Számolja ki nyugdíját! - Kalkulátor mindenkinek az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztártól

Pénzcentrum
2007. november 19. 08:41

Két hónappal ezelőtt jelentette be az Évgyűrűk, hogy átfogó, minden korábbinál kiterjedtebb tanulmány alapján modellt készít az egyes polgárok várható nyugdíjának - szociológiai és gazdasági, időben változó tényezőket is figyelembe vevő - meghatározására. A korábban publikált, a TÁRKI-val közösen készített és az Évgyűrűk honlapján is megtalálható (www.evgyuruk.hu) a magánnyugdíjpénztárból származó járadék becslés a mai naptól kiegészül a TB-től várható nyugdíj előrejelzésével is.

Az elvégzett munka eredményeként ma bárki meghatározhatja egy egyszerűen elvégezhető számítás segítségével, hogy mekkora nyugdíjra számíthat munkaerőpiaci visszavonulásakor. A számítási módszertan egyedisége elsősorban abban áll, hogy figyelembe veszi az egyes társadalmi csoportok eltérő jövedelempályáját és foglalkoztatási valószínűségét a nyugdíjig hátralévő időszakban. A korábban rendelkezésre álló becslések alapvetően csak a makrogazdasági szinten várható folyamatokból jeleztek előre kor, nem, iskolai végzettség, jelenlegi foglalkozás, és a tényleges foglalkoztatási/inaktivitási periódusok hatását nem számszerűsítve.

Az elmúlt két hónap során a matematikai modellezés kiegészült az Évgyűrűk tagságának körében elvégzett reprezentatív statisztikai felméréssel, mely az egyes társadalmi rétegek jövedelempályájának pontosabb meghatározására irányult.

"A nyugdíj-kalkulátor egyik legjelentősebb előnye mindenki számára, hogy a nemzetgazdasági átlag helyett a saját, szűkebb társadalmi csoportjából adódó jövedelempályájával számolhat, melynek eredményeként a nyugdíj előtt várható jövedelmi szint és a nyugdíjba vonulás után elérhető nyugdíjpénztártól származó járadékszint sokkal nagyobb valószínűség mellett jelezhető előre." - emelte ki Dr. Gál Róbert Iván, a TÁRKI programvezető kutatója. A megkérdezés tapasztalatai szerint mind a pályakezdők, mind a nem pályakezdők esetében valamivel több, mint egyharmad azok aránya, akiknek munkába állásuk óta volt inaktív, vagy munkanélküli periódusuk, mellyel már a modell is számol.

"Az Évgyűrűk kettős célt tartott szem előtt a kiterjedt kutatási alapokon létrehozott nyugdíj-kalkulátor megalkotásakor. Elsőként segíteni minden leendő nyugdíjast, pénztártagot abban, hogy saját jövőjét pénzügyi oldalon megbízható előrejelzések segítségével tudja kontrollálni, s így a nyugodt időskorhoz szükséges kiegészítő megtakarításokról egy teljesebb képre támaszkodva tudjon dönteni. A nyugdíjpénztárak által nyújtott - és a választható portfóliós rendszer jövő évi bevezetésével jelentősen bővülő - adóhatékony öngondoskodási lehetőségeket csupán a magánszemélyek töredéke használja ki. Másfelől fontos célunk volt a kutatással, hogy pénztárunk teljes tagságára elvégezzük a várható be és kifizetési becsléseket, és ezek összesítésével mi magunk is jól tervezhetően lássuk a pénztár optimális működtetéséhez szükséges tényezőket." - nyilatkozta Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár igazgatóságának elnöke

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Két konkrét példát kiemelve a magánpénztári és a TB nyugdíjjáradék összegét tekintve; egy 27 éves, ma 110 ezer forintos bruttó bérrel rendelkező kőműves szakmunkás először folyósított nyugdíja 237 ezer forint lesz (2007-es jelenértéken számolva) 2042-ben. Ezzel szemben egy azonos korú, pénzügyi szférában dolgozó, diplomás nő jelenlegi 220 ezer forintos bruttó bére alapján első folyósított nyugdíjként 624 ezer forintra számíthat (szintén mai értéken) 2042-ben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35