Mennyi lesz a nyugdíjad? - Senki nem tudja megmondani

Pénzcentrum
2006. november 2. 08:00

Szinte nincs olyan aktív ember ma hazánkban aki, ne fizetne egy kisebb-nagyobb összeget havi rendszerességgel valamilyen önkéntes- illetve magánnyugdíj pénztárba. Azonban, hogy mennyi nyugdíjra számíthat jó néhány év múlva, azt senki nem tudja megmondani. Ugyanis a törvény nem határozza meg egyértelműen az alkalmazandó járadékszámítási módot. Így a különböző számítási módszerek között akár 50-80 százalékos eltérés is lehet a fizetendő összegben. Ez pedig némi feszültséget kelthet majd a pénztártagok körében.

A hazai nyugdíjrendszer problémáiról, a hazai lakosság öngondoskodási- megtakarítási hajlandóságáról és a biztosítók szerepéről beszélgettünk Paál Zoltánnal, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. igazgatósági tagjával.

Pénzcentrum:Mennyire készül a hazai lakosság tudatosan a nyugdíjas éveire?

Paál Zoltán: Sajnos azt kell hogy mondjam, szinte semennyire nem tudatos a hazai lakosság. Az emberek nagy része sajnos az alapfogalmakkal sincs tisztában. Sokan azt hiszik máig is, hogy a nyugdíj megállapítás alapja az utolsó egy vagy az utolsó néhány év jövedelme. Meglepő módon nagyon sokan azt sem tudják, hogy mennyi a nyugdíjkorhatár.

Ebből következik, hogy összességében azoknak a száma, akik rendelkeznek valamilyen nyugdíj-előtakarékossággal, harminc százalék alatt van. Ezen belül ha megnézzük, hogy ezek a megtakarítás formák hogyan alakulnak, a kép még szörnyűbb. Az önkéntes pénztárakba való minimális havi befizetésekből valójában nem lehet nyugdíjra számítani.

Pénzcentrum:A hazai lakosság mely szegmensei azok, melyek tudatosan készülnek a nyugdíjas éveikre?

Paál Zoltán: Akik készülnek nyugdíjas éveikre előtakarékossággal, ők jellemzően azok, akik kevésbé veszélyeztetettek a problémával. A fiatal pályakezdőkre nem jellemző az előtakarékosság. Az értelmiségi, jobban kereső 40 év körüli réteg az, mely már tudatosan készül a nyugdíjas éveire.

Azok, akik a legveszélyeztetebbek: a minimálbérre bejelentett vállalkozók, a rosszabbul keresők, akiknek várhatóan alacsonyabb lesz a nyugdíjuk, ők egyáltalán nem készülnek a nyugdíjas éveikre. Jellemző, hogy ezek az emberek akkor kezdenek el a nyugdíjjal foglalkozni, mikor már nem áll elég idő rendelkezésre, hogy megfelelő mennyiségű pénz összegyűljön.

Pénzcentrum:Mi a biztosítók szerepe a hazai nyugdíjrendszer átalakításában?

Paál Zoltán: Sokan azt hiszik, ha belépnek valamiféle nyugdíjpénztárba, akkor nekik meg van oldva a nyugdíjuk. Sajnos ez nem igaz. Ugyanis ha összességében nézem a magánnyugdíjpénztárak bevezetésével nem lett a rendszerben több pénz, csak máshogy osztják el.

A magánnyugdíjpénztári rendszer egy kicsit arról szól, hogy a szolidaritási elemet - mely benn van a nyugdíjrendszerbe - egy kicsit gyengítem. De alapvetően ettől nem lesz több pénz a rendszerben.

Mikor a nyugdíjrendszer reformjáról beszélnek ma, akkor jellemzően a nyugdíjrendszer hosszú távú önfenntartására törekednek. Erre volt egy komoly lépés az, mikor '97-ben bevezették a magánnyugdíj-pénztárakat. A reformok arról szólnak, hogy próbálják az aktívakat kicsit tovább aktív állományba tartani. A nyugdíjrendszer belső feszültségét próbálják meg csökkenteni ezzel. De ez sajnos önmagában nem oldja meg a problémát, mert az alapvető gond az, hogy nincs elég pénz a rendszerben.

A biztosítási szektor az, amely arról szól, hogy további forrásokat teszünk a rendszerbe, hogy tudatos öngondoskodásra késztetjük az embereket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tehát az egész jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságát az veszélyezteti, hogy van egy demográfiai változás. Emiatt a hagyományos felosztó-kirovó rendszerek igen súlyos problémákkal néznek szembe. Ezt a problémát átmenetileg lehet orvosolni különböző módszerekkel, de végső sorban tényleges megoldás a plusz források bevonása lenne.

Pénzcentrum:Mely biztosítási konstrukciók azok, amik megteremthetik a szükséges plusz forrásokat?

Paál Zoltán: Gyakorlatilag ezen konstrukciók alapjai megvannak. Azt kell eldönteni, hogy milyen típusú megtakarításról legyen szó. Az ügyfelek kockázattűrő képessége nagyon különböző, ezért ez alapvetően meghatározza termékek mögött meghúzódó befektetési politikát.

Előtérbe kerülnek a garanciával rendelkező konstrukciók, illetve a termékekhez többfajta befektetési lehetőséget kell majd felkínálni az ügyfeleknek, az egészen konzervatív portfolióktól egészen a kockázatos távol-keleti portfoliókig.

Ezek a konstrukciók alapvetően unit-linked termékek, a Generálinál az idei évben kötött unit-linked biztosítások mintegy 30-40 százaléka hosszú lejáratú és nyugdíjcéllal kötötték meg az ügyfelek. A későbbiekben, néhány év múlva, már megjelenhetnek az index-linked konstrukciók is. Előtérbe kerülnek a járadékbiztosítások is, melyek most még kicsit misztikus terméknek tűnnek a hazai piacon.

Pénzcentrum:Ma Magyarországon a nyugdíjpénztárak évente rendszeresen közlik befektetéseik elmúlt évi hozamát, az ügyfelek értesítést kapnak a számlájukon lévő pénz mennyiségéről, azonban azt senki nem tudja megmondani, hogy mennyi nyugdíjra számíthat egy ügyfél. Várható-e valamiféle változás ez ügyen?

Paál Zoltán: A piacon jelenleg a Generali van abban a helyzetben, hogy az ügyfél köthet olyan garantált járadékbiztosítást, melynél a tartam elején megmondjuk, hogy a lejárat után mekkora járadékra számíthat az ügyfél.

Amit én kicsit tragikusnak látok, hogy egy magánnyugdíj-pénztárra vonatkozó törvényben semmi nincs arra vonatkozólag, hogy hogyan kell járadékot kalkulálni. Számtalan olyan kérdés van, amely nincs egyértelműen szabályozva, és ebből kifizetésekkor igen komoly eltérések lehetnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22