7 °C Budapest

Te odafigyelsz, hogy miben fial a pénzed?

Pénzcentrum
2007. június 29. 12:00

Azzal mindenki tisztában van, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen befektetési formát választunk pénzünk gyarapítására. Hozamok, kockázatok és persze a likviditás szempontjából sem mindegy, hogy a részvények, vagy betétek mellett tesszük le voksunkat. Azonban emellett egy másik dimenzió is egyre fontosabbá válik befektetéseink megválasztásában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egy újabb betűszó: SRI

Egyre égetőbb problémát jelent a globális felmelegedés, a klímaváltozás, szinte nincs olyan nap, hogy ne futnánk össze a témával valamelyik médiumban. Talán éppen emiatt is egyre többen kezdenek figyelmet fordítani arra is, hogy befektetésük a számukra megfelelő hozamszint mellett az hozzájáruljon a társadalmi fejlődéshez, az élhetőbb környezethez.

Már meg is találták a megfelelő betűszót arra a befektetői magatartásra, mikor odafigyelünk arra, hogy hogyan, milyen módon kerül felhasználásra pénzünk, milyen hatással bír az a társadalomra, környezetünkre, mégpedig ez a társadalmilag felelős befektetés, angolul Socially Responsible Investment (SRI). Más néven etikus befektetésként is rálelhetünk erre a befektetési stratégiára.

Legkönnyebben talán egy másik betűszó segítségével lehet megfogni e felelős gondolkodás lényegét, ez pedig a talán többeknek már ismerősebben csengő CSR (Company Social Responsibility), vagyis a társadalmilag felelős vállalatok. Vagyis tehát akkor leszünk SRI-befektetők, amennyiben olyan vállalatokba fektetjük pénzünket, amely CSR, vagyis tevékenysége nincs káros hatással sem a társadalomra, sem a környezetre.

Miért lehet érdemes ilyen befektetéseket választani?

A kérdés feltétele szinte felesleges, hiszen maga az SRI definiíciója, a mögötte rejlő elgondolás alapvetően magyarázza a befektetői gondolkodásmód megváltozásának szükségességét.

Hogyan válhatunk felelős befektetőkké?

Az SRI-ben gondolkodó befektetők általában a következő stratégiák mentén indulhatnak el: az előzetes szűrés, a kollektív befektetések, illetve a részvényesi érdekérvényesítés lehetőségei.

A három stratégia közül természetesen a kisbefektetők számára a legkönnyebben, s leginkább megvalósítható a kollektív befektetésekbe való pénzelhelyezés motívuma. Ezek tipikusan befektetési alapokat, nyugdíjalapokat, egyéb pénztárakat jelentenek.

Az előzetes szűrés (milyen vállalatokat választanak, pozitív, negatív szűrés alapján), valamint a részvényesi érdekérvényesítés technikáját inkább az intézményi befektetők, a kockázati tőke képes megvalósítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit választhatunk, mit érdemes választani?

Hazánkban egyelőre újdonságként hat a felelős befektetések fogalma, világa, ez azonban a jövőben várhatóan megváltozik majd. Mint arról a héten hírt adtunk várhatóan megjelenik hazánkban is az első társadalmilag felelős befektetési alap.

A világban azonban egyre több és több lehetőség, befektetési alap közül választhatunk. Mielőtt az alapok világára térnénk, szót ejtünk az SRI-indexekről, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az 1999 óta rendszeresen publikált Dow Jones Sustainability Indexek az első olyan globális indexek, melyek révén mérhetővé vált a társadalmilag felelős vállalatok teljesítményének mérése.

Egy másik összehasonlítási, igazodási lehetőséget a 2001 óta publikált FTSE4Good indexek nyújtanak.


Mindeközben néhány FTSE World Indexek az alábbiak szerint alakultak (az összehasonlítás kedvéért):


Rövid távon úgy tűnik a hozamok egyenlőre hozam szempontjából nem tűnhetnek kecsegtetőnek ezek a vállalatok, ám hoszzú távon midnenképpen lehet benne fantázia a fenntartható technológia miatt.

Hogy milyen társadalmilag felelős befektetési alapok közül választhatunk? A választásban segítségünkre lehet a SocialFunds.com, innen csemegézünk most.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06