2 °C Budapest

Az unió kezéből kifolynak a milliárdok...

Pénzcentrum
2007. november 14. 13:00

Az uniós csatlakozással Magyarország számított arra, hogy megindul a munkaerő szabad áramlása. Sőt, sok munkavállaló az EU-n kívülről érkezik, hogy valamelyik uniós országban próbáljon szerencsét. De nem is gondolnánk, hogy ezek a munkavállalók mennyi pénzt juttatnak ki az országból a fizetésük hazautalásával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2006-ban az egyes EU-27 országokból kiutalt pénzek összesen elérték a 26 milliárd eurót (6 604 milliárd forint), ami 3 milliárddal (762 milliárd forint) több, mint 2005-ben. Ez az összeg tartalmazza az egymás közötti , és az unión kívüli utalásokat is, de az egymás közötti utalások sokkal kisebb részt képviselnek, mint a harmadik országba történő utalás.

2006-ban az egymás közötti utalások összege 7 milliárd euró (1 778 milliárd forint) volt, miközben a harmadik ország felé történő lakossági pénzmozgás 19 milliárd eurót (4 826 milliárd forint) ért el. Az uniós országokon belüli pénzmozgás több mint 85 százalékát Spanyolország, Nagy-Britannia, Németország, és Franciaország teljesíti.

A harmadik ország felé utalt összegek 2006-ban több mint kétszer akkora értéket tettek ki mint az onnan beérkező utalások, ráadásul a statisztikai adatokban nem szerepelnek az illegálisan, nem hivatalosan kiküldött pénzek.


Az Eurostat már 2000 óta figyeli ezeket a pénzmozgásokat, mivel komoly hatással lehetnek a gazdaságra. 2004-ban a legfontosabb, vagyis a legnagyobb pénzmozgást adó "folyosók" a következők voltak: Németország-Törökország; Franciaország-Marokkó; Franciaország-Portugália; Spanyolország-Marokkó; Spanyolország-Kolumbia; Németország-Lengyelország; Franciaország-Algéria.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59