járadékként fizetik ki a befizetett összeget, hozzáadva a hozamot, és levonva a költségeket, a nyugdíjalapok. A nyugdíjkorhatár elérése előtt nincs lehetőség arra, hogy a befizetett összeget visszakapja az illető. Azoknál viszont, akik 15 évnél kevesebb ideje fizetik a megfelelő összeget, a nyugdíjalapok egy összegben fizetik ki a pénzt.

Ennél a rendszernél már nincs lehetőség rokkantsági nyugdíj kifizetésre, ezzel próbálta az állam korlátozni a jogtalanul rokkantságot igazoló emberek próbálkozásait.

Választható portfolió: most kell döntened a nyugdíjadról!

A magánnyugdíjpénztárakban elhelyezett összegeket a pénztár meghatározott szabályok szerint befekteti, ezzel biztosítva a megfelelő hozamokat. Emiatt alakították ki a választható portfoliós rendszert is, amiben az emberek eldönthették, hogy milyen részvényarányt szeretnének a befektetési portfoliójukba. Akik a magas részvényarányt választották egy évvel ezelőtt, még nem tudhatták, hogy a magyar értékpapírpiacot is keményen érintheti a válság, ezzel jelentős összegeket kivonva a magánnyugdíjpénztári számlákról.

Magyarországon a kötelező és önkéntes magánnyugdíjpénztárak 20 százalékos mínuszt könyvelhettek el a válság egy éves évfordulója alkalmából. A vagyonarányos veszteség azért lehetett magasabb mint a környező országokban, mert a választható portfoliós rendszer bevezetése miatt a nyugdíjpénztárak az időszak folyamán 10 százalékról 17 százalékra növelték a részvénykitettségüket, miközben Lengyelországban éppen az ellenkezőjét tapasztalhattuk, itt a részvényarány 38.5 százalékról 28.9 százalékra csökkent (a magyar pénztáraknak korábban 2009 nyaráig kellett volna a minimális részvényarányt elérniük, azonban ezt nemrég kitolták egészen 2011-ig közepéig).

Nem kötelező, de ajánlott!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem