Te odafigyelsz, hogy miben fial a pénzed?

Pénzcentrum
2007. június 29. 12:00

Azzal mindenki tisztában van, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen befektetési formát választunk pénzünk gyarapítására. Hozamok, kockázatok és persze a likviditás szempontjából sem mindegy, hogy a részvények, vagy betétek mellett tesszük le voksunkat. Azonban emellett egy másik dimenzió is egyre fontosabbá válik befektetéseink megválasztásában.

Egy újabb betűszó: SRI

Egyre égetőbb problémát jelent a globális felmelegedés, a klímaváltozás, szinte nincs olyan nap, hogy ne futnánk össze a témával valamelyik médiumban. Talán éppen emiatt is egyre többen kezdenek figyelmet fordítani arra is, hogy befektetésük a számukra megfelelő hozamszint mellett az hozzájáruljon a társadalmi fejlődéshez, az élhetőbb környezethez.

Már meg is találták a megfelelő betűszót arra a befektetői magatartásra, mikor odafigyelünk arra, hogy hogyan, milyen módon kerül felhasználásra pénzünk, milyen hatással bír az a társadalomra, környezetünkre, mégpedig ez a társadalmilag felelős befektetés, angolul Socially Responsible Investment (SRI). Más néven etikus befektetésként is rálelhetünk erre a befektetési stratégiára.

Legkönnyebben talán egy másik betűszó segítségével lehet megfogni e felelős gondolkodás lényegét, ez pedig a talán többeknek már ismerősebben csengő CSR (Company Social Responsibility), vagyis a társadalmilag felelős vállalatok. Vagyis tehát akkor leszünk SRI-befektetők, amennyiben olyan vállalatokba fektetjük pénzünket, amely CSR, vagyis tevékenysége nincs káros hatással sem a társadalomra, sem a környezetre.

Miért lehet érdemes ilyen befektetéseket választani?

A kérdés feltétele szinte felesleges, hiszen maga az SRI definiíciója, a mögötte rejlő elgondolás alapvetően magyarázza a befektetői gondolkodásmód megváltozásának szükségességét.

Hogyan válhatunk felelős befektetőkké?

Az SRI-ben gondolkodó befektetők általában a következő stratégiák mentén indulhatnak el: az előzetes szűrés, a kollektív befektetések, illetve a részvényesi érdekérvényesítés lehetőségei.

A három stratégia közül természetesen a kisbefektetők számára a legkönnyebben, s leginkább megvalósítható a kollektív befektetésekbe való pénzelhelyezés motívuma. Ezek tipikusan befektetési alapokat, nyugdíjalapokat, egyéb pénztárakat jelentenek.

Az előzetes szűrés (milyen vállalatokat választanak, pozitív, negatív szűrés alapján), valamint a részvényesi érdekérvényesítés technikáját inkább az intézményi befektetők, a kockázati tőke képes megvalósítani.

Mit választhatunk, mit érdemes választani?

Hazánkban egyelőre újdonságként hat a felelős befektetések fogalma, világa, ez azonban a jövőben várhatóan megváltozik majd. Mint arról a héten hírt adtunk várhatóan megjelenik hazánkban is az első társadalmilag felelős befektetési alap.

A világban azonban egyre több és több lehetőség, befektetési alap közül választhatunk. Mielőtt az alapok világára térnénk, szót ejtünk az SRI-indexekről, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az 1999 óta rendszeresen publikált Dow Jones Sustainability Indexek az első olyan globális indexek, melyek révén mérhetővé vált a társadalmilag felelős vállalatok teljesítményének mérése.

Egy másik összehasonlítási, igazodási lehetőséget a 2001 óta publikált FTSE4Good indexek nyújtanak.


Mindeközben néhány FTSE World Indexek az alábbiak szerint alakultak (az összehasonlítás kedvéért):


Rövid távon úgy tűnik a hozamok egyenlőre hozam szempontjából nem tűnhetnek kecsegtetőnek ezek a vállalatok, ám hoszzú távon midnenképpen lehet benne fantázia a fenntartható technológia miatt.

Hogy milyen társadalmilag felelős befektetési alapok közül választhatunk? A választásban segítségünkre lehet a SocialFunds.com, innen csemegézünk most.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19