Mégsem veszítenek a jövőre nyugdíjba menők - érdemes várni

Pénzcentrum
2007. november 21. 07:34

A korábbi számítások azt mutatták, hogy a kiszámítási szabályok változtatása miatt az induló nyugdíjak összege 2008-ban mintegy 8%-kal lesz alacsonyabb annál, mint aki még az idei nyugdíjszabályok alapján kéri járadéka megállapítását. A legújabb számítások szerint azonban úgy tűnik: nem veszítenek a jövőre nyugdíjba menők - hívja fel a figyelmet a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ezt azzal indokolja a lap, hogy szakértői számítások alapján a valorizációs tábla egyik évről a másikra történő módosítása 10.3 százalékkal növeli a nyugdíj kiszámításának alapjául szolgáló keresetet. Az induló nyugdíjak átlagát növeli továbbá a degressziós sáv felfelé tolódása, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb arányban számítanak bele a nyugdíjba a magasabb jövedelemrészek is.

A tavaly elfogadott és jövőre életbe lépő törvény szerint az induló nyugdíjat teljes nettósítással állapítják meg, azaz a számítás alapjául vett bruttó keresetet nemcsak a személyi jövedelemadóval, hanem az egyéni járulékokkal is csökkentik. Ez összességében több mint tíz százalékkal mérsékli azt a jövedelmet, aminek alapján meghatározzák a társadalombiztosítási nyugdíjat. Ugyanez a módosítás tartalmaz azonban egy másik kitételt is: megszűnik a részleges valorizáció, a korábbi keresetet a nyugdíjazás előtti év szintjéig hoznák fel. Most ugyanis a nyugdíjat megelőző utolsó három év keresetét nem szorozzák fel az országos bérszint változásával.

A konvergenciaprogram számai alapján a kalkulációk tavaly még azt mutatták, hogy a 2008-ban nyugdíjba menők ellátása nagyjából nyolc százalékkal lesz alacsonyabb, mint ha idén állapítanák meg a járadékukat. Az ez évi - már közel véglegesnek mondható - adatokból viszont az következik, hogy a csökkenés mértéke korántsem lesz ekkora, ha lesz egyáltalán.

Amint egy korábbi lapjelentés beszámolt róla, a fentiek miatt emelkedett a nyugdíjmegállapítások száma az utóbbi időben:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2007.09.19 09:06
Megnőtt a nyugdíjba meneteli igény Magyarországon

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy akik döntési helyzetben vannak, és rendelkeznek a nyugdíjjogosultság feltételeivel, azoknak érdemes megvárniuk a jövő évet, mert a nyugdíj megállapítása fél évre visszamenőleg kérhető. Így a végleges számok és a végleges szabályozás ismeretében 2008 elején már teljes biztonsággal ki lehet számítani, hogy az idei vagy a jövő évi szabályok alapján kap-e az érintett több nyugdíjat.

Két tényezőt azonban még figyelembe kell venni a döntés során. Az egyik az, hogy aki idén megy el nyugdíjba, az jövőre már jogosult az éves nyugdíjemelésre és a 13. havi nyugdíjra. A másik pedig az, hogy a 2008 előtt nyugdíjazottak 2010-ig korlátozás nélkül vállalhatnak munkát, akkor is, ha 62 évnél fiatalabbak. Azok nyugdíj melletti keresete viszont, akik járadékát jövő évtől állapítják meg - az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig -, nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér összegét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09