24 °C Budapest

Félnek Kínától - van rá okuk?

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 14:00

A messzeföldön olcsóságáról híres kínai áruk magas importszintje egyes vélekedések szerint eddig világszerte segített abban, hogy mind Amerikában, mind az egyéb fejlett partnereknél alacsonyabb szinten maradhasson az infláció. Most azonban egyre jobban kezdenek félni a tengerentúlon a kínai importtól, ugyanis ott az árak és bérek emelkedésének üteme öltött aggasztó méretet. Így sokan attól tartanak, hogy az eddigi defláció-importot az infláció átgyűrűzése fogja átváltani - írja az Economist.

2004 óta, amióta publikálják Amerikában a Kínából jövő import 12 havi árindexét az először vett fel pozitív értéket, júniusban 0,6 százalékot mutatott. A félelmekre ezen kívül az is ráerősített, hogy a kínai inflációs ráta 4,4 százalékra kúszott az elmúlt időszakban.

Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy a kínai exportárak emelkedése nem a kínai belföldi árszínvonal-emelkedésre vezethető vissza, hanem a jüan árfolyamának erősödése a legfőbb oka.

Vagyis tipikusan nem importált inflációról van ebben az esetben szó (mikor két ország árszínvonalának eltéréséből fakad az áremelkedés), hanem Amerika számára a dollár jüannal szembeni gyengélkedése miatt vált drágábbá a kínai áru.


Arról sem szabad elfeledkezni, hogy Amerikának nem csupán Kína az exportpartnere, a tengerentúli importárak emelkedése szinte mindegyik partner relációjában megvalósult, különös tekintettel Európára.


A kínai gazdaság szempontjából sokkal aggasztóbb képet mutat a gazdaság túlfűtöttsége, a GDP növekedése 12 éve a legmagasabb értékét vette fel, emellett haladta meg az inflációs várakozásokat is az árnövekedés mértéke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gazdaság helyzete monetáris szigorítást igényel, amelyet a kínai jegybank meg is lépett, az elmúlt bő egy év alatt kilencszer jelentette be a kötelező tartalékráta emelését, így próbálva meg a likviditást kivonni a piacról, s visszafogni a gazdaságot. Emellett a kamatráta emelésére is sor került, a legutóbbi 27 bázispontos emelés után 6,84 százalékra emelkedett az irányadó ráta.


Magyarországon a KSH adatai szerint ugyan megfordult a külkereskedelmi árak csökkenő tendenciája, de még mindig alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában tapasztalhatóak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?