Hogyan ellenőrizheted, hová megy a pénzed?

Pénzcentrum
2007. szeptember 18. 16:00

Magyarországon még ugyan gyermekcipőben járnak az etikus befektetések, de a jó hír az, hogy már nálunk is megvan a lehetőség arra, hogy pénzünket tudatosan helyezzük el egy olyan alapba, amely elveinknek, illetve véleményünk szerint a társadalomnak is megfelelő.

Külföldön gombamód szaporodnak az etikus (vagy legalábbis magukat annak valló) alapok, lassanként pedig divat lesz társadalmilag felelős befektetési politikát követő befektetési alapokba helyezni a pénzünket.

Így aztán persze nem árt, ha alaposan körbenézünk, mielőtt letesszük voksunkat valamelyik befektetési alap mellett, hiszen akad néhány olyan alap, ami inkább csupán a nevében, mintsem elveiben "zöld".

Először is legyünk tisztában azzal, hogy milyen stratégiákat követhetnek az egyes alapok. A legtöbb alap negatív szűrést alkalmaz, vagyis meghatározza, hogy mely tevékenységet végző vállalatok részvényeit zárja ki a befektetési körből (például állatkísérlet, erdőirtás).

Egy másik stratégia a pozitív szűrés, akik ezt alkalmazzák, olyan alapokba fektetnek, amelyek például alternatív, vagy új energiaforrásokat keresnek. Akad olyan alap, amely keveri a két stratégiát, míg egy másik lehetőség a befolyásgyakorlás, vagyis a vállalkozás tevékenységének felügyelete a részvénytulajdonon keresztül.

Mindez nagyon fennkölten hangzik, de korántsem biztos, hogy a színfalak mögött már az zajlik, mint amit mi gondolunk, hogy történnie kellene. Hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy nem csapnak be bennünket?

Egyes befektetési alapok a kétkedésnek elébe mennek, ugyanis rendszeres időközönként maguk tudósítanak elvégzett tevékenységükről. Így például a közgyűlésen leadott szavazataik is nyilvánosak, de akad olyan alap, amely időről időre közzéteszi az egyes vállalatokkal kapcsolatos kételyeit, illetve azt is, hogy milyen lépéseket foganatosított.

A hazai alapok között egyelőre még szűkös a kínálat, azonban ami késik, nem múlik, hiszen itthon is egyre többen tartják fontosnak, hogy tegyenek valamit az emberiség jövőért.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?