5 °C Budapest

Itt az újabb tipp: hogyan érhetsz el 300 százalékos hozamot

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 15:00

A globális felmelegedés mindennapi problémává válásával, a természeti katasztrófák sűrűsödésével egyre inkább középpontba kerülnek az úgynevezett etikus (egy másik elterjedt nevükön társadalmilag felelős) befektetések. A megemelkedett érdeklődést fűtheti, hogy az ilyen érvek mentén befektetéseket kezelő alapok hozamait figyelve az utóbbi egy évben jelentős szárnyalásnak lehettünk tanúi.

A brit Investment Management Association (IMA) adatai szerint idén április és június között 318 millió font (121 milliárd forint) készpénz kerül lekötésbe etikus befektetési elvek alapján működő alapokba, amely 26 millió fonttal magasabb az egy évvel korábbi időszak adatainál.

Az etikus befektetési alapok népszerűségének rohamos emelkedése az azok által elért teljesítmény számlájára is írható, ugyanis például a European Renewable Energy Index az elmúlt 3 év alatt 300 százalékot teljesített.

Ilyen kiugró teljesítményeket nem tapasztalhattunk a megelőző évek során, mint azt egy korábbi írásunkban is kiemeltük. Januárban ez a kép megváltozott, ekkor ugyanis első alkalommal került etikus befektetési alap a UK All Comapnies kategóriájának élére, több mint 300 alap közül.

A kiemelkedő hozam természetesen egyáltalán nem valószínű, hogy ilyen magasságokban maradhat, hiszen ezen alapok nem követhetnek olyan agresszív kereskedési stratégiát, mint a fő áramlathoz tartozó alapok kezelői, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy olyan vállalatokat választanak majd ki, amelyek továbbra is garantálják a magasabb hozamokat.

Az elmúlt három év tapasztalatai is ezt támasztják alá, hiszen a viszonyítási alaphoz képest (amely általában a FTSE-100-as, vagy All Share index szokott lenni) alulteljesítettek, amelyért a magas olajárakat lehet felelőssé tenni, hiszen a legtöbb felelős alap befektetési elveivel nem egyezik a "fekete arannyal" kapcsolatban lévő vállalatokba történő befektetés.

Nálunk egyelőre még gyerekcipőben jár ez a befektetési forma, azonban majdnem éppen egy hónappal ezelőtt adtunk hírt egy új, társadalmilag felelős elvek alapján működő befektetési alap hazai bevezetéséről.

Nemzetközi szinten általában sötét- illetve világoszöld "kategóriákba" sorolhatók a SRI-alapok, attól függően, mennyire szigorúak követelményeik. A sötétzöld alapok általában szigorúan kitiltják a fegyverkezéssel, szerencsejátékkal, bundával, dohánnyal, pornográfiával kapcsolatba hozható vállalatokat portfoliójukból, illetve az emberi jogokat semmibe vevő cégek sem kerülhetnek bele abba.

Utóbbi, vagyis a világosszöld alapok már engedékenyebbek, ők komplex tevékenységükben szemlélik az egyes vállalatokat, így fordulhat elő befektetéseik között esetleg repülőiparral, esetleg olajiparral összefüggő cég.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?