22 °C Budapest

Nyugdíj: hiába látták előre, bekövetkezett...

Pénzcentrum
2006. november 2. 15:00

A Generali által, a mai napon, szervezett nyugdíjkonferencián László Csaba, a KPMG adópartnere és Simonovits András, az MTA tudományos tanácsadója egy beszélgetés keretein belül megosztották nézeteiket a nyugdíjreformmal kapcsolatban.


Hol tévesztettünk utat 97-ben a nyugdíjreform kapcsán?

László Csaba: A magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetésénél, már láthatóvá váltak problémák, melyek később be is következtek. Politikai szempontból látható volt, hogy akkor válik megvalósíthatóvá a reform, ha az addigi pénztárrendszere épül. Az alapvető kérdés az az volt, hogy akkor mikor már tömegek fognak a második pillér rendszeréből nyugdíjba menni, hogy valójában magassabb hozamot kapnak-e, mintha maradtak volna az állami rendszerbe. Erre a válaszokat még nem tudjuk, de az már most látszik, hogy az adminisztrációs költségek magassabbak annál, mint amire az elején számítani lehetett.

Simonovits András: 97-98-ban a reform ellenzői már elég sok várható problémát előre jeleztek, ami azóta be is következett. Sokan a reformerek közzül úgy gondolták, hogy a problémáról úgy lehet elterelni a figyelmet, ha népnek kenyér helyett cirkuszt adunk, és ilyen cirkusz volt a magánnyugdíj-pénztár.

A törvénykezési eljárás során keletkeztek-e olyan problémák, melyek nem voltak előre láthatóak?

László Csaba: Az alap koncepció a parlamenti viták során nem változott. Ami meglepő volt, hogy a biztosítótársaságok és néhány bank volt az amely a pénztári piac nagyrészét lefedte, szemben a várakozásokkal.

Simonovits András: A pénztárakhoz kapcsolódó garancia eltörlése, egy furcsa lépés volt. Ez egy olyan probléma melyel hamarosan szembe kell nézni, mert számítani lehet majd egy tömeges visszalépésre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mennyiben volt sikeres a második pillér bevezetése?

László Csaba: A nyugdíjreform egyike azon reformoknak, melynek eredményességéről csak hosszú évek után lehet megbizonyosodni. Én úgy gondolom, hogy amásodik pillér bevezetése szükségszerű volt. Ami a fő diolemmát okozta szakmai szinten, hogy a pénztárak működési rendjének van egy olyan eleme, ami sajnos nehezen kontrollálhatóvá teszi a gazdálkodást.

Azok az intézményeknél ahol sok tulajdonos van, és a vezetés viszonylag nehezen áttekinthető szabályok szerint irányít egy szervezetet, ott az esélye annak, nem transzparens folyamatok mentén folyik a szervezet gazdálkodása, nagy. Én a problémát alapvetően a költségstruktúrában látom, nem pedig a hozamingadozásokban.

Simonovits András: A hazai nyugdíjreformnak sok követője akadt a régióban. A magánnyugdíjpénztár bevezetése teszi lehetővé, hogy az állma ne tudjon indokolatlanul, emeléseket, vagy járulékcsökkentéseket végrehajtani. Ezzel zárták el a mézes csuprot az állam elől.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?