13 °C Budapest

Itt az újabb tipp: hogyan érhetsz el 300 százalékos hozamot

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 15:00

A globális felmelegedés mindennapi problémává válásával, a természeti katasztrófák sűrűsödésével egyre inkább középpontba kerülnek az úgynevezett etikus (egy másik elterjedt nevükön társadalmilag felelős) befektetések. A megemelkedett érdeklődést fűtheti, hogy az ilyen érvek mentén befektetéseket kezelő alapok hozamait figyelve az utóbbi egy évben jelentős szárnyalásnak lehettünk tanúi.

A brit Investment Management Association (IMA) adatai szerint idén április és június között 318 millió font (121 milliárd forint) készpénz kerül lekötésbe etikus befektetési elvek alapján működő alapokba, amely 26 millió fonttal magasabb az egy évvel korábbi időszak adatainál.

Az etikus befektetési alapok népszerűségének rohamos emelkedése az azok által elért teljesítmény számlájára is írható, ugyanis például a European Renewable Energy Index az elmúlt 3 év alatt 300 százalékot teljesített.

Ilyen kiugró teljesítményeket nem tapasztalhattunk a megelőző évek során, mint azt egy korábbi írásunkban is kiemeltük. Januárban ez a kép megváltozott, ekkor ugyanis első alkalommal került etikus befektetési alap a UK All Comapnies kategóriájának élére, több mint 300 alap közül.

A kiemelkedő hozam természetesen egyáltalán nem valószínű, hogy ilyen magasságokban maradhat, hiszen ezen alapok nem követhetnek olyan agresszív kereskedési stratégiát, mint a fő áramlathoz tartozó alapok kezelői, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy olyan vállalatokat választanak majd ki, amelyek továbbra is garantálják a magasabb hozamokat.

Az elmúlt három év tapasztalatai is ezt támasztják alá, hiszen a viszonyítási alaphoz képest (amely általában a FTSE-100-as, vagy All Share index szokott lenni) alulteljesítettek, amelyért a magas olajárakat lehet felelőssé tenni, hiszen a legtöbb felelős alap befektetési elveivel nem egyezik a "fekete arannyal" kapcsolatban lévő vállalatokba történő befektetés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nálunk egyelőre még gyerekcipőben jár ez a befektetési forma, azonban majdnem éppen egy hónappal ezelőtt adtunk hírt egy új, társadalmilag felelős elvek alapján működő befektetési alap hazai bevezetéséről.

Nemzetközi szinten általában sötét- illetve világoszöld "kategóriákba" sorolhatók a SRI-alapok, attól függően, mennyire szigorúak követelményeik. A sötétzöld alapok általában szigorúan kitiltják a fegyverkezéssel, szerencsejátékkal, bundával, dohánnyal, pornográfiával kapcsolatba hozható vállalatokat portfoliójukból, illetve az emberi jogokat semmibe vevő cégek sem kerülhetnek bele abba.

Utóbbi, vagyis a világosszöld alapok már engedékenyebbek, ők komplex tevékenységükben szemlélik az egyes vállalatokat, így fordulhat elő befektetéseik között esetleg repülőiparral, esetleg olajiparral összefüggő cég.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem