Címke: kötelező tartalékráta (6 cikk)

Pénzcentrum | 2008. november 25. 08:45

Élénkülhet a hitelpiac: százmilliárdok szabadulnak fel decemberben!

A várakozásokkal ellentétben fél százalékponttal csökkentették a jegybanki alapkamatot, ami némileg megélénkítheti a hitelpiacot. Az irányadó ráta októberi emelése beváltotta a hozzáfűzött reményeket, megállt a forint árfolyamának zuhanása és alább hagyott a spekuláció.

Pénzcentrum | 2008. május 9. 08:45

Az MNB nem korlátozná a devizahitelt

A kockázatosnak tartott devizahitelek megoldásaként egyes bankvezérek adminisztratív korlátozást, mások az önkorlátozást tekintik a legjobb eszköznek. A Magyar Bankszövetség elnöke szerint az itthoni fejlett bankpiac nem igényel bürokratikus rendszabályozást.

Pénzcentrum | 2007. augusztus 6. 14:00

Félnek Kínától - van rá okuk?

A messzeföldön olcsóságáról híres kínai áruk magas importszintje egyes vélekedések szerint eddig világszerte segített abban, hogy mind Amerikában, mind az egyéb fejlett partnereknél alacsonyabb szinten maradhasson az infláció. Most azonban egyre jobban kezdenek félni a tengerentúlon a kínai importtól, ugyanis ott az árak és bérek emelkedésének üteme öltött aggasztó méretet. Így sokan attól tartanak, hogy az eddigi defláció-importot az infláció átgyűrűzése fogja átváltani.

Pénzcentrum | 2006. március 20. 12:00

Hogyan működik a gazdaság? - A jegybank eszközei

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Pénzcentrum | 2004. március 24. 09:39

Ismét változhat a jegybanktörvény - szélesebb elnöki jogkör

A hét első napján döntöttek a képviselők a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslat sürgős tárgyalásáról. A módosítás a különleges helyzetekre való gyorsabb reagálás érdekében szélesítené az elnök jogkörét, illetve megváltoznának a jegybank és a költségvetés közötti hitelezés feltételei is. A Napi Gazdaság szerint a jegybank gazdasági függetlenségének erősítése érdekében az MNB alaptőkéjét