7 °C Budapest

Soha nem fizettünk még ennyi nyugdíjjárulékot - hogy lesz ebből nyugdíjunk?

Pénzcentrum
2007. november 21. 13:00

Bérünk egyharmadát fizetjük be jövőre nyugdíjjárulékként, de még többet kellene önkéntesen megtakarítanunk, ha elfogadható nyugdíjat szeretnénk; eközben az állami nyugdíjrendszer feleslegesen nagyvonalú, a magyar emberek pedig igyekeznek minél korábban felhagyni a munkával, és nyugdíjukra támaszkodni - derült ki a PSZÁF X. Pénztár-konferenciáján. A magánnyugdíjpénztárak teljesítménye a szakemberek szerint biztosan javulni fog a jövőben, de számos probléma vár még megoldásra ahhoz, hogy valódi verseny alakulhasson ki közöttük, pedig a tagok érdeke ezt kívánja meg. Ráadásul mindennapi működésük sincs híján súrlódásoknak, hiszen a központosított tagdíjbevallás kihívásainak az APEH egyelőre nem tud maradéktalanul megfelelni.

"Adóreform nélkül nincs nyugdíjreform"

Bruttó bérünknek mintegy 33.5 százalékát fogjuk nyugdíjjárulékként befizetni 2008-ban, ezzel történelmi rekord áll fel jövőre - mondta el Holtzer Péter, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal (Nyika) elnöke a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jubileumi konferenciáján. Hiába lesz ugyanakkor ilyen magas a járulékok szintje, a megfelelő szintű nyugdíj eléréséhez a jelenleginél sokkal több önkéntes megtakarításra lenne szükség.

Pedig jelenleg ezek szerepe még marginális, akár az önkéntes nyugdíjpénztárakra, akár a nyugdíj előtakarékossági számlákra gondolunk. Jól érzékelteti ezt, hogy az aktuális bruttó átlagbérrel és járulékterheléssel számolva egyetlen év alatt közel másfélszer annyit fizetünk be a kötelező pillérbe, mint amekkora átlagos megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon 14 év alatt felgyülemlett. Ez nagyon kevés - mutatott rá Holtzer.

Nemcsak az önkéntes megtakarítási hajlandóság hiánya ráadásul az egyetlen kockázati tényező a rendszerben, hosszasan lehet sorolni a nyugdíjrendszerre nehezedő nyomás forrásait (többek között a magas járulékelkerülési hajlandóság, a potyautas magatartás, a segélyezés és a nyugdíj összemosódása). Holtzer szerint mindezeket a problémákat lehetetlen megoldani átfogó és racionális adóreform nélkül, ennek kellene tehát az első lépésnek lennie, mielőtt a nyugdíjrendszer átalakításához fognánk. (Holtzer Péter álláspontjáról és a Nyika eredményeiről bővebben is olvashat a Portfolio.hu közelmúltban készült interjújában).

2007.11.08 09:35
Holtzer Péter: "A nyugdíjreformra nincs univerzális recept" (interjú)

"Valamit mindenképpen ki kell dobnunk Noé bárkájából. Nem azért, hogy fent maradjunk a víz felszínén, hanem hogy legalább lassabban süllyedjünk el."

Jelenleg a hazai GDP-nek mintegy 10.5 százalékát teszik ki a nyugdíjjárulék kifizetések, ami nagyjából megfelel az EU átlagának - mutatott rá előadásában Antal László közgazdász, hozzátéve, hogy ha figyelembe vesszük, hogy hazánkban az elkövetkező évtizedekben ugrásszerűen nőni fog a születéskor várható élettartam (aminek terén egyébként most az unió sereghajtói között foglalunk helyet), 2050-re ez az arány akár 17 százalékra is nőhet. Becslések szerint az EU átlaga ekkor csupán 12 százalék körül áll majd, ezen a téren jelentős hátrányba kerülhetünk tehát.

Mindez egyaránt összefügg az alacsony foglalkoztatással és az indokolatlanul nagyvonalú nyugdíjfizetéssel (túl magas helyettesítési rátával) is. Antal kiemelte, hogy hazánkban mindenki igyekszik a lehető leghamarabb kivonni magát az aktív népességből, pedig a hosszú távú egyensúlyhoz arra lenne szükség, hogy egy-egy ember életének maximum csupán egynegyedét töltse gazdasági szempontból inaktívan. A nyugdíjkorhatár erőteljes emelése tehát elkerülhetetlen és indokolt a közgazdász szerint.

