20 °C Budapest

Félelemetesen drága nyugdíjas évek - a britekre jól ráijesztettek

Pénzcentrum
2008. július 3. 10:06

Egy legfrissebb brit tanulmány szerint egy átlagos nyugdíjas párnak hozzávetőleg 413 ezer fontra, vagyis több mint 123 millió forintra van szüksége hátralévő éveik finanszírozására, miután a várható élettartam és az infláció is emelkedik. De egyedülálló nyugdíjasként sem könnyebb, hiszen ahhoz is 326 ezer font, vagyis több mint 97 millió forint szükséges.

A tanulmány készítői férfiak esetén 85, nők esetén 88 év várható élettartammal számoltak, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ez idővel feltételezhetően tovább nő, köszönhetően az egészségesebb életmódnak, és az orvostudomány fejlődésének.

Egy mai 55 évesnek ugyanis 1:4 az esélye arra, hogy megérje a 95 életévet, míg 1:10 az esélye, hogy 100 évig fog élni, de a 35 éveseknek már közel 33 százalék az esélyük, hogy 95 éves korukig éljenek.

Ezzel kalkulálva, a tanulmány készítői azzal számolnak, hogy a 100 éves életkort elérők számára több mint 700 ezer font (210 millió forint) szükséges nyugdíjas éveik finanszírozására.

Természetesen a számítások során számos feltételezéssel éltek, az inflációt például 2,3 százalékban határozták meg, de több szcenáriót is megvizsgáltak ebből a szempontból.

A tehetősebbek számára életszínvonaluk fenntartása jóval többe kerül, mint azoknak, akik most is kevesebbet engedhetnek meg maguknak. Az alsó 20 százalékba tartozóknak 448 ezer font (133 millió forint) megtakarítás is elegendő, hogy mai életszínvonaluknak megfelelő nyugdíjas éveket éljenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Manapság sokan álmodoznak arról, hogy minél előbb nyugdíjba vonuljanak, és élhessék gondtalan éveiket. Ehhez persze jóval előrelátóbbnak, és szorgosabb megtakarítónak is kell lenni, hiszen ez évente akár 25 ezer fontnyi (7 millió forint) plusz pénzt is igényel.

A fenti számok elég megdöbbentőek, igaz egy átlagos brit számára a mai életszínvonal biztosítása is többe kerül, mint egy magyarnak, ugyanakkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ha mai kiadásaink közül egynéhány nem is terhel majd minket nyugdíjas éveink során - például a jelzáloghitel törlesztés, a járulékfizetések, vagy a gyereknevelés költségei - a lakásfenntartás és egyéb fogyasztási cikkek költségei megmaradnak, melyek nem filléres tételek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?