Mégsem veszítenek a jövőre nyugdíjba menők - érdemes várni

Pénzcentrum
2007. november 21. 07:34

A korábbi számítások azt mutatták, hogy a kiszámítási szabályok változtatása miatt az induló nyugdíjak összege 2008-ban mintegy 8%-kal lesz alacsonyabb annál, mint aki még az idei nyugdíjszabályok alapján kéri járadéka megállapítását. A legújabb számítások szerint azonban úgy tűnik: nem veszítenek a jövőre nyugdíjba menők - hívja fel a figyelmet a Népszabadság.

Ezt azzal indokolja a lap, hogy szakértői számítások alapján a valorizációs tábla egyik évről a másikra történő módosítása 10.3 százalékkal növeli a nyugdíj kiszámításának alapjául szolgáló keresetet. Az induló nyugdíjak átlagát növeli továbbá a degressziós sáv felfelé tolódása, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb arányban számítanak bele a nyugdíjba a magasabb jövedelemrészek is.

A tavaly elfogadott és jövőre életbe lépő törvény szerint az induló nyugdíjat teljes nettósítással állapítják meg, azaz a számítás alapjául vett bruttó keresetet nemcsak a személyi jövedelemadóval, hanem az egyéni járulékokkal is csökkentik. Ez összességében több mint tíz százalékkal mérsékli azt a jövedelmet, aminek alapján meghatározzák a társadalombiztosítási nyugdíjat. Ugyanez a módosítás tartalmaz azonban egy másik kitételt is: megszűnik a részleges valorizáció, a korábbi keresetet a nyugdíjazás előtti év szintjéig hoznák fel. Most ugyanis a nyugdíjat megelőző utolsó három év keresetét nem szorozzák fel az országos bérszint változásával.

A konvergenciaprogram számai alapján a kalkulációk tavaly még azt mutatták, hogy a 2008-ban nyugdíjba menők ellátása nagyjából nyolc százalékkal lesz alacsonyabb, mint ha idén állapítanák meg a járadékukat. Az ez évi - már közel véglegesnek mondható - adatokból viszont az következik, hogy a csökkenés mértéke korántsem lesz ekkora, ha lesz egyáltalán.

Amint egy korábbi lapjelentés beszámolt róla, a fentiek miatt emelkedett a nyugdíjmegállapítások száma az utóbbi időben:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2007.09.19 09:06
Megnőtt a nyugdíjba meneteli igény Magyarországon

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy akik döntési helyzetben vannak, és rendelkeznek a nyugdíjjogosultság feltételeivel, azoknak érdemes megvárniuk a jövő évet, mert a nyugdíj megállapítása fél évre visszamenőleg kérhető. Így a végleges számok és a végleges szabályozás ismeretében 2008 elején már teljes biztonsággal ki lehet számítani, hogy az idei vagy a jövő évi szabályok alapján kap-e az érintett több nyugdíjat.

Két tényezőt azonban még figyelembe kell venni a döntés során. Az egyik az, hogy aki idén megy el nyugdíjba, az jövőre már jogosult az éves nyugdíjemelésre és a 13. havi nyugdíjra. A másik pedig az, hogy a 2008 előtt nyugdíjazottak 2010-ig korlátozás nélkül vállalhatnak munkát, akkor is, ha 62 évnél fiatalabbak. Azok nyugdíj melletti keresete viszont, akik járadékát jövő évtől állapítják meg - az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig -, nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér összegét.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem