Egyre több a nyugdíjas - van ok a kesergésre?

Pénzcentrum
2007. november 29. 05:55

Az elöregedő társadalom instabilitást jelenthet az európai nyugdíjrendszerekben. Számos tanulmány is alátámasztja, hogy azok az országok rendelkeznek a nyugdíjasok számára nagyobb biztonságot nyújtó rendszerrel, ahol a nyugdíjkorhatár magasabb. Az elöregedő társadalmak jelentős problémákkal néznek vagy nézhetnek szembe a közeljövőben, mivel az aktív dolgozók egyre kevésbé tudják fenntartani a nyugdíjrendszert. Az állami szerepvállalás pedig nem növelhető korlátlanul...

Az uniós tagok nagy részében az 55 és 64 év közötti lakosság több mint fele egyáltalán nem járul hozzá a termeléshez. A lakosság elöregedése pedig maga után vonja azt is, hogy egyre fogy a népesség, amit mindössze a bevándorlás tud valamilyen szinten ellensúlyozni, de ez Magyarországon nem jelentős.


2006-ban 2 036,6 ezer öregségi, és öregség jellegű nyugdíjas (a korengedményes nyugdíj, előnyugdíj, bányásznyugdíj és a korbetöltött rokkantsági nyugdíj közös megnevezése a nyugdíj-statisztikai kimutatásokban) volt Magyarországon, ők a teljes lakosság (10 077 ezer fő) több mint 20 százalékát képviselték. Ebből a korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas 1 466,4 ezer fő, a többi nyugdíjas korhatár alatti öregségi, vagy korbetöltött rokkantsági nyugdíjas. Emellett a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas 452 ezer fő.


Egyre több hírt lehet határokon belül és kívül is hallani a készülődő kisebb-nagyobb nyugdíjreformokról. E nélkül ugyanis nem lehet tartós javulást elérni ebben a helyzetben. A reformok nagy része a korhatár emeléséről, és a járulékterhek növeléséről szól. Az első lépések pedig már zajlanak is, 2006-ban ugyanis 60,5-ről 61-re emelkedett az átlagos nyugdíjkorhatár az unióban.


Magyarországon ha a korábbi adatokat hasonlítjuk össze, akkor bizony a járulékok 1996 óta összességében csökkentek, ugyanis egyre kevesebbet fizetnek a dolgozók után a munkáltatók. Emellett minden évben emelkedik a nyugdíjasok aránya, és a kifizetett nyugdíjak összege is.


Magyarország az állami nyugdíjrendszer szempontjából kiemelkedő helyet foglal el, ugyanis a környező országokhoz képest itt az egyik legmagasabb a nyugdíjak jövedelemhez viszonyított aránya. Ha azt tekintjük, hogy 2006-ban 62 500 forint volt a minimálbér, idén pedig 65 500, akkor az újonnan megállapított öregségi nyugdíjak átlaga elég magas.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Aon Consulting korábbi felmérése szerint az uniós tagországok közül a dán, a brit, az ír és a svéd nyugdíjrendszer van a leginkább jó helyzetben, miközben a reform a franciák és az olaszok esetében legsürgetőbb. Belgium a magán-nyugdíjrendszerek térnyerése miatt könyvelhet el magának jelentős sikereket, bár az állami rendszereket egyre inkább váltják fel az egyéb megoldások szinte minden országban.

A magyarok számára a megtakarítások nagy részét korábban a betétek jelentették (közel 40 százalék), de ezeknek az aránya egyre jobban csökken. A biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök azonban jelentős növekedést mutatnak. A háztartások közel 10 százaléknyi ilyen jellegű terméket tartanak birtokukban, és ez az arány folyamatosan nő, vagyis nem csak az állam aggódik a mostani aktív népesség öregkori megélhetése miatt, hanem a lakosság is. Ezzel viszont az állam helyzete is egyre könnyebbé válhat, mivel az öngondoskodás térnyerésével csökken a nyugdíjellátásban betöltött szerepe...

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?