35 °C Budapest

Nyugdíj: hiába látták előre, bekövetkezett...

Pénzcentrum
2006. november 2. 15:00

A Generali által, a mai napon, szervezett nyugdíjkonferencián László Csaba, a KPMG adópartnere és Simonovits András, az MTA tudományos tanácsadója egy beszélgetés keretein belül megosztották nézeteiket a nyugdíjreformmal kapcsolatban.


Hol tévesztettünk utat 97-ben a nyugdíjreform kapcsán?

László Csaba: A magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetésénél, már láthatóvá váltak problémák, melyek később be is következtek. Politikai szempontból látható volt, hogy akkor válik megvalósíthatóvá a reform, ha az addigi pénztárrendszere épül. Az alapvető kérdés az az volt, hogy akkor mikor már tömegek fognak a második pillér rendszeréből nyugdíjba menni, hogy valójában magassabb hozamot kapnak-e, mintha maradtak volna az állami rendszerbe. Erre a válaszokat még nem tudjuk, de az már most látszik, hogy az adminisztrációs költségek magassabbak annál, mint amire az elején számítani lehetett.

Simonovits András: 97-98-ban a reform ellenzői már elég sok várható problémát előre jeleztek, ami azóta be is következett. Sokan a reformerek közzül úgy gondolták, hogy a problémáról úgy lehet elterelni a figyelmet, ha népnek kenyér helyett cirkuszt adunk, és ilyen cirkusz volt a magánnyugdíj-pénztár.

A törvénykezési eljárás során keletkeztek-e olyan problémák, melyek nem voltak előre láthatóak?

László Csaba: Az alap koncepció a parlamenti viták során nem változott. Ami meglepő volt, hogy a biztosítótársaságok és néhány bank volt az amely a pénztári piac nagyrészét lefedte, szemben a várakozásokkal.

Simonovits András: A pénztárakhoz kapcsolódó garancia eltörlése, egy furcsa lépés volt. Ez egy olyan probléma melyel hamarosan szembe kell nézni, mert számítani lehet majd egy tömeges visszalépésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennyiben volt sikeres a második pillér bevezetése?

László Csaba: A nyugdíjreform egyike azon reformoknak, melynek eredményességéről csak hosszú évek után lehet megbizonyosodni. Én úgy gondolom, hogy amásodik pillér bevezetése szükségszerű volt. Ami a fő diolemmát okozta szakmai szinten, hogy a pénztárak működési rendjének van egy olyan eleme, ami sajnos nehezen kontrollálhatóvá teszi a gazdálkodást.

Azok az intézményeknél ahol sok tulajdonos van, és a vezetés viszonylag nehezen áttekinthető szabályok szerint irányít egy szervezetet, ott az esélye annak, nem transzparens folyamatok mentén folyik a szervezet gazdálkodása, nagy. Én a problémát alapvetően a költségstruktúrában látom, nem pedig a hozamingadozásokban.

Simonovits András: A hazai nyugdíjreformnak sok követője akadt a régióban. A magánnyugdíjpénztár bevezetése teszi lehetővé, hogy az állma ne tudjon indokolatlanul, emeléseket, vagy járulékcsökkentéseket végrehajtani. Ezzel zárták el a mézes csuprot az állam elől.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?