7 °C Budapest

Te odafigyelsz, hogy miben fial a pénzed?

Pénzcentrum
2007. június 29. 12:00

Azzal mindenki tisztában van, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen befektetési formát választunk pénzünk gyarapítására. Hozamok, kockázatok és persze a likviditás szempontjából sem mindegy, hogy a részvények, vagy betétek mellett tesszük le voksunkat. Azonban emellett egy másik dimenzió is egyre fontosabbá válik befektetéseink megválasztásában.

Egy újabb betűszó: SRI

Egyre égetőbb problémát jelent a globális felmelegedés, a klímaváltozás, szinte nincs olyan nap, hogy ne futnánk össze a témával valamelyik médiumban. Talán éppen emiatt is egyre többen kezdenek figyelmet fordítani arra is, hogy befektetésük a számukra megfelelő hozamszint mellett az hozzájáruljon a társadalmi fejlődéshez, az élhetőbb környezethez.

Már meg is találták a megfelelő betűszót arra a befektetői magatartásra, mikor odafigyelünk arra, hogy hogyan, milyen módon kerül felhasználásra pénzünk, milyen hatással bír az a társadalomra, környezetünkre, mégpedig ez a társadalmilag felelős befektetés, angolul Socially Responsible Investment (SRI). Más néven etikus befektetésként is rálelhetünk erre a befektetési stratégiára.

Legkönnyebben talán egy másik betűszó segítségével lehet megfogni e felelős gondolkodás lényegét, ez pedig a talán többeknek már ismerősebben csengő CSR (Company Social Responsibility), vagyis a társadalmilag felelős vállalatok. Vagyis tehát akkor leszünk SRI-befektetők, amennyiben olyan vállalatokba fektetjük pénzünket, amely CSR, vagyis tevékenysége nincs káros hatással sem a társadalomra, sem a környezetre.

Miért lehet érdemes ilyen befektetéseket választani?

A kérdés feltétele szinte felesleges, hiszen maga az SRI definiíciója, a mögötte rejlő elgondolás alapvetően magyarázza a befektetői gondolkodásmód megváltozásának szükségességét.

Hogyan válhatunk felelős befektetőkké?

Az SRI-ben gondolkodó befektetők általában a következő stratégiák mentén indulhatnak el: az előzetes szűrés, a kollektív befektetések, illetve a részvényesi érdekérvényesítés lehetőségei.

A három stratégia közül természetesen a kisbefektetők számára a legkönnyebben, s leginkább megvalósítható a kollektív befektetésekbe való pénzelhelyezés motívuma. Ezek tipikusan befektetési alapokat, nyugdíjalapokat, egyéb pénztárakat jelentenek.

Az előzetes szűrés (milyen vállalatokat választanak, pozitív, negatív szűrés alapján), valamint a részvényesi érdekérvényesítés technikáját inkább az intézményi befektetők, a kockázati tőke képes megvalósítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit választhatunk, mit érdemes választani?

Hazánkban egyelőre újdonságként hat a felelős befektetések fogalma, világa, ez azonban a jövőben várhatóan megváltozik majd. Mint arról a héten hírt adtunk várhatóan megjelenik hazánkban is az első társadalmilag felelős befektetési alap.

A világban azonban egyre több és több lehetőség, befektetési alap közül választhatunk. Mielőtt az alapok világára térnénk, szót ejtünk az SRI-indexekről, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az 1999 óta rendszeresen publikált Dow Jones Sustainability Indexek az első olyan globális indexek, melyek révén mérhetővé vált a társadalmilag felelős vállalatok teljesítményének mérése.

Egy másik összehasonlítási, igazodási lehetőséget a 2001 óta publikált FTSE4Good indexek nyújtanak.


Mindeközben néhány FTSE World Indexek az alábbiak szerint alakultak (az összehasonlítás kedvéért):


Rövid távon úgy tűnik a hozamok egyenlőre hozam szempontjából nem tűnhetnek kecsegtetőnek ezek a vállalatok, ám hoszzú távon midnenképpen lehet benne fantázia a fenntartható technológia miatt.

Hogy milyen társadalmilag felelős befektetési alapok közül választhatunk? A választásban segítségünkre lehet a SocialFunds.com, innen csemegézünk most.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm