20 °C Budapest

Egyre több a nyugdíjas - van ok a kesergésre?

Pénzcentrum
2007. november 29. 05:55

Az elöregedő társadalom instabilitást jelenthet az európai nyugdíjrendszerekben. Számos tanulmány is alátámasztja, hogy azok az országok rendelkeznek a nyugdíjasok számára nagyobb biztonságot nyújtó rendszerrel, ahol a nyugdíjkorhatár magasabb. Az elöregedő társadalmak jelentős problémákkal néznek vagy nézhetnek szembe a közeljövőben, mivel az aktív dolgozók egyre kevésbé tudják fenntartani a nyugdíjrendszert. Az állami szerepvállalás pedig nem növelhető korlátlanul...

Az uniós tagok nagy részében az 55 és 64 év közötti lakosság több mint fele egyáltalán nem járul hozzá a termeléshez. A lakosság elöregedése pedig maga után vonja azt is, hogy egyre fogy a népesség, amit mindössze a bevándorlás tud valamilyen szinten ellensúlyozni, de ez Magyarországon nem jelentős.


2006-ban 2 036,6 ezer öregségi, és öregség jellegű nyugdíjas (a korengedményes nyugdíj, előnyugdíj, bányásznyugdíj és a korbetöltött rokkantsági nyugdíj közös megnevezése a nyugdíj-statisztikai kimutatásokban) volt Magyarországon, ők a teljes lakosság (10 077 ezer fő) több mint 20 százalékát képviselték. Ebből a korhatárt betöltött öregségi nyugdíjas 1 466,4 ezer fő, a többi nyugdíjas korhatár alatti öregségi, vagy korbetöltött rokkantsági nyugdíjas. Emellett a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas 452 ezer fő.


Egyre több hírt lehet határokon belül és kívül is hallani a készülődő kisebb-nagyobb nyugdíjreformokról. E nélkül ugyanis nem lehet tartós javulást elérni ebben a helyzetben. A reformok nagy része a korhatár emeléséről, és a járulékterhek növeléséről szól. Az első lépések pedig már zajlanak is, 2006-ban ugyanis 60,5-ről 61-re emelkedett az átlagos nyugdíjkorhatár az unióban.


Magyarországon ha a korábbi adatokat hasonlítjuk össze, akkor bizony a járulékok 1996 óta összességében csökkentek, ugyanis egyre kevesebbet fizetnek a dolgozók után a munkáltatók. Emellett minden évben emelkedik a nyugdíjasok aránya, és a kifizetett nyugdíjak összege is.


Magyarország az állami nyugdíjrendszer szempontjából kiemelkedő helyet foglal el, ugyanis a környező országokhoz képest itt az egyik legmagasabb a nyugdíjak jövedelemhez viszonyított aránya. Ha azt tekintjük, hogy 2006-ban 62 500 forint volt a minimálbér, idén pedig 65 500, akkor az újonnan megállapított öregségi nyugdíjak átlaga elég magas.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Aon Consulting korábbi felmérése szerint az uniós tagországok közül a dán, a brit, az ír és a svéd nyugdíjrendszer van a leginkább jó helyzetben, miközben a reform a franciák és az olaszok esetében legsürgetőbb. Belgium a magán-nyugdíjrendszerek térnyerése miatt könyvelhet el magának jelentős sikereket, bár az állami rendszereket egyre inkább váltják fel az egyéb megoldások szinte minden országban.

A magyarok számára a megtakarítások nagy részét korábban a betétek jelentették (közel 40 százalék), de ezeknek az aránya egyre jobban csökken. A biztosítási és nyugdíjpénztári eszközök azonban jelentős növekedést mutatnak. A háztartások közel 10 százaléknyi ilyen jellegű terméket tartanak birtokukban, és ez az arány folyamatosan nő, vagyis nem csak az állam aggódik a mostani aktív népesség öregkori megélhetése miatt, hanem a lakosság is. Ezzel viszont az állam helyzete is egyre könnyebbé válhat, mivel az öngondoskodás térnyerésével csökken a nyugdíjellátásban betöltött szerepe...

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem