Fizess, ha bírsz!- Rés a kamatadó pajzsán

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 08:00

Szeptember egytől itt a kamatadó, bizony a visszaszámlálás elkezdődött. A befektetők kibúvókat keresnek, a pénzintézetek pedig "akciós" megoldásokat kínálnak. Azonban a sorsát senki nem kerülheti el, vagy mégis?

A bankok által kínált megoldások mellett, megkérdeztünk egy adószakértőt is mit tehetünk jövedelmünk eme megcsapolása ellen.

Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere szerint, sokakban még él az a tévhit, hogy a külföldre menekített vagyon láthatatlan. Nos, nekik rossz hír, hogy ez nincs így. Ugyanis, az adóhatóságg, együttműködve a külföldi kollégákkal, szemmel tartja hazánk fiainak külföldi gyarapodását is. Ezzel a módszerrel nem úszhatjuk meg tehát a szeptember 1 -től érvényes 20 százalékos kamatadót. Sőt, a külfoldi nyereség esetében, nem a pénzintézet vonja le az adót, hanem saját magunk készíthetjük bevallásunkat és járulhatunk a kincstárhoz.

Nem működik az a módszer sem, hogy valaki a kiskorú családtagja nevén fialtatja pénzét. A műkincsben és egyébb ingóságban tartott vagyonnal elméletileg (és gyakorlatilag is) kikerülhetjük a kamatadót. Viszont, ha tuladunk a felhalmozott kincsen, akkor 25 százalékos sáppal kell szembe néznünk. Ugyanis, az ingó vagyontárgyak elidegenítésének következtébben bekövetkező árfolyamnyereség után adóznunk kell.

Az egyetlen megoldást a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) jelenti. Mivel az ezen elhelyezett összegek mentesülnek az adó alól. A dolog szépséghibája csak az, hogy nyugdíjas éveinkig várni kell befektetésünk gyümölcsére.

Öröm az ürömbe, hogy a pénzintézetek, kihasználva a törvényadta rést - miszerint a szeptember 1 előtt elhelyezett befektetések adómentességet élveznek az első kamat-illetve hozamfizetés előtt - sorra jelennek meg a piacon a hosszú távú megtakarítást lehetővé tevő termékeikkel. (hiszen ezek jelentenek fedezéket a leghosszabb ideig a kamatadó ellen).

A termékek között megtalálhatók a befektetési egységhez kötött életbiztosítások (ezekhez plusz adókedvezmény is igénybevehető), a nyílt és zártvégű befektetési alapok és természetesen a lekötött betétek, melyek között már találkozhatunk 10 éves futamideű konstrukcióval is. A portékák közös jellemzője, hogy szinte mindegyik az alapkamat feletti hozamot kínálja a befektetőknek.

Mit is jelent?
A kamatadó optimalizálásának az a lényege, hogy a szeptember 1-je előtt lekötött betétek kamatai az adott periódusra adómentesek, így az éri meg a legjobban, ha minél hosszabb lejáratú lekötést választunk. Például ha 3 hónapos fordulójú kamatozást választunk 2006. augusztus 31-én, akkor az ez első három hónap kamatmentes, csak az utána következő időszakok kamatát terheli az adó. Ez esetben decembertől kell kamataink után adót fizetnünk.
Lássuk a Bankok ajánlatát!

Az IEB a hosszabb távú lekötésekre helyezi a hangsúlyt és ennek megfelelő betéti ajánlatot nyújt ügyfeleinek: a 6 havi lekötésű diszkont betét kamata jelenleg 6,25% (EBKM: 6,25%), a 12 havi diszkontbetét kamata pedig 7,00% (EBKM: 7,00%). Még augusztus folyamán meg szeretnének jelenni 18, 24, 36 havi lekötésre szóló fix kamatozású, akciós betéti ajánlattal is.

Az Erste augusztus elsejétől kínál három új befektetési alapot. A Konzervatív, Kiegyensúlyozott, és Dinamikus Alapra keresztelt új konstrukciók összetétele az ügyfelek kockázatvállalási hajlandóságától függően oszlik meg a pénzpiaci, ingat-lan-, kötvény- és részvényalapok között. A minimum befektetési időtáv fél, 1, illetve 2 év .

Emellett az Erste egy új hitellehetőséggel is befektetésre sarkallja ügyfeleit. A Befektetési hitel kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. A hitellimit egymillió forint, hitelbírálat nincs, a fedezetet az ügyfél tulajdonában lévő befektetési jegyek jelentik. A hitelt legfeljebb hat hónapra lehet felvenni, kamata az aktuális jegybanki alapkamat plusz két százalék.

Az MKB-nál 24, 25 és 36 hónapos lekötött betétekkel kerülhetjük el a kamatadót, vagy egy szintén új, Pagoda névre hallgató, tőkegarantált származtatott alappal. A 25 hónapos fix kamatozású betéteket kockázatkerülő ügyfeleknek ajánlja a bank. Ők 1 millió forinttól már 7,5 százalékos kamathoz juthatnak. A Pagoda futamideje 3 év, jegyzési időszaka augusztus 3-tól 24-ig tart, mely alatt 5,25 százalékos kamattal diszkontált árfolyammal jegyezhető a befektetési jegy. A minimális befektethető összeg ennél a konstrukciónál 100 ezer forint.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az OTP a hosszú távú befektetések piacát célozza meg, így ajánlatai között akár 10 éves futamidejű termékkel is találkozhatunk. Az OTP Bank a július 17-én indított lakossági forintbetét-akciója keretében - amely augusztus 31-éig tart - a 12 hónapra lekötött forint betétekre kedvezményes, fix kamatot kínál. A szeptember 1-je előtt lekötött betétek első kamatjóváírása garantáltan mentesül az adótehertől. Az akció a legalább 100 ezer forintos betétekre szól, folyamatos lekötési megbízás mellett. Az akciós kamat 1 millió Ft alatti lekötés esetén 5,75 %, 2,5 millió Ft alatti lekötés esetén 6,00 %, 5 millió Ft alatti lekötés esetén 6,25 %, 5 millió Ft feletti lekötés esetén pedig 7,00 %.

Július 24-étől 2006. augusztus 31-éig jegyezhetik a befektetők az OTP Bank fiókhálózatában a lakossági jelzáloglevél-kibocsátási program keretében forgalomba hozott 2, 3, 5 és 10 éves futamidejű jelzálogleveleket. Az értékpapírok futamidőtől függetlenül egy kamatperiódusúak, azaz lejáratkor egy összegben kapja meg a befektető a tőkét és a kamatot is. Az új termék mindazoknak optimális megoldást kínál, akik közép vagy hosszabb távra keresnek mérsékelt kockázatú, fix kamatozású befektetési lehetőséget úgy, hogy a jelenlegi 0 százalékos kamatadó lehetőségét is megtartsák.


Az OTP Bank azonban nemcsak az újonnan vásárló ügyfelei részére teszi elérhetővé ezt a kedvező megoldást, hanem a már meglévő ügyfelek érdekeit is szem előtt tartva kidolgozott egy olyan konstrukciót is, amellyel azok az ügyfelek is elkerülhetik a kamatadó negatív hatásait, akik már jelenleg is rendelkeznek 3 és/vagy 10 éves futamidejű jelzáloglevelekkel. A bank lehetőséget biztosít arra, hogy ügyfelei a korábban megvásárolt jelzálogleveleiket a július 24-én kezdődött jegyzési eljárás keretén belül cserélhessék le újkamatperiódusú jelzáloglevelekre. Ezáltal a bank régi ügyfelei adózási szempontból ugyanolyan hatékony befektetéshez juthatnak, mint azok, akik csak most jegyeznek jelzáloglevelet. A bank az új jelzáloglevelek jegyzésekor fedezetként a következő, korábban kibocsátott lakossági jelzálogleveleket fogadja el: OJB2008/V, OJB2009/III, OJB2015/I, OJB2016/I és OJB2015/J.

Augusztus 2-án indított új lakossági forintbetét akciót az OTP Bank. A szeptember 30-áig tartó akcióban mindazok részt vehetnek, akik 2006. július 31-i megtakarításaik összegét legalább 100 ezer forinttal növelik. A legnagyobb magyarországi hitelintézet fix kamatozású, 3 hónapos betételhelyezési lehetőséget kínál, folyamatos lekötési megbízással. Az akció során lekötött új betétek alapkamata 5,25 % lesz, 1 millió forint feletti összegre 5,50 %, 2,5 millió forint feletti összegre 6,00 %, 5 millió forint feletti összegre pedig 6,50 %-ot fizet a legnagyobb hazai hitelintézet.


A HVB Hozamhajrá névvel indított új tőkegarantált befektetési alapot, amely két hétig, augusztus 14-től 25-ig jegyezhető, már 10 ezer forinttól, 3,5 éves futamidőre. Ezekívül a bank, a lekötött betétek széles palettáját kínálja ügyfeleinek. Ezek közzül is kiemelkedik a 24 hónapos futamidővel rendelkező betéti termék, mely már 250 ezer forinttól indítható és 7,245 százalék éves kamatot nyújt a befektetőknek.

A Raiffeisen évi 7 százalékos kamatot biztosít a 12 hónapos, 100 ezer forintnál nagyobb öszszegű lekötésekre; 6 hónapos, 100 ezer forintnál nagyobb öszszegű lekötésekre 6,5 százalékot ad. A 12 hónapos lekötések hozama évi 8,1 százalékra is növelhető, ha az ügyfél a pénzintézet egyéb szolgáltatásait is igénybe veszi.

A Budapest Bank 7,25 százalékot ad az új Augusztus Betétszámlájukon elhelyezett megtakarítások teljes összegére. A bank a betétszámlán elhelyezett összeg minimumát nem határozta meg.

A CIB két új, magas kamatozású kötvénnyel jelent meg a piacon. A CIB Classic 2008B elnevezésű papír futamideje két év, kamata két évre 15 százalék. A CIB 2009A jelű kötvény hároméves lejáratú, amely alatt 24 százalékos kamatot ad a teljes futamidőre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 20. 19:10
Az Euronews magyarországi igazgatója szerint nincs miért aggódnia a magyar Euronews munkatársainak....
MNB Intézet  |  2023. március 20. 14:26
A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése sokakból aggodalmat vált ki: attól tartanak, hog...
Kiszámoló  |  2023. március 20. 14:18
Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megé...
Holdblog  |  2023. március 20. 11:34
Az elmúlt hét a bankválságoktól volt hangos. A legtöbben azt találgatták, hogy egy újabb 2008-as vál...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?