Egyre több a nyugdíjas - van ok a kesergésre?

Pénzcentrum
2007. november 29. 05:55

Az elöregedő társadalom instabilitást jelenthet az európai nyugdíjrendszerekben. Számos tanulmány is alátámasztja, hogy azok az országok rendelkeznek a nyugdíjasok számára nagyobb biztonságot nyújtó rendszerrel, ahol a nyugdíjkorhatár magasabb. Az elöregedő társadalmak jelentős problémákkal néznek vagy nézhetnek szembe a közeljövőben, mivel az aktív dolgozók egyre kevésbé tudják fenntartani a nyugdíjrendszert. Az állami szerepvállalás pedig nem növelhető korlátlanul...

Az uniós tagok nagy részében az 55 és 64 év közötti lakosság több mint fele egyáltalán nem járul hozzá a termeléshez. A lakosság elöregedése pedig maga után vonja azt is, hogy egyre fogy a népesség, amit mindössze a bevándorlás tud valamilyen szinten ellensúlyozni, de ez Magyarországon nem jelentős.


2006-ban 2 036,6 ezer öregségi, és öregség jellegű nyugdíjas (a korengedményes nyugdíj, előnyugdíj, bányásznyugdíj és a korbetöltött rokkantsági nyugdíj közös megnevezése a nyugdíj-statisztikai kimutatásokban) volt Magyarországon, ők a teljes lakosság (10 077 ezer fő) több mint 20 százalékát képviselték. Ebből a korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas 1 466,4 ezer fő, a többi nyugdíjas korhatár alatti öregségi, vagy korbetöltött rokkantsági nyugdíjas. Emellett a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas 452 ezer fő.


Egyre több hírt lehet határokon belül és kívül is hallani a készülődő kisebb-nagyobb nyugdíjreformokról. E nélkül ugyanis nem lehet tartós javulást elérni ebben a helyzetben. A reformok nagy része a korhatár emeléséről, és a járulékterhek növeléséről szól. Az első lépések pedig már zajlanak is, 2006-ban ugyanis 60,5-ről 61-re emelkedett az átlagos nyugdíjkorhatár az unióban.


Magyarországon ha a korábbi adatokat hasonlítjuk össze, akkor bizony a járulékok 1996 óta összességében csökkentek, ugyanis egyre kevesebbet fizetnek a dolgozók után a munkáltatók. Emellett minden évben emelkedik a nyugdíjasok aránya, és a kifizetett nyugdíjak összege is.


Magyarország az állami nyugdíjrendszer szempontjából kiemelkedő helyet foglal el, ugyanis a környező országokhoz képest itt az egyik legmagasabb a nyugdíjak jövedelemhez viszonyított aránya. Ha azt tekintjük, hogy 2006-ban 62 500 forint volt a minimálbér, idén pedig 65 500, akkor az újonnan megállapított öregségi nyugdíjak átlaga elég magas.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Aon Consulting korábbi felmérése szerint az uniós tagországok közül a dán, a brit, az ír és a svéd nyugdíjrendszer van a leginkább jó helyzetben, miközben a reform a franciák és az olaszok esetében legsürgetőbb. Belgium a magán-nyugdíjrendszerek térnyerése miatt könyvelhet el magának jelentős sikereket, bár az állami rendszereket egyre inkább váltják fel az egyéb megoldások szinte minden országban.

A magyarok számára a megtakarítások nagy részét korábban a betétek jelentették (közel 40 százalék), de ezeknek az aránya egyre jobban csökken. A biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök azonban jelentős növekedést mutatnak. A háztartások közel 10 százaléknyi ilyen jellegű terméket tartanak birtokukban, és ez az arány folyamatosan nő, vagyis nem csak az állam aggódik a mostani aktív népesség öregkori megélhetése miatt, hanem a lakosság is. Ezzel viszont az állam helyzete is egyre könnyebbé válhat, mivel az öngondoskodás térnyerésével csökken a nyugdíjellátásban betöltött szerepe...

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?