28 °C Budapest

Nyugdíj: hiába látták előre, bekövetkezett...

Pénzcentrum
2006. november 2. 15:00

A Generali által, a mai napon, szervezett nyugdíjkonferencián László Csaba, a KPMG adópartnere és Simonovits András, az MTA tudományos tanácsadója egy beszélgetés keretein belül megosztották nézeteiket a nyugdíjreformmal kapcsolatban.


Hol tévesztettünk utat 97-ben a nyugdíjreform kapcsán?

László Csaba: A magánnyugdíjpénztári rendszer bevezetésénél, már láthatóvá váltak problémák, melyek később be is következtek. Politikai szempontból látható volt, hogy akkor válik megvalósíthatóvá a reform, ha az addigi pénztárrendszere épül. Az alapvető kérdés az az volt, hogy akkor mikor már tömegek fognak a második pillér rendszeréből nyugdíjba menni, hogy valójában magassabb hozamot kapnak-e, mintha maradtak volna az állami rendszerbe. Erre a válaszokat még nem tudjuk, de az már most látszik, hogy az adminisztrációs költségek magassabbak annál, mint amire az elején számítani lehetett.

Simonovits András: 97-98-ban a reform ellenzői már elég sok várható problémát előre jeleztek, ami azóta be is következett. Sokan a reformerek közzül úgy gondolták, hogy a problémáról úgy lehet elterelni a figyelmet, ha népnek kenyér helyett cirkuszt adunk, és ilyen cirkusz volt a magánnyugdíj-pénztár.

A törvénykezési eljárás során keletkeztek-e olyan problémák, melyek nem voltak előre láthatóak?

László Csaba: Az alap koncepció a parlamenti viták során nem változott. Ami meglepő volt, hogy a biztosítótársaságok és néhány bank volt az amely a pénztári piac nagyrészét lefedte, szemben a várakozásokkal.

Simonovits András: A pénztárakhoz kapcsolódó garancia eltörlése, egy furcsa lépés volt. Ez egy olyan probléma melyel hamarosan szembe kell nézni, mert számítani lehet majd egy tömeges visszalépésre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyiben volt sikeres a második pillér bevezetése?

László Csaba: A nyugdíjreform egyike azon reformoknak, melynek eredményességéről csak hosszú évek után lehet megbizonyosodni. Én úgy gondolom, hogy amásodik pillér bevezetése szükségszerű volt. Ami a fő diolemmát okozta szakmai szinten, hogy a pénztárak működési rendjének van egy olyan eleme, ami sajnos nehezen kontrollálhatóvá teszi a gazdálkodást.

Azok az intézményeknél ahol sok tulajdonos van, és a vezetés viszonylag nehezen áttekinthető szabályok szerint irányít egy szervezetet, ott az esélye annak, nem transzparens folyamatok mentén folyik a szervezet gazdálkodása, nagy. Én a problémát alapvetően a költségstruktúrában látom, nem pedig a hozamingadozásokban.

Simonovits András: A hazai nyugdíjreformnak sok követője akadt a régióban. A magánnyugdíjpénztár bevezetése teszi lehetővé, hogy az állma ne tudjon indokolatlanul, emeléseket, vagy járulékcsökkentéseket végrehajtani. Ezzel zárták el a mézes csuprot az állam elől.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 17:04
Reagált a TV2 Csoport sajtóosztálya a Media1 érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a Nielsen Közöns...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem