5 °C Budapest

Mégsem veszítenek a jövőre nyugdíjba menők - érdemes várni

Pénzcentrum
2007. november 21. 07:34

A korábbi számítások azt mutatták, hogy a kiszámítási szabályok változtatása miatt az induló nyugdíjak összege 2008-ban mintegy 8%-kal lesz alacsonyabb annál, mint aki még az idei nyugdíjszabályok alapján kéri járadéka megállapítását. A legújabb számítások szerint azonban úgy tűnik: nem veszítenek a jövőre nyugdíjba menők - hívja fel a figyelmet a Népszabadság.

Ezt azzal indokolja a lap, hogy szakértői számítások alapján a valorizációs tábla egyik évről a másikra történő módosítása 10.3 százalékkal növeli a nyugdíj kiszámításának alapjául szolgáló keresetet. Az induló nyugdíjak átlagát növeli továbbá a degressziós sáv felfelé tolódása, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb arányban számítanak bele a nyugdíjba a magasabb jövedelemrészek is.

A tavaly elfogadott és jövőre életbe lépő törvény szerint az induló nyugdíjat teljes nettósítással állapítják meg, azaz a számítás alapjául vett bruttó keresetet nemcsak a személyi jövedelemadóval, hanem az egyéni járulékokkal is csökkentik. Ez összességében több mint tíz százalékkal mérsékli azt a jövedelmet, aminek alapján meghatározzák a társadalombiztosítási nyugdíjat. Ugyanez a módosítás tartalmaz azonban egy másik kitételt is: megszűnik a részleges valorizáció, a korábbi keresetet a nyugdíjazás előtti év szintjéig hoznák fel. Most ugyanis a nyugdíjat megelőző utolsó három év keresetét nem szorozzák fel az országos bérszint változásával.

A konvergenciaprogram számai alapján a kalkulációk tavaly még azt mutatták, hogy a 2008-ban nyugdíjba menők ellátása nagyjából nyolc százalékkal lesz alacsonyabb, mint ha idén állapítanák meg a járadékukat. Az ez évi - már közel véglegesnek mondható - adatokból viszont az következik, hogy a csökkenés mértéke korántsem lesz ekkora, ha lesz egyáltalán.

Amint egy korábbi lapjelentés beszámolt róla, a fentiek miatt emelkedett a nyugdíjmegállapítások száma az utóbbi időben:

2007.09.19 09:06
Megnőtt a nyugdíjba meneteli igény Magyarországon

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy akik döntési helyzetben vannak, és rendelkeznek a nyugdíjjogosultság feltételeivel, azoknak érdemes megvárniuk a jövő évet, mert a nyugdíj megállapítása fél évre visszamenőleg kérhető. Így a végleges számok és a végleges szabályozás ismeretében 2008 elején már teljes biztonsággal ki lehet számítani, hogy az idei vagy a jövő évi szabályok alapján kap-e az érintett több nyugdíjat.

Két tényezőt azonban még figyelembe kell venni a döntés során. Az egyik az, hogy aki idén megy el nyugdíjba, az jövőre már jogosult az éves nyugdíjemelésre és a 13. havi nyugdíjra. A másik pedig az, hogy a 2008 előtt nyugdíjazottak 2010-ig korlátozás nélkül vállalhatnak munkát, akkor is, ha 62 évnél fiatalabbak. Azok nyugdíj melletti keresete viszont, akik járadékát jövő évtől állapítják meg - az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig -, nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér összegét.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?