17 °C Budapest

Hogyan ellenőrizheted, hová megy a pénzed?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 16:00

Magyarországon még ugyan gyermekcipőben járnak az etikus befektetések, de a jó hír az, hogy már nálunk is megvan a lehetőség arra, hogy pénzünket tudatosan helyezzük el egy olyan alapba, amely elveinknek, illetve véleményünk szerint a társadalomnak is megfelelő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Külföldön gombamód szaporodnak az etikus (vagy legalábbis magukat annak valló) alapok, lassanként pedig divat lesz társadalmilag felelős befektetési politikát követő befektetési alapokba helyezni a pénzünket.

Így aztán persze nem árt, ha alaposan körbenézünk, mielőtt letesszük voksunkat valamelyik befektetési alap mellett, hiszen akad néhány olyan alap, ami inkább csupán a nevében, mintsem elveiben "zöld".

Először is legyünk tisztában azzal, hogy milyen stratégiákat követhetnek az egyes alapok. A legtöbb alap negatív szűrést alkalmaz, vagyis meghatározza, hogy mely tevékenységet végző vállalatok részvényeit zárja ki a befektetési körből (például állatkísérlet, erdőirtás).

Egy másik stratégia a pozitív szűrés, akik ezt alkalmazzák, olyan alapokba fektetnek, amelyek például alternatív, vagy új energiaforrásokat keresnek. Akad olyan alap, amely keveri a két stratégiát, míg egy másik lehetőség a befolyásgyakorlás, vagyis a vállalkozás tevékenységének felügyelete a részvénytulajdonon keresztül.

Mindez nagyon fennkölten hangzik, de korántsem biztos, hogy a színfalak mögött már az zajlik, mint amit mi gondolunk, hogy történnie kellene. Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem csapnak be bennünket?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes befektetési alapok a kétkedésnek elébe mennek, ugyanis rendszeres időközönként maguk tudósítanak elvégzett tevékenységükről. Így például a közgyűlésen leadott szavazataik is nyilvánosak, de akad olyan alap, amely időről időre közzéteszi az egyes vállalatokkal kapcsolatos kételyeit, illetve azt is, hogy milyen lépéseket foganatosított.

A hazai alapok között egyelőre még szűkös a kínálat, azonban ami késik, nem múlik, hiszen itthon is egyre többen tartják fontosnak, hogy tegyenek valamit az emberiség jövőért.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?