A puding próbája még hátra van

A tőkefedezeti rendszer, nevezetesen a nyugdíjpénztárak bevezetésének helyességét egyetlen szakember sem kérdőjelezte meg (egy pénztár-konferencián ez nem is tűnik meglepő fordulatnak), de többen hangsúlyozták, hogy a bevezetés mikéntje már hagyott némi kívánni valót maga után. Salgó István, az ING Bank vezérigazgatója mutatott rá arra, hogy az unióban kizárólag hazánkban működnek önkormányzati, pénztári formában a magánnyugdíjat biztosító intézmények, ugyanakkor egyedül nálunk nem áll szavatoló tőke a pénztárak jövőbeli kötelezettségei mögött.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt évtizedben nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, de az idén életbelépett szabályozási változtatások javíthatnak a rendszer teljesítményén. Erre nagy szükség is van, hiszen nemcsak az állami nyugdíjrendszerrel szemben nagy a pesszimizmus, az emberek a nyugdíjpénztárakban sem bíznak - mutatott rá Holtzer Péter.

Király László György, a Felügyeleti Tanács tagja is úgy véli, a magánnyugdíjpénztári ágazatban el fog indulni a valódi verseny - akárcsak a kötelező felelősségbiztosítás terén -, de nem az új szabályok nyomán, hanem majd akkor, amikor megkezdődik a tömeges járadék-kifizetés. Ha feketén-fehéren látszódni fog, ki mekkora nyugdíjhoz jutott a pénztárak segítségével, beindulhat a tagok nagyobb arányú elvándorlása is a gyengébben teljesítő pénztáraktól.

Egyre égetőbbé válik az is, hogy végre tisztázódjon, milyen módon fizetnek majd a pénztárak járadékot a nyugdíjba vonuló tagok számára, hiszen a járadék-fizetések beindulásáig már nincsen sok időnk hátra.

"426 ezer magánszemélyt nem sikerült eddig azonosítani"

Szikora János, az APEH elnöke kijelentette, hogy a pénztárak és az APEH kapcsolata folyamatosan javul (hangos derültséget váltva ki a pénztárszakma soraiban), és habár a hivatal számára elegendőek lennének a munkáltatók összesített számai, a pénztárak miatt kénytelen minden egyes munkavállaló adatait külön is leellenőrizni, és csak ezek javítása után tekintheti helyesnek a bevallásokat - mutatott rá a főrevizor a többletmunka forrására.

A havonta összesen mintegy 25-26 milliárd forintot kitevő magánnyugdíjpénztári tagdíjakat az APEH haladéktalanul átutalja a pénztárak számára, de azok a bevallási adatok hiányában nem tudják az egyéni számlákra könyvelni az összegeket. Ugyan minden munkáltató köteles elektronikus úton benyújtani bevallását, az év során a hivatal hagyományos egyeztetési módszereket, személyes találkozókat is bevetett a pénztárakkal szembeni mintegy kéthónapos késés ledolgozásának érdekében.

Az adatok feldolgozása korántsem halad zökkenőmentesen, egyelőre 426 ezer olyan magánszemély található a pénztári adatbázisokban, akit nem sikerült az adóazonosító jelével összepárosítani. Júliusban az APEH összesen 790 ezer bevallást adott át a pénztáraknak, ez három hónap termése volt, de azóta is volt olyan hónap, amelyről csak a következő hónap bevallásaival együtt tudott adatot szolgáltatni a pénztárak számára.

A tagdíjbevallás és befizetés kezelése mellett az APEH továbbra is ellátja az ellenőrzéssel és behajtással kapcsolatos feladatait, amit korábban a pénztárak megkeresésére végzett. Szikora János elmondta, hogy a hivatal - 2007 elejétől már saját adataira támaszkodva - mintegy 3 milliárd forintot hajtott be a pénztárak számára. Jól érzékelteti egyébként a pénztárakkal kapcsolatos feladatok súlyát, hogy miközben az adóhivatal egy évben összesen mintegy 250-300 ezer bevallást ellenőriz, 2007 első három negyedévében már 78 ezer ellenőrzést végzett el a pénztárak megkeresésére.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm