14 °C Budapest

Félnek Kínától - van rá okuk?

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 14:00

A messzeföldön olcsóságáról híres kínai áruk magas importszintje egyes vélekedések szerint eddig világszerte segített abban, hogy mind Amerikában, mind az egyéb fejlett partnereknél alacsonyabb szinten maradhasson az infláció. Most azonban egyre jobban kezdenek félni a tengerentúlon a kínai importtól, ugyanis ott az árak és bérek emelkedésének üteme öltött aggasztó méretet. Így sokan attól tartanak, hogy az eddigi defláció-importot az infláció átgyűrűzése fogja átváltani - írja az Economist.

2004 óta, amióta publikálják Amerikában a Kínából jövő import 12 havi árindexét az először vett fel pozitív értéket, júniusban 0,6 százalékot mutatott. A félelmekre ezen kívül az is ráerősített, hogy a kínai inflációs ráta 4,4 százalékra kúszott az elmúlt időszakban.

Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy a kínai exportárak emelkedése nem a kínai belföldi árszínvonal-emelkedésre vezethető vissza, hanem a jüan árfolyamának erősödése a legfőbb oka.

Vagyis tipikusan nem importált inflációról van ebben az esetben szó (mikor két ország árszínvonalának eltéréséből fakad az áremelkedés), hanem Amerika számára a dollár jüannal szembeni gyengélkedése miatt vált drágábbá a kínai áru.


Arról sem szabad elfeledkezni, hogy Amerikának nem csupán Kína az exportpartnere, a tengerentúli importárak emelkedése szinte mindegyik partner relációjában megvalósult, különös tekintettel Európára.


A kínai gazdaság szempontjából sokkal aggasztóbb képet mutat a gazdaság túlfűtöttsége, a GDP növekedése 12 éve a legmagasabb értékét vette fel, emellett haladta meg az inflációs várakozásokat is az árnövekedés mértéke.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A gazdaság helyzete monetáris szigorítást igényel, amelyet a kínai jegybank meg is lépett, az elmúlt bő egy év alatt kilencszer jelentette be a kötelező tartalékráta emelését, így próbálva meg a likviditást kivonni a piacról, s visszafogni a gazdaságot. Emellett a kamatráta emelésére is sor került, a legutóbbi 27 bázispontos emelés után 6,84 százalékra emelkedett az irányadó ráta.


Magyarországon a KSH adatai szerint ugyan megfordult a külkereskedelmi árak csökkenő tendenciája, de még mindig alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában tapasztalhatóak.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?