Fizess, ha bírsz!- Rés a kamatadó pajzsán

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 08:00

Szeptember egytől itt a kamatadó, bizony a visszaszámlálás elkezdődött. A befektetők kibúvókat keresnek, a pénzintézetek pedig "akciós" megoldásokat kínálnak. Azonban a sorsát senki nem kerülheti el, vagy mégis?

A bankok által kínált megoldások mellett, megkérdeztünk egy adószakértőt is mit tehetünk jövedelmünk eme megcsapolása ellen.

Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere szerint, sokakban még él az a tévhit, hogy a külföldre menekített vagyon láthatatlan. Nos, nekik rossz hír, hogy ez nincs így. Ugyanis, az adóhatóságg, együttműködve a külföldi kollégákkal, szemmel tartja hazánk fiainak külföldi gyarapodását is. Ezzel a módszerrel nem úszhatjuk meg tehát a szeptember 1 -től érvényes 20 százalékos kamatadót. Sőt, a külfoldi nyereség esetében, nem a pénzintézet vonja le az adót, hanem saját magunk készíthetjük bevallásunkat és járulhatunk a kincstárhoz.

Nem működik az a módszer sem, hogy valaki a kiskorú családtagja nevén fialtatja pénzét. A műkincsben és egyébb ingóságban tartott vagyonnal elméletileg (és gyakorlatilag is) kikerülhetjük a kamatadót. Viszont, ha tuladunk a felhalmozott kincsen, akkor 25 százalékos sáppal kell szembe néznünk. Ugyanis, az ingó vagyontárgyak elidegenítésének következtébben bekövetkező árfolyamnyereség után adóznunk kell.

Az egyetlen megoldást a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) jelenti. Mivel az ezen elhelyezett összegek mentesülnek az adó alól. A dolog szépséghibája csak az, hogy nyugdíjas éveinkig várni kell befektetésünk gyümölcsére.

Öröm az ürömbe, hogy a pénzintézetek, kihasználva a törvényadta rést - miszerint a szeptember 1 előtt elhelyezett befektetések adómentességet élveznek az első kamat-illetve hozamfizetés előtt - sorra jelennek meg a piacon a hosszú távú megtakarítást lehetővé tevő termékeikkel. (hiszen ezek jelentenek fedezéket a leghosszabb ideig a kamatadó ellen).

A termékek között megtalálhatók a befektetési egységhez kötött életbiztosítások (ezekhez plusz adókedvezmény is igénybevehető), a nyílt és zártvégű befektetési alapok és természetesen a lekötött betétek, melyek között már találkozhatunk 10 éves futamideű konstrukcióval is. A portékák közös jellemzője, hogy szinte mindegyik az alapkamat feletti hozamot kínálja a befektetőknek.

Mit is jelent?
A kamatadó optimalizálásának az a lényege, hogy a szeptember 1-je előtt lekötött betétek kamatai az adott periódusra adómentesek, így az éri meg a legjobban, ha minél hosszabb lejáratú lekötést választunk. Például ha 3 hónapos fordulójú kamatozást választunk 2006. augusztus 31-én, akkor az ez első három hónap kamatmentes, csak az utána következő időszakok kamatát terheli az adó. Ez esetben decembertől kell kamataink után adót fizetnünk.
Lássuk a Bankok ajánlatát!

Az IEB a hosszabb távú lekötésekre helyezi a hangsúlyt és ennek megfelelő betéti ajánlatot nyújt ügyfeleinek: a 6 havi lekötésű diszkont betét kamata jelenleg 6,25% (EBKM: 6,25%), a 12 havi diszkontbetét kamata pedig 7,00% (EBKM: 7,00%). Még augusztus folyamán meg szeretnének jelenni 18, 24, 36 havi lekötésre szóló fix kamatozású, akciós betéti ajánlattal is.

Az Erste augusztus elsejétől kínál három új befektetési alapot. A Konzervatív, Kiegyensúlyozott, és Dinamikus Alapra keresztelt új konstrukciók összetétele az ügyfelek kockázatvállalási hajlandóságától függően oszlik meg a pénzpiaci, ingat-lan-, kötvény- és részvényalapok között. A minimum befektetési időtáv fél, 1, illetve 2 év .

Emellett az Erste egy új hitellehetőséggel is befektetésre sarkallja ügyfeleit. A Befektetési hitel kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. A hitellimit egymillió forint, hitelbírálat nincs, a fedezetet az ügyfél tulajdonában lévő befektetési jegyek jelentik. A hitelt legfeljebb hat hónapra lehet felvenni, kamata az aktuális jegybanki alapkamat plusz két százalék.

Az MKB-nál 24, 25 és 36 hónapos lekötött betétekkel kerülhetjük el a kamatadót, vagy egy szintén új, Pagoda névre hallgató, tőkegarantált származtatott alappal. A 25 hónapos fix kamatozású betéteket kockázatkerülő ügyfeleknek ajánlja a bank. Ők 1 millió forinttól már 7,5 százalékos kamathoz juthatnak. A Pagoda futamideje 3 év, jegyzési időszaka augusztus 3-tól 24-ig tart, mely alatt 5,25 százalékos kamattal diszkontált árfolyammal jegyezhető a befektetési jegy. A minimális befektethető összeg ennél a konstrukciónál 100 ezer forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az OTP a hosszú távú befektetések piacát célozza meg, így ajánlatai között akár 10 éves futamidejű termékkel is találkozhatunk. Az OTP Bank a július 17-én indított lakossági forintbetét-akciója keretében - amely augusztus 31-éig tart - a 12 hónapra lekötött forint betétekre kedvezményes, fix kamatot kínál. A szeptember 1-je előtt lekötött betétek első kamatjóváírása garantáltan mentesül az adótehertől. Az akció a legalább 100 ezer forintos betétekre szól, folyamatos lekötési megbízás mellett. Az akciós kamat 1 millió Ft alatti lekötés esetén 5,75 %, 2,5 millió Ft alatti lekötés esetén 6,00 %, 5 millió Ft alatti lekötés esetén 6,25 %, 5 millió Ft feletti lekötés esetén pedig 7,00 %.

Július 24-étől 2006. augusztus 31-éig jegyezhetik a befektetők az OTP Bank fiókhálózatában a lakossági jelzáloglevél-kibocsátási program keretében forgalomba hozott 2, 3, 5 és 10 éves futamidejű jelzálogleveleket. Az értékpapírok futamidőtől függetlenül egy kamatperiódusúak, azaz lejáratkor egy összegben kapja meg a befektető a tőkét és a kamatot is. Az új termék mindazoknak optimális megoldást kínál, akik közép vagy hosszabb távra keresnek mérsékelt kockázatú, fix kamatozású befektetési lehetőséget úgy, hogy a jelenlegi 0 százalékos kamatadó lehetőségét is megtartsák.


Az OTP Bank azonban nemcsak az újonnan vásárló ügyfelei részére teszi elérhetővé ezt a kedvező megoldást, hanem a már meglévő ügyfelek érdekeit is szem előtt tartva kidolgozott egy olyan konstrukciót is, amellyel azok az ügyfelek is elkerülhetik a kamatadó negatív hatásait, akik már jelenleg is rendelkeznek 3 és/vagy 10 éves futamidejű jelzáloglevelekkel. A bank lehetőséget biztosít arra, hogy ügyfelei a korábban megvásárolt jelzálogleveleiket a július 24-én kezdődött jegyzési eljárás keretén belül cserélhessék le újkamatperiódusú jelzáloglevelekre. Ezáltal a bank régi ügyfelei adózási szempontból ugyanolyan hatékony befektetéshez juthatnak, mint azok, akik csak most jegyeznek jelzáloglevelet. A bank az új jelzáloglevelek jegyzésekor fedezetként a következő, korábban kibocsátott lakossági jelzálogleveleket fogadja el: OJB2008/V, OJB2009/III, OJB2015/I, OJB2016/I és OJB2015/J.

Augusztus 2-án indított új lakossági forintbetét akciót az OTP Bank. A szeptember 30-áig tartó akcióban mindazok részt vehetnek, akik 2006. július 31-i megtakarításaik összegét legalább 100 ezer forinttal növelik. A legnagyobb magyarországi hitelintézet fix kamatozású, 3 hónapos betételhelyezési lehetőséget kínál, folyamatos lekötési megbízással. Az akció során lekötött új betétek alapkamata 5,25 % lesz, 1 millió forint feletti összegre 5,50 %, 2,5 millió forint feletti összegre 6,00 %, 5 millió forint feletti összegre pedig 6,50 %-ot fizet a legnagyobb hazai hitelintézet.


A HVB Hozamhajrá névvel indított új tőkegarantált befektetési alapot, amely két hétig, augusztus 14-től 25-ig jegyezhető, már 10 ezer forinttól, 3,5 éves futamidőre. Ezekívül a bank, a lekötött betétek széles palettáját kínálja ügyfeleinek. Ezek közzül is kiemelkedik a 24 hónapos futamidővel rendelkező betéti termék, mely már 250 ezer forinttól indítható és 7,245 százalék éves kamatot nyújt a befektetőknek.

A Raiffeisen évi 7 százalékos kamatot biztosít a 12 hónapos, 100 ezer forintnál nagyobb öszszegű lekötésekre; 6 hónapos, 100 ezer forintnál nagyobb öszszegű lekötésekre 6,5 százalékot ad. A 12 hónapos lekötések hozama évi 8,1 százalékra is növelhető, ha az ügyfél a pénzintézet egyéb szolgáltatásait is igénybe veszi.

A Budapest Bank 7,25 százalékot ad az új Augusztus Betétszámlájukon elhelyezett megtakarítások teljes összegére. A bank a betétszámlán elhelyezett összeg minimumát nem határozta meg.

A CIB két új, magas kamatozású kötvénnyel jelent meg a piacon. A CIB Classic 2008B elnevezésű papír futamideje két év, kamata két évre 15 százalék. A CIB 2009A jelű kötvény hároméves lejáratú, amely alatt 24 százalékos kamatot ad a teljes futamidőre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem