8 °C Budapest

Problémák a kamatadó körül - Túl sok a nyitott kérdés!

Pénzcentrum
2006. augusztus 22. 09:00

Bár a kamatadó bevezetésétől már csak napok választanak el minket, számos kérdés nyitott még azzal kapcsolatban, milyen feltételek mellett hirdethetik majd a bankok az adókötelessé vált konstrukcióikat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár a kamatadó bevezetésétől már csak napok választanak el minket, számos kérdés nyitott még azzal kapcsolatban, milyen feltételek mellett hirdethetik majd a bankok az adókötelessé vált konstrukcióikat - írja a Napi.

Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy a kamatadó bevezetését követően a fogyasztók pontos tájékoztatása érdekében szabályozzák-e, hogy a pénzintézetek egységesen hirdessék kamataikat. (Európában egységesen a bruttó kamatokat hirdetik azon országokban, ahol van kamatadó.)

A betéti ajánlatok összehasonlíthatóságát segítené, ha a jövőben a kamatadó mértékével is csökkentett kamatértéket mutatná az EBKM, ehhez azonban meg kellene változtatni a mutató számításáról szóló kormányrendeletet.

Napokkal az indulás előtt az sem biztos még, hogy pontosan meddig lehet befektetési jegyet venni, hogy adómentes legyen a megtakarítás. A problémát az okozza, hogy itt T+2 napos elszámolás érvényesül, így az augusztus 30-án megvásárolt értékpapír ténylegesen csak szeptember elsején kerül a tulajdonos birotkába.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?