Nyugdíj: hiába látták előre, bekövetkezett...

Pénzcentrum
2006. november 2. 15:00

A Generali által, a mai napon, szervezett nyugdíjkonferencián László Csaba, a KPMG adópartnere és Simonovits András, az MTA tudományos tanácsadója egy beszélgetés keretein belül megosztották nézeteiket a nyugdíjreformmal kapcsolatban.


Hol tévesztettünk utat 97-ben a nyugdíjreform kapcsán?

László Csaba: A magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetésénél, már láthatóvá váltak problémák, melyek később be is következtek. Politikai szempontból látható volt, hogy akkor válik megvalósíthatóvá a reform, ha az addigi pénztárrendszere épül. Az alapvető kérdés az az volt, hogy akkor mikor már tömegek fognak a második pillér rendszeréből nyugdíjba menni, hogy valójában magassabb hozamot kapnak-e, mintha maradtak volna az állami rendszerbe. Erre a válaszokat még nem tudjuk, de az már most látszik, hogy az adminisztrációs költségek magassabbak annál, mint amire az elején számítani lehetett.

Simonovits András: 97-98-ban a reform ellenzői már elég sok várható problémát előre jeleztek, ami azóta be is következett. Sokan a reformerek közzül úgy gondolták, hogy a problémáról úgy lehet elterelni a figyelmet, ha népnek kenyér helyett cirkuszt adunk, és ilyen cirkusz volt a magánnyugdíj-pénztár.

A törvénykezési eljárás során keletkeztek-e olyan problémák, melyek nem voltak előre láthatóak?

László Csaba: Az alap koncepció a parlamenti viták során nem változott. Ami meglepő volt, hogy a biztosítótársaságok és néhány bank volt az amely a pénztári piac nagyrészét lefedte, szemben a várakozásokkal.

Simonovits András: A pénztárakhoz kapcsolódó garancia eltörlése, egy furcsa lépés volt. Ez egy olyan probléma melyel hamarosan szembe kell nézni, mert számítani lehet majd egy tömeges visszalépésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyiben volt sikeres a második pillér bevezetése?

László Csaba: A nyugdíjreform egyike azon reformoknak, melynek eredményességéről csak hosszú évek után lehet megbizonyosodni. Én úgy gondolom, hogy amásodik pillér bevezetése szükségszerű volt. Ami a fő diolemmát okozta szakmai szinten, hogy a pénztárak működési rendjének van egy olyan eleme, ami sajnos nehezen kontrollálhatóvá teszi a gazdálkodást.

Azok az intézményeknél ahol sok tulajdonos van, és a vezetés viszonylag nehezen áttekinthető szabályok szerint irányít egy szervezetet, ott az esélye annak, nem transzparens folyamatok mentén folyik a szervezet gazdálkodása, nagy. Én a problémát alapvetően a költségstruktúrában látom, nem pedig a hozamingadozásokban.

Simonovits András: A hazai nyugdíjreformnak sok követője akadt a régióban. A magánnyugdíjpénztár bevezetése teszi lehetővé, hogy az állma ne tudjon indokolatlanul, emeléseket, vagy járulékcsökkentéseket végrehajtani. Ezzel zárták el a mézes csuprot az állam elől.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 6. 20:40
A kormánypárti politológus mérvadó lap helyett 3,4 milliós mínuszt hozott össze a tavalyi üzleti évb...
Holdblog  |  2023. június 6. 12:29
Water Street 25., New York, Manhattan-sziget: a város történetének legnagyobb méretű konverziója, ir...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?