15 °C Budapest

Mennyi lesz a nyugdíjad? - Senki nem tudja megmondani

Pénzcentrum
2006. november 2. 08:00

Szinte nincs olyan aktív ember ma hazánkban aki, ne fizetne egy kisebb-nagyobb összeget havi rendszerességgel valamilyen önkéntes- illetve magánnyugdíj pénztárba. Azonban, hogy mennyi nyugdíjra számíthat jó néhány év múlva, azt senki nem tudja megmondani. Ugyanis a törvény nem határozza meg egyértelműen az alkalmazandó járadékszámítási módot. Így a különböző számítási módszerek között akár 50-80 százalékos eltérés is lehet a fizetendő összegben. Ez pedig némi feszültséget kelthet majd a pénztártagok körében.

A hazai nyugdíjrendszer problémáiról, a hazai lakosság öngondoskodási- megtakarítási hajlandóságáról és a biztosítók szerepéről beszélgettünk Paál Zoltánnal, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. igazgatósági tagjával.

Pénzcentrum:Mennyire készül a hazai lakosság tudatosan a nyugdíjas éveire?

Paál Zoltán: Sajnos azt kell hogy mondjam, szinte semennyire nem tudatos a hazai lakosság. Az emberek nagy része sajnos az alapfogalmakkal sincs tisztában. Sokan azt hiszik máig is, hogy a nyugdíj megállapítás alapja az utolsó egy vagy az utolsó néhány év jövedelme. Meglepő módon nagyon sokan azt sem tudják, hogy mennyi a nyugdíjkorhatár.

Ebből következik, hogy összességében azoknak a száma, akik rendelkeznek valamilyen nyugdíj-előtakarékossággal, harminc százalék alatt van. Ezen belül ha megnézzük, hogy ezek a megtakarítás formák hogyan alakulnak, a kép még szörnyűbb. Az önkéntes pénztárakba való minimális havi befizetésekből valójában nem lehet nyugdíjra számítani.

Pénzcentrum:A hazai lakosság mely szegmensei azok, melyek tudatosan készülnek a nyugdíjas éveikre?

Paál Zoltán: Akik készülnek nyugdíjas éveikre előtakarékossággal, ők jellemzően azok, akik kevésbé veszélyeztetettek a problémával. A fiatal pályakezdőkre nem jellemző az előtakarékosság. Az értelmiségi, jobban kereső 40 év körüli réteg az, mely már tudatosan készül a nyugdíjas éveire.

Azok, akik a legveszélyeztetebbek: a minimálbérre bejelentett vállalkozók, a rosszabbul keresők, akiknek várhatóan alacsonyabb lesz a nyugdíjuk, ők egyáltalán nem készülnek a nyugdíjas éveikre. Jellemző, hogy ezek az emberek akkor kezdenek el a nyugdíjjal foglalkozni, mikor már nem áll elég idő rendelkezésre, hogy megfelelő mennyiségű pénz összegyűljön.

Pénzcentrum:Mi a biztosítók szerepe a hazai nyugdíjrendszer átalakításában?

Paál Zoltán: Sokan azt hiszik, ha belépnek valamiféle nyugdíjpénztárba, akkor nekik meg van oldva a nyugdíjuk. Sajnos ez nem igaz. Ugyanis ha összességében nézem a magánnyugdíjpénztárak bevezetésével nem lett a rendszerben több pénz, csak máshogy osztják el.

A magánnyugdíjpénztári rendszer egy kicsit arról szól, hogy a szolidaritási elemet - mely benn van a nyugdíjrendszerbe - egy kicsit gyengítem. De alapvetően ettől nem lesz több pénz a rendszerben.

Mikor a nyugdíjrendszer reformjáról beszélnek ma, akkor jellemzően a nyugdíjrendszer hosszú távú önfenntartására törekednek. Erre volt egy komoly lépés az, mikor '97-ben bevezették a magánnyugdíj-pénztárakat. A reformok arról szólnak, hogy próbálják az aktívakat kicsit tovább aktív állományba tartani. A nyugdíjrendszer belső feszültségét próbálják meg csökkenteni ezzel. De ez sajnos önmagában nem oldja meg a problémát, mert az alapvető gond az, hogy nincs elég pénz a rendszerben.

A biztosítási szektor az, amely arról szól, hogy további forrásokat teszünk a rendszerbe, hogy tudatos öngondoskodásra késztetjük az embereket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tehát az egész jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatóságát az veszélyezteti, hogy van egy demográfiai változás. Emiatt a hagyományos felosztó-kirovó rendszerek igen súlyos problémákkal néznek szembe. Ezt a problémát átmenetileg lehet orvosolni különböző módszerekkel, de végső sorban tényleges megoldás a plusz források bevonása lenne.

Pénzcentrum:Mely biztosítási konstrukciók azok, amik megteremthetik a szükséges plusz forrásokat?

Paál Zoltán: Gyakorlatilag ezen konstrukciók alapjai megvannak. Azt kell eldönteni, hogy milyen típusú megtakarításról legyen szó. Az ügyfelek kockázattűrő képessége nagyon különböző, ezért ez alapvetően meghatározza termékek mögött meghúzódó befektetési politikát.

Előtérbe kerülnek a garanciával rendelkező konstrukciók, illetve a termékekhez többfajta befektetési lehetőséget kell majd felkínálni az ügyfeleknek, az egészen konzervatív portfolióktól egészen a kockázatos távol-keleti portfoliókig.

Ezek a konstrukciók alapvetően unit-linked termékek, a Generálinál az idei évben kötött unit-linked biztosítások mintegy 30-40 százaléka hosszú lejáratú és nyugdíjcéllal kötötték meg az ügyfelek. A későbbiekben, néhány év múlva, már megjelenhetnek az index-linked konstrukciók is. Előtérbe kerülnek a járadékbiztosítások is, melyek most még kicsit misztikus terméknek tűnnek a hazai piacon.

Pénzcentrum:Ma Magyarországon a nyugdíjpénztárak évente rendszeresen közlik befektetéseik elmúlt évi hozamát, az ügyfelek értesítést kapnak a számlájukon lévő pénz mennyiségéről, azonban azt senki nem tudja megmondani, hogy mennyi nyugdíjra számíthat egy ügyfél. Várható-e valamiféle változás ez ügyen?

Paál Zoltán: A piacon jelenleg a Generali van abban a helyzetben, hogy az ügyfél köthet olyan garantált járadékbiztosítást, melynél a tartam elején megmondjuk, hogy a lejárat után mekkora járadékra számíthat az ügyfél.

Amit én kicsit tragikusnak látok, hogy egy magánnyugdíj-pénztárra vonatkozó törvényben semmi nincs arra vonatkozólag, hogy hogyan kell járadékot kalkulálni. Számtalan olyan kérdés van, amely nincs egyértelműen szabályozva, és ebből kifizetésekkor igen komoly eltérések lehetnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem